Spolupráce

Nejlepší dovolená pro letošní rok? Odpočiňte si při chůzi a čerpejte energii z přírody

Když se řekne dovolená, většina z nás si vybaví válení u moře, koktejl u bazénu nebo loudání se po nějakém turistickém městě. Ale dovolená může být i aktivní, plná zážitků, a hlavně prospěšná pro naše zdraví a psychiku. A protože tohle léto bude možná většina z nás nucena zůstat v Česku, je to ideální příležitost objevit krásy naší vlasti – a to pěkně po vlastních.

Nejpřirozenější pohyb

Pokud hledáte sport, který vás bude bavit, při kterém zhubnete a zároveň uvidíte spoustu zajímavých věcí, pak je pro vás ideální volbou právě pěší turistika. Túry v lesech, po horách nebo s cílem objevit prastaré hrady mohou být tou nejlepší volbou pro letošní léto. A navíc prakticky nic nepotřebujete, jen pevnou obuv, sportovní legíny, batoh se svačinou a dobrodružného ducha.

Proč je chození tak prospěšné? Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka, při kterém se zapojuje celé tělo – a to se projeví i na celkovém výdeji energie. Průměrná žena spálí za 10 km chůze kolem 700 až 800 kcal. A sami uvidíte, že to pro vás bude daleko příjemnější než trápení se ve fitku.

Prázdniny pro naši mysl

Pobyt v přírodě má navíc skvělé relaxační účinky. Kde jinde máte šanci zapomenout na starosti všedních dnů, zpomalit, odpojit od internetu a čerpat energii ze vzduchu a krásy přírody? Upnutý kostýmek vyměníte za fitness legíny a pohodlné tričko a tvář vám namísto make-upu zkrášlí přirozené opálení a čerstvý vzduch.

Několikadenní túra může být také jakýmsi psychickým restartem. Během chůze máte spoustu času přemýšlet nad svými plány, sny, vztahy… a možná přijdete na věci, které byste si ve shonu velkoměsta nikdy neměli šanci uvědomit. Nebojte se vyrazit i sami – vezměte si na sebe své oblíbené barevné legíny, do sluchátek rytmickou hudbu, a hlavě mysl otevřenou novým zážitkům a zkušenostem. Domů se vrátíte občerstveni a odpočati jako nikdy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button