![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2019/04/zelenina.jpg)
Také jste zvyklí vyhazovat zbytky ovoce a zeleniny? A není to škoda? Zkuste se s námi na kuchyňský odpad podívat jinýma očima – Vendula z KuchynskaStudia.cz přináší několik tipů, jak s odřezky, které nevyužijete při vaření, lépe nakládat. Můžete tak totiž získat více zdravých čerstvých surovin pro výtečnou kuchyni.
Klíčky česneku a cibule
Víte, že česneková a cibulová nať jsou vynikajícími zdroji vitamín a živin? Chutnají báječně v pomazánkách i polévkách, tak proč naklíčené dary přírody vyhodit? Raději je přesuňte do substrátu v květináči a ten položte na světlé místo – a to tak, že necháte vykukovat jen klíček. Do dvou až tří týdnů získáte čerstvou nať, kterou můžete ozdobit polévky, saláty nebo obyčejný krajíc voňavého chleba s máslem. Podobně funguje i jarní cibulka nebo pórek – ty totiž po zkonzumování velké části stačí vložit do nádoby s vodou. Za pár dní na vás vykoukne nová zelená část, kterou si budete moci opět vychutnat tak, jak ji máte rádi.
![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2019/04/zelenina-pestovani-1024x679.jpg)
Není salát jako salát
Pochutnáváte si často a rádi na římském salátu? Nevyhazujte jeho spodní část. Chcete-li se za pár týdnů radovat z nových listů vašeho oblíbeného salátu, které dopřejí vašemu organismu železo, vitamíny, vlákninu a karoten, stačí vložit košťál salátu do substrátu a na světelném stanovišti jej pravidelně zalévat. Nekupujte salát. Vypěstujte si ho čerstvý a z vlastní kuchyně!
Nekonečný bazalkový koloběh
Zakoupená bazalka zpravidla moc dlouho nevydrží. Přestože ji věnujete veškerou lásku a péči, často dokáže potrápit zvadnutím nebo rovnou úhynem. V takovém případě nevěšte hlavu. Ustřihněte jednu z větviček s listy a delším stonkem a přesuňte ji do sklenice s vodou. Bylinka krásně zakoření a vy si můžete zasadit vlastní baby bazalku, která se velmi rychle rozroste.
Z jako zdraví
Nebo jako zázvor? Milujete tento hřejivý a štiplavý kořen, který patří do kuchyně v nejrůznějších podobách? Ani jeho zbytek nemusí skončit v odpadkovém koši. Čerstvý oddenek zázvoru je nejprve potřeba přes noc namočit do teplé vody. Díky tomu přijde zázvor o látky, které brání jeho klíčení. Zázvor pak zasaďte do substrátu a trpělivě čekejte. Brzy se objeví první nať a za tři měsíce se můžete těšit ze skutečného kousku čerstvého domácího kořene.
![](https://vitalitis.cz/wp-content/uploads/2019/04/oranzova-kuchyne-1.jpg)
Oranžová dá zelenou zelené
Celou mrkev si doma nevypěstujete, ale její zdravou zelenou nať ano. Ta je rovněž velmi zdravá a výborně se hodí do polévek a vývarů. Dokonce potěší i některé malé domácí mazlíčky – třeba hlodavce. Každopádně opět platí pravidlo: vrchní odřezek nepatří do koše či kompostu, ale do květináče. Vynikající čerstvou nať vám dá při zasazení také petrželka. Výhoda? Klidně si přebytek natě kořenové zeleniny usušte a rozemelte.
Není nad to mít domácí bylinky stále při ruce. Tak ať chutná!
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.