Spolupráce

Tři zdravé potraviny, na které se často zapomíná

Určitě jsme mnohokrát slyšeli, že banán je potřebný kvůli vitamínu B, mrkev pro betakaroten, pomeranč a citrón pro vitamín C, a takto bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna. Všichni to víme, ale záleží na našich preferencích a chutích, jak moc chceme tyto potraviny zařadit do svého jídelníčku.

Napadlo vás ale, že můžete potřebné vitamíny doplnit i jinou cestou? A kromě tak často zmiňovaných vitamínů můžete doplnit i nějaké další živiny? Nechejte se zavést do nových zákoutí a supermarketových uliček, které nabízejí i jiné zboží, než na které jste tak notoricky zvyklí.

Mango jako bohatý zdroj vitamínů

Pokud to máme vzít podle abecedy, hned vitamínu A najdete v mangu více než v kterémkoliv jiném ovoci. Kromě toho ale obsahuje i vitamín B, v největší míře B6, který pomáhá organismu zvládat stres a únavu. Zároveň vám pomůže v boji proti nespavosti a dlouhodobému psychickému vypětí.

Konzumací manga doplníte i vitamín C a E, které posílí vaši imunitu a doplní energii, zatímco beta-karoten posílí vaši kůži, aby lépe vstřebávala sluneční záření.

Stejně tak obsahuje spoustu minerálů, zmínit musíme například zinek, draslík či mangan. Zinek, stejně jako hořčík, patří mezi minerály, které si tělo nedokáže vyprodukovat samo, a proto je třeba jej pravidelně doplňovat. Má klíčovou roli při stavbě buněk a výrazně ovlivňuje kvalitu pleti.

Díky tomu, že mango neobsahuje velké množství cukrů, je ideální také pro diabetiky a pro ty, kteří mají problém s oběhovým systémem a vysokým cholesterolem.

Skvělou variantou, jak dostat do těla rychle spoustu živin, je smoothie. Těžko si představíte, že během chvilky sníte třeba dvě mrkve, jablko a hrušku, viďte? Díky tomu, že si vše pomixujete a zředíte vodou, získáte lahodný nápoj, který vám do těla vpraví všechny živiny během chvilky.

Rozhodně doporučujeme, abyste do takového mixu přidali i mango. Tím se váš zdravý drink obohatí o spoustu dalších vitamínů a minerálů, které je v obvyklé stravě těžké získat. Je samozřejmé, že nikdo z nás nechce na jednom kousku ovoce utratit mnoho. S tím pomáhá například Penny leták, který vám přinese i exotické ovoce v těch nejlepších cenách.

Topinambury mohou svým vzhledem překvapit

Je to zázvor? Brambora? Pokud je neznáte, může vás vzhled topinamburů překvapit. To by vás ale rozhodně nemělo odradit od jejich zařazení do vašeho jídelníčku.

Samotná potravina vás sice svým vzhledem nezaujme, zajímavostí však je, že je součástí velmi pěkné květiny, která na podzim rozkvétá do podobného květu jako slunečnice.

Hlízy této rostliny jsou podobné jako brambory, jsou velmi bohaté na vodu, ale také na vlákninu, vitamíny A, B, C, D, aminokyseliny a nepřeberné množství minerálních látek, jako je například hořčík, vápník či draslík.

Topinambur je vhodný zejména pro ty, kteří bojují s cholesterolem, vysokým tlakem a doporučit jej můžeme těm, kteří holdují alkoholu – pomáhá totiž udržovat játra a ledviny ve formě. Studie také poukazují na jejich pozitivní vliv na trávicí soustavu a nervový systém.

Když už se jej rozhodnete zařadit do jídelníčku, jak to vlastně udělat? Topinambury můžete v syrové formě přidávat do salátů či různých zeleninových jídel, stejně tak snesou i vaření či odšťavnění. Ve volbě máte poměrně volnou ruku.

Červená zdravá kráska jménem goji

Goji můžete najít pod názvem kustovnice čínská. Tyto červené, středně velké plody připomínající semínka v sobě skrývají takovou dávku zdraví prospěšných látek, že by ve vaší kuchyni rozhodně neměly chybět.

Na kustovnici čínské je skvělé její mnohostranné využití. Chutná skvěle jako přísada do bílého jogurtu, zároveň si s ní ale můžete osladit rajskou polévku. Stejně tak si z goji připravíte lahodný čaj.

Co obsahuje? S její konzumací doplníte vitamín A, B, jód, vápník, hořčík, draslík, ale také bílkoviny, antioxidanty i aminokyseliny. Pomáhá v boji s chatrnou imunitou a zároveň vám pomůže zvládat stres a nastartovat mozkovou činnost.Možností, čím doplnit svůj jídelníček a tím pádem dodat svému tělu potřebné živiny, je opravdu spousta. Neuzavírejte se před novinkami, naopak sledujte, jaké trendy a superpotraviny frčí a obohacujte svůj jídelníček o nové potraviny, které tělu dodávají potřebné živiny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button