Spolupráce

Trápí vás obtíže s trávením? Je čas poznat mastichu a její účinky

Trávicí potíže jsou velmi běžnou nepříjemností, se kterou se během svého života setká každý z nás. A většinou i vícekrát. Různé typy obtíží s trávením mají různé příčiny a mnohdy se také jinak léčí. Existuje ale jeden univerzální přípravek, který upraví vaše zažívání a zklidní vaši trávicí soustavu.

Nejčastějším problémem jsou žaludeční vředy

Žaludeční nebo peptické vředy jsou zánětlivé onemocnění, jehož příčin může být hned několik. Také příznaků je více od bolesti břicha při konzumaci jídla, přes nadýmání, nevolnost až po pálení žáhy či ztrátu chuti k jídlu. Spousta lidí tyto příznaky neřeší. Vředy samy o sobě problém nejsou. Pokud se však objevují pravidelně a nijak se neléčí, mohou prasknout a způsobit krvácení v žaludku – a to je smrtelné. Jakmile u sebe zpozorujete některý z uvedených příznaků po dobu delší než 14 dní, s návštěvou lékaře neotálejte. 

Velmi nepříjemný je také průjem

Druhou nejčastější trávicí obtíží je průjem. I těch existuje několik typů. Většina z nás se někdy potýkala s akutním průjmem, který nastupuje velmi rychle a obvykle netrvá déle než pár dní. Příčinou je nejčastěji reakce trávicí soustavy na přijaté jídlo, infekce, zánět žaludku, úzkost a stres, nadměrná konzumace alkoholu ale i jakýchkoliv jiných tekutin a může se jednat i o vedlejší účinek některých léků. V případě akutního průjmu je důležité pít dostatek tekutin, abyste se vyhnuli dehydrataci. Vážnější problém nastává, pokud trvá průjem déle než měsíc. V takovém případě navštivte lékaře, který provede podrobnější diagnostiku.

Vhodná strava při trávicích obtížích

Pokud vás trápí peptické vředy, je nutné z jídelníčku vyřadit dráždivé pokrmy. Jedná se především o výrazně kořeněná, pikantní či smažená jídla. Vyvarujte se také nadměrné konzumaci uzenin, nápojů a jídel obsahujících kofein, mléka, alkoholu či kouření. Při vředech je důležitá strava bohatá na vlákninu. Při průjmu je nejzásadnější pitný režim. Pijte neslazenou vodu či černý čaj, velmi dobré jsou také minerální vody obsahující hořčík. Jezte především vývary a potraviny s obsahem škrobu jako jsou brambory či rýže. Dalším pomocníkem, co na průjem pomáhá, jsou probiotika. 

Víte, co je to Chioská masticha?

Chioská masticha je pryskyřice řečíku lentišku, keře, který se vyskytuje pouze na řeckém ostrově Chios. Tento přírodní produkt je znám již od starověku a velmi oblíbený se stal zejména pro své účinky na trávicí soustavu. V současnosti jej lékaři často doporučují jako doplněk léčby různých obtíží s trávením jako je například infekce bakterií Helikobakter Pylori, Crohnova nemoc či výše zmíněné vředy nebo průjem. Chioská masticha je ale také velmi účinnou prevencí. Masticha totiž přispívá k normální funkci gastrointestinálního traktu a pečuje o váš žaludek. Díky svému ryze přírodnímu složení se při jejím užívání – a to ani dlouhodobém – nemusíte obávat negativních vedlejších účinků.

Vyzkoušejte mastichovou kúru vhodnou právě pro vás

Abyste měli jistotu, že kupujete pravou Chioskou mastichu, kupujte ji vždy od autorizovaného prodejce. Na trhu je hned několik kúr s tímto přírodním produktem, které můžete užívat buď preventivně, nebo jako podpůrný doplněk léčby. Masticha je nabízena například ve formě kapslí s obsahem aktivní kultury kvasinky S. boulardii a bakterie Lactobacillus reuteri DSM17648. Mastichové kapsle se doporučuje užívat alespoň 30 dní, abyste zajistili jejich dlouhodobý účinek. Mastichu je ale možné užívat i mnohem déle. Pokud nemáte rádi tablety, jistě vás potěší, že Chioskou mastichu seženete i ve formě krystalů či žvýkaček. Krystaly jsou tradiční podobou mastichy a žvýkaly se již ve starověkém Řecku. Krystaly i žvýkačky zlepšují ústní hygienu a pomáhají zmírnit zápach z úst. Kromě toho ale účinně upravují zažívání a pomáhají právě při obtížích s trávením.

Zdroj náhledového obrázku: Unsplash

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button