Spolupráce

Objevte účinky polozeleného čaje

Čaj je nejzdravější nápoj na světě. Ačkoli toto tvrzení může znít přehnaně, četné studie ukazují, že by to ve skutečnosti mohla být pravda. Každý čaj je však jiný a některé mohou mít více přínosů než jiné. To závisí nejen na druhu čaje, ale také na jeho typu a způsobu zpracování. Jedna studie ukázala, že čaj obecně má mnohem vyšší antioxidační kapacitu než většina léčivých rostlin, zeleniny, ovoce, ovocných odpadů (slupek a semen) a divokých plodů.

Co je to čaj oolong?

Kategorie čaje oolong je nejrozsáhlejší a nejuniverzálnější skupinou čajů. Stejně jako všechny pravé druhy čaje se i čaj oolong vyrábí z listů, pupenů a větviček rostliny camellia sinensis. Čaj oolong se řadí mezi zelený a černý čaj, přičemž míra oxidace se pohybuje někde mezi 10 a 90 %. Některé čaje oolong mohou být téměř plně zoxidované, čímž se velmi blíží černému čaji, zatímco jiné jsou zelené a světlé. Na rozdíl od zeleného čaje mohou oolongy obsahovat celé větvičky s lístky a pupeny. Chuť se pohybuje od lehkých květinových tónů po skořici, opečený chléb, zralé ovoce a karamelové tóny.

Nejoblíbenější čaje oolong obvykle pocházejí z pevninské Číny a Tchaj-wanu. Čaj oolong produkují i další země, jako je Thajsko, Vietnam, Japonsko a Indie. Každý druh je jedinečný svou chutí, vůní a lístky odpovídající terroir. Tchaj-wan je proslulý svými vysokohorskými oolongy, které se všechny pěstují v nadmořské výšce nad 1000 metrů. Vysoká nadmořská výška, jedinečné klima a chladné počasí přinášejí komplexní květinovou, lehkou a sladkou chuť, která často vydrží až 10 nálevů. Čínské čaje dan cong jsou proslulé stovkami různých tónů a sklízejí se spíše z velkých čajovníků než z čajových keřů. Čaje Wu Yi oolong jako Qi Lan a Red Robe oolong jsou proslulé minerálními tóny a často jsou více oxidované.

Proč je čaj oolong zdravý?

Čaj oolong obsahuje sloučeniny zeleného i černého čaje. Protože je polooxidovaný, má více katechinů než černý čaj. Antioxidační aktivita v čaji však nepochází pouze z katechinů – antioxidačními sloučeninami jsou také kofein, teaflavin, kyselina gallová, kyselina chlorogenová, kyselina ellagová a kaempferol-3-O-glukosid. Jedna čínská studie hodnotila antioxidační kapacitu 30 různých čajů a ukázala, že čaj oolong má v průměru vyšší antioxidační kapacitu než tmavý, bílý nebo černý čaj, a dokonce o 100 % vyšší než některé zelené čaje. Ve skutečnosti byla průměrná hodnota celkového obsahu fenolických látek v zeleném čaji jen o málo vyšší než v čaji oolong.

Během oxidace mění sloučeniny v čajových listech svou strukturu. Pro využití antioxidační aktivity je lepší volit zelenější, méně oxidovaný čaj oolong, například Ti Kwan Yin. Pokud není stupeň oxidace uveden v popisu, může vám při odhadu stupně oxidace pomoci jak barva čajových lístků, tak i čajový nálev. Tmavší lístky a načervenalý čajový nálev jsou známkou vyšší oxidace.

Čaj oolong je polooxidovaný, takže obsahuje také EGCg. Jedna čínská studie ukázala, že gram suchého listu čaje oolong obsahuje přibližně 20-30 mg EGCg. Většina černých čajů zahrnutých do studie měla méně než 1 mg v jednom gramu a zelené čaje asi 30-60. Většina čajů oolong nabízí nejméně 5-10 skvělých nálevů, což zvyšuje celkové množství extrahovaných živin. Ve skutečnosti můžete většinu z nich vařit s velmi horkou, téměř vroucí vodou, a přesto si vychutnat skvělou chuť.

Účinky čaje oolong

Napomáhá hubnutí

Čaj oolong je jedním z nejoblíbenějších čajů na hubnutí z jednoho důvodu. Studie ukázala, že čaj oolong může pomáhat při snižování přírůstku hmotnosti, jaterních lipidů a hmotnosti bílé tukové tkáně vyvolaného dietou s vysokým obsahem tuků. Čaj oolong může být velmi užitečný i v prevenci obezity. Ve skutečnosti může pomáhat i bez jakéhokoli dalšího úsilí nebo intenzivního cvičení. Čínská studie na 102 pacientech s nadváhou a obezitou ukázala, že 70 % pacientů zhublo 1 kg za pouhých 6 týdnů každodenní konzumace čaje oolong. Navíc téměř čtvrtina pacientů, 22 %, zhubla až 3 kg. Studie dále ukázaly, že pití plnotučného čaje oolong může zvýšit energetický výdej a oxidaci tuků o 12 %.

Snížení krevního tlaku

Před 35 lety vyvinuli japonští vědci speciální druh čaje zvaný GABA. Tento oxidovaný oolong obsahuje nejméně 150 mg kyseliny amma-aminomáselné) na 100 gramů suchého listu, což je více než jiné druhy čaje. Studie ukázaly, že čaj GABA může snížit vysoký krevní tlak o 14-17 % ve srovnání s kontrolovanými skupinami.

Zlepšení spánku

Výzkum ukázal, že GABA v kombinaci s L-theaninem může být příčinou delšího spánku a zkrácení latence spánku. Oolong obsahuje obě tyto látky. Běžný čaj oolong obsahuje asi 0,25 mg GABA na 200 ml, zatímco v čaji obohaceném o GABA se její obsah pohybuje kolem 2 mg na 200 ml.

Boj proti rakovině

Studie ukázaly, že polyfenoly v čaji oolong mohou brzdit růst buněk rakoviny prsu. Jiná studie zjistila, že čínský čaj dan cong může působit jako náhrada přírodních antioxidantů a jako slibný protinádorový prostředek díky svému ochrannému účinku na lidské zdraví. Pravidelné pití čaje oolong může pomoci i při snižování rizika rakoviny vaječníků.

Snížení hladiny cholesterolu

Pravidelná každodenní konzumace čaje oolong může ovlivnit hladinu cholesterolu. Jedna klinická studie prokázala, že pití 600 ml čaje oolong denně snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu o 6,69 % a může snížit riziko vzniku dyslipidémie a riziko srdečních onemocnění. V jiné studii se u lidí, kteří vypili 1000 ml čaje oolong denně, snížila hladina LDL i hemoglobinu A1c, což souvisí s rizikem vzniku diabetu 2. typu.

Snížení množství zubního plaku a prevence zubního kazu

Pití čaje oolong před a po jídle může pomoci při udržování čistých a zdravých zubů. Jedna studie ukázala, že vyplachování úst pomocí pravého čaje oolong může významně potlačit usazování zubního plaku.

Léčba přetrvávajících ekzémů

Klinická studie z Japonska prokázala, že pití 10 gramů oolongového čaje denně mělo významné výsledky u 63 % pacientů s ekzémem již po 1-2 týdnech léčby.

Existují nějaké vedlejší účinky?

Zodpovědné pití jakéhokoli čaje pravděpodobně nezpůsobí žádné vedlejší účinky. Čaj oolong však obsahuje kofein i EGCg. Gram suchého listu oolongu pravděpodobně neobsahuje více než 30 mg EGCg, takže pití až 15 gramů čaje denně bude pravděpodobně bezpečné. Gram suchého listu čaje oolong obsahuje přibližně 10-40 mg kofeinu, přičemž průměr se pohybuje kolem 20-30 mg na gram. Proto by vypití přibližně 15 gramů suchého listu mělo být bezpečné. Například při západních metodách přípravy se používají 2-3 gramy čaje, zatímco při východní technice budete potřebovat alespoň 5-7 gramů na jednu přípravu. Kofein i EGCg však vyžadují vysokou teplotu vody a velmi dlouhé louhování, aby byly „plně“ extrahovány. Pokud jste citliví na kofein, vyhněte se pití příliš velkého množství čaje.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Podobné články

Back to top button