Jídlo a stravováníZdravé tipy

Máslo nebo margarín? Mnoho lidí věří tomu, že margarín je umělý. Pravda je ale jinde

Mnoho lidí si ještě určitě dobře pamatuje doby, kdy jedinou zdravou variantou byl margarín a máslo se na několik let dostalo zcela do zapomnění, tedy minimálně u těch, kteří se snažili žít zdravě. O pár let později se situace obrátila a na černé listině se zničehonic ocitl margarín. Máslo se společně se sádlem zase dostalo na výsluní. Co je tedy pravda a je zdravé skutečně obojí nebo bychom mezi máslem a margarínem měli dělat rozdíly? A jaké tuky se nejlépe hodí na smažení, pečení a do studené kuchyně?

Umělých potravin se bát nemusíte

Margarín bývá často považován za průmyslový výrobek, který je pouhou náhražkou másla. Máslo oproti tomu bývá označováno za přírodní, a tedy i zdravější produkt. Není to ale pravda – máslo je sice vytvořeno z mléka, ale margarín je vyroben z rostlinných olejů, tedy i on je přírodního původu.

Obojí je třeba průmyslově zpracovat – v odstředivce se z mléka oddělí tuk a vzniká máslo, margarín zase vznikne z řepky olejky či slunečnice, jejíž olej se smíchá s vodní fází, která se potom nechá krystalizovat a zpracovává se hnětením. Není tedy třeba se bát, že byste konzumovali nějaké umělé produkty – i margarín je přírodní produkt.

Co obsahuje margarín?

Dříve, především za dob druhé světové války, byl margarín skutečně náhražkou, která se vyráběla z podřadných surovin. Dnes je ale situace jiná. Roztíratelné rostlinné tuky mají dnes nejen jinou chuť a texturu, ale především se liší také svým složením. U másla zůstává receptura po generace totožná, margaríny se ale mění. Jenže jak poznat, který z nich je kvalitní a pro naše zdraví prospěšný?

Dívejte se na etikety

Kvalitní margarín určitě může být součástí zdravého jídelníčku. Před nákupem si ale ověřte, co ten váš skutečně obsahuje. Především nevybírejte margaríny, které obsahují palmový nebo kokosový tuk. Je dobré také se zaměřit na obsah soli a obsah jednotlivých mastných kyselin. Pozornost byste měli věnovat především polynenasyceným mastným kyselinám omega 3 a omega 6, které jsou potřebné například pro normální růst a vývoj dětí. Tyto kyseliny také mohou pomáhat udržovat v krvi normální hladiny cholesterolu.

A jak si stojí máslo?

Máslo je vyrobeno ze sladké nebo zakysané smetany. Má stejné množství vitamínu A a D jako margarín, ale poněkud pokulhává v obsahu vitamínu E. Bohužel ale musíme také říct, že máslo obsahuje poměrně vysoký podíl špatných tuků – především nasycených mastných kyselin a trans mastných kyselin. Jejich přílišná konzumace může způsobit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a hrozí také nebezpečná srdečně – cévní onemocnění.

Co je tedy lepší?

Pokud správně vybíráme, může být kvalitní margarín skutečně zdraví prospěšnou potravinou. Ale i máslo obsahuje důležité vitamíny a rozhodně bychom jej v rozumném množství neměli zcela zatracovat. Co si tedy vybrat pro svou každodenní konzumaci? U zdravých lidí je volbě poměrně snadná – zvolte si to, co vám více chutná a vyhovuje a jezte to střídmě.

Omezenější možnosti volby mají ale lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, trpící vysokým tlakem, cukrovkou či chorobou cév. U nich se doporučuje spíše vsadit na margarín a máslo raději úplně vynechat.

A co na smažení?

Rozdíl v použití ještě může být při přípravě různých pokrmů. Ne každý tuk je vhodný na všechno, i ten sebezdravější nemusí být ideální, pokud jej použijete nevhodně. Zejména při smažení je třeba mít se hodně na pozoru. Pokud se vám tuk přepálí, vznikají karcinogenní látky. Proto je dobré vybírat tuk, který mý tzv.  vyšší bod zakouření – to je teplota, při které se začíná přepalovat. Obecně platí, že vyšší teplotu přepalování mají oleje rafinované. K nim patří zejména řepkový olej, který má bod zakouření na teplotě více než 240 °C.

Na smažení také určitě nepoužívejte máslo. Má nevýhodné složení. Vedle vysokého množství problematických nasycených mastných kyselin (až 65 %) obsahuje také několik procent vody a zbytky mléčných bílkovin. Najde ve vaší kuchyni jistě o mnoho lepší využití.

Co přidat do salátů a dresingů?

Oleje nerafinované bývají kvalitnější a zdravější než oleje rafinované. Určitě mají více vitamínů, ale jak bylo řečeno výše, jejich využití je omezeno pouze na studenou kuchyni. Hodí se do salátů, dresingů nebo je přidejte již do hotového jídla před podáváním. V tomto případě můžete využít i méně známé oleje jako je sezamový, makový, ořechový či avokádový. Ale klasikou již bývá panenský olivový olej.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/butter-vs-margarine

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button