Spolupráce

Nevyhazujte, pěstujte – aneb kuchyňský koloběh plný vitamínů a živin

Také jste zvyklí vyhazovat zbytky ovoce a zeleniny? A není to škoda? Zkuste se s námi na kuchyňský odpad podívat jinýma očima – Vendula z KuchynskaStudia.cz přináší několik tipů, jak s odřezky, které nevyužijete při vaření, lépe nakládat. Můžete tak totiž získat více zdravých čerstvých surovin pro výtečnou kuchyni.

Klíčky česneku a cibule

Víte, že česneková a cibulová nať jsou vynikajícími zdroji vitamín a živin? Chutnají báječně v pomazánkách i polévkách, tak proč naklíčené dary přírody vyhodit? Raději je přesuňte do substrátu v květináči a ten položte na světlé místo – a to tak, že necháte vykukovat jen klíček. Do dvou až tří týdnů získáte čerstvou nať, kterou můžete ozdobit polévky, saláty nebo obyčejný krajíc voňavého chleba s máslem. Podobně funguje i jarní cibulka nebo pórek – ty totiž po zkonzumování velké části stačí vložit do nádoby s vodou. Za pár dní na vás vykoukne nová zelená část, kterou si budete moci opět vychutnat tak, jak ji máte rádi.

Není salát jako salát

Pochutnáváte si často a rádi na římském salátu? Nevyhazujte jeho spodní část. Chcete-li se za pár týdnů radovat z nových listů vašeho oblíbeného salátu, které dopřejí vašemu organismu železo, vitamíny, vlákninu a karoten, stačí vložit košťál salátu do substrátu a na světelném stanovišti jej pravidelně zalévat. Nekupujte salát. Vypěstujte si ho čerstvý a z vlastní kuchyně!

Nekonečný bazalkový koloběh

Zakoupená bazalka zpravidla moc dlouho nevydrží. Přestože ji věnujete veškerou lásku a péči, často dokáže potrápit zvadnutím nebo rovnou úhynem. V takovém případě nevěšte hlavu. Ustřihněte jednu z větviček s listy a delším stonkem a přesuňte ji do sklenice s vodou. Bylinka krásně zakoření a vy si můžete zasadit vlastní baby bazalku, která se velmi rychle rozroste.

Z jako zdraví

Nebo jako zázvor? Milujete tento hřejivý a štiplavý kořen, který patří do kuchyně v nejrůznějších podobách? Ani jeho zbytek nemusí skončit v odpadkovém koši. Čerstvý oddenek zázvoru je nejprve potřeba přes noc namočit do teplé vody. Díky tomu přijde zázvor o látky, které brání jeho klíčení. Zázvor pak zasaďte do substrátu a trpělivě čekejte. Brzy se objeví první nať a za tři měsíce se můžete těšit ze skutečného kousku čerstvého domácího kořene.

Oranžová dá zelenou zelené

Celou mrkev si doma nevypěstujete, ale její zdravou zelenou nať ano. Ta je rovněž velmi zdravá a výborně se hodí do polévek a vývarů. Dokonce potěší i některé malé domácí mazlíčky – třeba hlodavce. Každopádně opět platí pravidlo: vrchní odřezek nepatří do koše či kompostu, ale do květináče. Vynikající čerstvou nať vám dá při zasazení také petrželka. Výhoda? Klidně si přebytek natě kořenové zeleniny usušte a rozemelte.

Není nad to mít domácí bylinky stále při ruce. Tak ať chutná!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button