Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Jsou vaše ledviny v nebezpečí? Tělo vám to naznačí těmito 10 příznaky!

Ledviny jsou jedny z nejmenších orgánů v lidském těle, ale mají velmi důležitou funkci – filtrují všechny toxiny z těla. Ledviny musí filtrovat 20 – 150 litrů krve, aby mohly vyrobit 1 až 2 litry moči, která se skládá z odpadních a dalších tekutin. Jsou to malé orgány ve tvaru fazolí, které najdete pod hrudním košem. Ledviny odstraňují odpad a nadbytečné tekutiny z těla. Umí regulovat hladinu elektrolytu, regulují krevní tlak, vytváří víc červených krvinek a udržují kosti silné a zdravé.

Problémy s ledvinami

Podle centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má 1 z 10 dospělých v USA (víc, než 20 milionů lidí) má určitou úroveň chronického onemocnění ledvin. A tato čísla stále rostou a rostou. Lidé totiž rozvíjí chronické příznaky, které se spojují s problémy s ledvinami. Je velmi důležité naučit se číst v lidském těle, jelikož to vám dává signály, které indikují poškození a selhání ledvin. Jaké signály to jsou?

Změny moči

Toto je jeden z nejčastějších příznaků problémů s ledvinami. Zaznamenáte-li některou z následujících příčin, poraďte se s lékařem:

  • Problémy smočením
  • Bledá barva moči, častá potřeba močení a to ve velkém množství
  • Zpěněná moč
  • Tmavá moč, snížená potřeba močení
  • Nutkání k močení během noci
  • Tlak během močení

Nadměrné otoky

Ledviny jsou odpovědné za filtrování tekutin v těle. Jestliže se tekutiny udržují v těle, objeví se na těle otoky, obvykle na rukou či na nohou. Ledviny se snaží odstranit přebytečnou tekutinu. Navíc bílkoviny ve vaší moči jsou jasné znamení, že ledviny mají potíže a nefungují tak, jak by měly.

Dýchací problémy

Poškození ledvin může mít vliv na dušnost. Tělu chybí kyslík, kvůli snížení počtu červených krvinek, které přenášejí kyslík po celém těle. Jejich počet se snižuje kvůli nahromaděným toxinům v plicích.

Vyrážky na kůži

Ve chvíli, kdy je lidské tělo zahlcené toxiny, snaží se hledat způsob, jak se těchto jedů a odpadních látek zbavit. Jedna taková cesta je skrz póry na kůži. To může způsobovat vyrážky, suchou a podrážděnou pokožku nebo dokonce otevřené vředy. Kožní krémy a masti mohou pomoci zmírnit příznaky, nepomáhají s ledvinami, tedy nepomáhají vyřešit základní problém.

Kovová pachuť v ústech

Kvůli zbytkům odpadu v krvi může mít člověk špatný dech nebo změněnou chuť v ústech. V případě těžkého poškození ledvin může člověk zaznamenat velkou změnu v chuti některých potravin.

Nízká koncentrace a závratě

Nedostatek kyslíku v mozku může znamenat těžkou anémii nebo selhání ledvin. To vede ke špatné koncentraci a zaměření, k závratím, a problémům s pamětí.

Zvýšená bolest zad

Bolesti v dolní části zad se často spojují s poškozením ledvin, selháním nebo infekcemi ledvin. Tato bolest může být důsledkem ledvinových kamenů nebo dokonce infekce močových cest.

Žaludeční nevolnost a zvracení

Jakmile se toxiny a odpadní látky začnou vytvářet v krvi, mohou způsobit těžkou nevolnost a zvracení. To může být také příznakem infekce močových cest, proto se ujistěte, že toto budete konzultovat s lékařem, zejména pokud trpíte jakoukoliv bolestí v dolní části zad nebo břicha.

Pocit chladu

Když vaše ledviny nefungují správně, může to mít za následek nedostatek červených krvinek nesoucích kyslík. Když k tomu dojde, může se objevit anémie, jejíž příznak zahrnuje neustálý pocit hladu.

Jak udržet ledviny zdravé?

Abyste se vyhnuli příznakům problémů s ledvinami, musíte dodržovat několik věcí:

  • Udržovat hladinu cukru v krvi, zejména pokud máte cukrovku
  • Udržovat zdravý krevní tlak
  • Jíst zdravé jídlo, jestliže máte problémy s ledvinami, vyhněte se jídlům s vysokým obsahem soli, tuků, sodíku a draslíku
  • Pravidelně choďte jednou ročně k lékaři a nechejte se testovat, zda ledviny správně pracují
  • Vyvarujte se lékům proti bolesti, pokud to není nutné, neberte je. Ty totiž mohou poškodit ledviny. Obzvláště naproxen či ibuprofen (nesteroidní protizánětlivé léky) jsou špatné
  • Máte-li infekci močového měchýře nebo ledvin, pak ihned volejte svému lékaři a jděte na prohlídku
  • Nekouřit

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button