Péče o těloZdravé tipy

Vyplatí se šlofíček po obědě? Vědci věří, že může pomoci

Také si po obědě rádi dáte šlofíka, tedy pokud je to zrovna možné? Připadá to lidem ve vašem okolí trochu trapné nebo snad dokonce dětinské? Nyní už budete mít v ruce jasné argumenty, proč je spánek po obědě zdravý a prospěšný. Dokáže zlepšit vaše soustředění, mentální výkon, ale také vám to umožní si krátce a efektivně odpočinout, což vede k lepší náladě a pohodovějšímu zbytku dne. Důležité je však nespat moc – dvacet minut je tak akorát.

Jak dlouho po obědě odpočívat?

Krátký šlofík by neměl trvat déle než dvacet minut. To rozhodně není moc, ale pokud se vám to podaří dodržet, skutečně vašemu tělu a mysli prospějete. Za takovou krátkou chvíli se vám podaří dostat se maximálně do první nebo druhé fáze spánku, což znamená, že se i po probuzení budete hned cítit svěží, odpočinutí a můžete snadno pokračovat v rozdělané práci.

U delšího spánku riskujete, že projdete do hlubších fází spánku, ze kterých je daleko obtížnější se probudit. Během těchto fází váš mozek přestává reagovat na podněty zvenčí a po probuzení se můžete cítit malátní, a ještě unavenější než předtím.

Co vám ideálně načasovaný spánek uprostřed dne přinese?

Lepší výkony

Krátkým odpočinkem můžete podpořit svůj pracovní výkon, a získat více sil k plnění svých povinností. Nehrozí vám únava, zlepší se rychlost vašich reakcí či pozornost a budete pravděpodobně všechny nástrahy řešit s větší lehkostí.

Zlepšení učení

Učit se je pro náš mozek velká výzva. Na pochopení a zapamatování si nových věcí potřebuje hodně energie. Právě krátký polední šlofík může být řešení. Pomůže vám lépe se učit, a dokonce si bezprostředně po takovém odpočinku budete nové informace mnohem lépe pamatovat.

Dobrá nálada

Pokud jste ráno vstali z postele levou nohou, je možná načase zlepšit si den krátkým šlofíčkem. Je dokázané, že se po něm budete cítit lépe, a i vaše nálada půjde nahoru. Jestliže jste se navíc špatně vyspali, může vám krátký odpočinek během dne pomoci dobít energii, která vám po probdělé noci chybí. Rozhodně je to ale jen nouzové řešení, kterým byste neměli nedostatek spánku pravidelně suplovat. Spát byste měli zhruba 7–9 hodin denně.

Kdy si jít lehnout?

Nejvhodnější čas na odpočinek je závislý na mnoha faktorech, jako jsou vaše denní plány nebo věk. Pokud můžete, dopřejte si šlofíka hned po obědě. To je však pro většinu lidí během klasického pracovního dne nedosažitelný cíl, a proto je samozřejmě možné odpočívat i jindy. Pokud se ale ke spánku nedostanete do třetí odpolední, už byste raději na kutě jít neměli, mohlo by to narušit váš spánek. Pamatujte, že byste neměli spát více než 20 minut.

Správné načasování přináší benefity

Pokud ale pravidelně spíte po nedělním vydatném obědě klidně několik hodin v kuse, je jasné, že takový odpočinek žádné benefity nepřináší. Příliš dlouhý spánek přes den nebo spánek v pozdním odpoledni může výrazně zhoršit kvalitu vašeho odpočinku v noci. Jestliže trpíte nespavostí nebo vás trápí jiné potíže, je lepší přes den nespat, jelikož se tím zvyšuje pravděpodobnost, že ani přes noc se nevyspíte. Následující den se budete cítit akorát zoufale nevyspalí a budete si přát, abyste se nikdy do tohoto začarovaného kruhu nedostali.

Ani v noci se nevyplácí spát příliš mnoho nebo málo

Jestliže vám dlouhodobě chybí spánek, budete se určitě cítit unavení, ospalí, podráždění a zhoršovat se mohou také vaše pracovní výkony. Připravte se také na přibírání na váze, zvýšené riziko civilizačních onemocnění, ale třeba i horší paměť a schopnost se soustředit. Vydatný pravidelný spánek je tedy klíčem ke spokojenému a zdravému životu.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button