Zdravé tipy

Péče o novorozence v létě. Tipy, jak vše zvládnout v klidu a pohodě

Léto je náročným obdobím pro každého, ale pro maminky a jejich drobečky to platí dvojnásob. Miminka často sužují problémy jako opruzeniny, dehydratace, pocení, infekce a ztráta chuti k jídlu. Vstupte do tohoto léta připraveni a užijte si ho tak, jak jen to bude možné. I malým miminkem můžete v létě bez obav vyrazit ven. Jen je důležité vědět, jak o něj správně pečovat, aby vše zvládlo v pohodě a bez problémů.

Pozor na dehydrataci

I když všichni víme, jak je v létě důležité pít, přesto se nám běžně stane, že to v případě našich nemenších zanedbáme. Dospělý člověk nebo větší dítě si o vodu řekne samo, jednoduše už rozpozná žízeň a chápe, co to znamená. Jenže úplně malé miminko nic takového neumí a musíte tedy myslet za něj.

Pokud je vaše miminko mladší než 6 měsíců, je dobré kojit jej ještě intenzivněji a častěji než během chladnějších měsíců. Takto zajistíte, že bude vašemu miminku zajištěn pravidelný přísun tekutin. Ideální je kojit každé dvě hodiny.

Pokud je dítě starší 6 měsíců, pak mu už v pravidelných intervalech nabízejte vodu. Může se stát, že bude vodu zprvu odmítat, a tak buďte vynalézaví. Dobrým nápadem je nabízet mu například velmi vodnaté ovoce jako je vodní meloun. Ten mu dodá živiny i hydrataci. Uvědomte si, že miminka čůrají, jak se jim zachce, a je tedy nezbytné doplňovat hydrataci skutečně pravidelně a průběžně.

Pomoci může i svlažování studenou vodou. Můžete miminku čas od času namočit do studené vody ručičky nebo nožičky. To sníží jeho tělesnou teplotu a bude se méně potit a ztrácet tekutiny.

Chraňte před sluncem

Stejně nebezpečné jako nedostatek vody je i slunce. V létě je velmi silné a dětská pokožka je velice jemná a citlivá. Zvyšuje se tak riziko spálenin nebo podrážděné pokožky a alergických reakcí.

Důležité je používat i na malé děti opalovací krém a také je co možná nejvíce chránit před přímým sluncem. Zvolte takový opalovací krém, který má co nejpřírodnější složení a je určen pro kojence. Rozhodně na miminko nepoužívejte krém, který je určen pro dospělé. Obsahuje totiž silné chemické látky, které by tak malému človíčkovi mohly ublížit a nebo způsobit alergickou reakci.

Chcete-li jet s miminkem k moři, musíte si uvědomit, že kojenci nesmí být dlouhodobě na přímém slunci. Jste-li na pláži, musí být většinu času ve stínu, s kloboučkem na hlavě a chráněné před slunečními paprsky. Důležité jsou i pravidelné přestávky na temném a chladném místě. Návštěva u moře není tabu, ale musíte být velice opatrní a přizpůsobit program potřebám vašeho dítěte.

Jaké oblečení?

Mohlo by se zdát, že čím méně oblečení bude vaše miminko mít, tím lépe. Opak je ale pravdou, pokud jdete s malým miminkem ven, snažte se jen obléci do velice lehkého a vzdušného oblečení, které ale zakrývá co možná nejvíce dětské pokožky. Ideální jsou světlé barvy a lehké bavlněné oblečení z bio bavlny. Vyhněte se syntetickým materiálům a přiléhajícímu oblečení.

Nezapomeňte také na pokrývku hlavy. Důležité je také pravidelně měnit plenky. V teplém počasí může snadněji dojít k opruzeninám a vaše dítě se nebude v zapařené plence vůbec cítit pohodlně. Pokud to je pro vás možné, zkuste alespoň na léto volit látkové pleny, které jsou vzdušnější.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button