Jídlo a stravování

Tuky – které tělo potřebuje?

Jsou však skutečně všechny tuky tak nebezpečné, jak o nich lidé mluví? Existují jen proto, aby nám „pomáhaly“ v tloustnutí? Nebo jsou některé pro lidské tělo prospěšné?

Když se řekne tuk

Spolu s bílkovinami a sacharidy patří tuky mezi základní živiny. Už z této věty je tedy jasné, že je nutno je konzumovat, chcete-li, aby vaše strava byla pestrá a disponovala základními živinami. Jde o velmi důležitý zdroj energie, který pomáhá při udržení tělesné teploty. Navíc také fungují jako ochrana vnitřních orgánů. Takže tuky určitě ano, bez nich se lidské tělo neobejde.

Tuky často pomáhají při vstřebávání vitamínů. Pokud někdy uslyšíte rozpustné v tucích, jsou to právě vitamíny, jejichž práce se bez tuků neobejde (vitamíny A, D, E nebo také K). Do kategorie tuků například patří také esenciální mastné kyseliny, které zabezpečují některé důležité životní funkce buněk.

Tělo si vyrábí tuky samo

Pravda to je i není, protože lidské tělo si umí některé složky tuků vytvořit samo ze složek výživy, ale ne tuk jako takový. Lidský organismus tak často bývá odkázán na tom, zda člověk tuky konzumuje nebo ne. Jestliže potrava, kterou konzumujete, obsahuje víc, než deset procent celkového energetického příjmu z nasycených mastných kyselin a víc než jedno procento celkového příjmu z takzvaných trans-mastných kyselin, může to mít dopad na lidské tělo, zdraví nebo metabolické procesy.

Strava, která má vysoký obsah nasycených a trans-mastných kyselin napomáhá zvýšit hladinu LDL cholesterolu v krvi a když se ke konzumaci přidává ještě konzumace jednoduchých cukrů, snižuje se HDL cholesterol. A to celé může vést k rozvoji aterosklerózy neboli zúžení a omezení průtoku krve v cévách. Když je vysoká konzumace tuků s mastnými kyselinami dlouhodobá přirozeně to má vliv na lidské tělo, především pak zdraví.

Které tuky ano?

Není tuk jako tuk a tak jsou některé pro lidské tělo nevhodné a jiné naopak žádoucí. Liší se ve složení a tím pádem i v působení na tělo. Každý z tuků má svá pozitiva, které tělo může využít a taky negativa. Nemalou měrou k tomu, jak působí tuky na tělo, přispívá i to, jak s nimi člověk zachází. Některé mohou být k přímé spotřebě, jiné bývají součástí potravinářských výrobků, další se využívají při smažení a podobně.

Ve stravě lidí zpravidla bývá víc těch živočišných tuků, které disponují nasycenými mastnými kyselinami, které v těle nepůsobí právě nejlépe. Proto je lepší se poohlédnout po rostlinných tucích, které do své stravy můžete zahrnout. A jaké tuky to jsou? Například takový slunečnicový nebo řepkový olej.

Záleží na množství?

Stoprocentně záleží. I když budete konzumovat olej, který je pro lidské tělo potřebný, nesmíte to přehnat. Podle výživových poradců by celkový podíl tuku v energetickém příjmu u dospělého jedince neměl překročit 30% optimální energetické hodnoty. Budete-li hlídat příjem nasycených mastných kyselin, pak by měl být nižší než 10% z celkového příjmu tuků.

Tuky tedy rozhodně ano, lidskému tělu udělají službu a pomohou mu v mnoha ohledech. Je však důležité se pozastavit nad tím, jaké tuky do své stravy přinesete a také to, kolik jich budete konzumovat. Jedině tak bude lidské tělo v rovnováze, bude mít dostatek základních živin. Hlídejte si proto tuky ve stravě i vy, má to vliv na vaše zdraví.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button