DetoxikaceJídlo a stravování

Opěvovaný řapíkaty celer: Pomůže skutečně s hubnutím nebo spíše riskujeme naše zdraví?

S jarem se zase všude na sítích vyrojí zaručené recepty na získání vysněné postavy – ideálně ještě do léta a bez námahy. V poslední době celebrity i různí influenceři hojně doporučují šťávu z řapíkatého celeru. Ta má být prý velmi zdravou součástí každodenní stravy a pomáhat s hubnutím i detoxikací. Je to ale opravdu ten nejlepší způsob, jak řapíkatý celer konzumovat? Ne vždy mají celebrity ve všem pravdu a je třeba jejich rady brát s velkou rezervou.

Léčivé účinky řapíkatého celeru nejsou ničím novým. Jako léčebná bylinka se užívá již celá staletí a mnoho lidových medicín na něj nedá dopustit. Mezi jeho největší přínosy patří to, že stimuluje činnost ledvin a pomáhá tělu zbavit se odpadních látek. Dále také pomáhá bojovat se zadržováním tekutin, a tím také redukuje viditelné projevy celulitidy. Navíc je močopudný, čímž podporuje vylučování kyseliny močové, jejíž nadbytek vede k nepříjemným potížím, například bolestivému revmatu.

Navíc je celer znám vysokým obsahem protizánětlivých látek, které ulevují od příznaků některých chorob a tlumí bolest. Vyplatí se ale skutečně vymačkávat z celere jen šťávu nebo bude mít lepší výsledky jeho přímá konzumace?

Co přináší šťáva?

Tekutá forma nabízí výhodu především v tom, že se daleko rychleji tráví. To znamená především to, že se živiny do těla dostanou snáze a rychleji. Šťávu jednoduše stačí vypít a během několika desítek minut se vaše tělo zaplaví užitečnými látkami. A jaké konkrétní benefity dokáže šťáva z řapíkatého celeru přinést i vám?

Očista organismu

Látky obsažené v řapíkatém celeru, například dobře známý draslík, působí močopudně. Díky tomu dokáže šťáva předcházet zadržování tekutin v organismus a zajišťuje také přirozené odvodňování.

Ochrana před ledvinovými kameny

Protože zvyšuje objem moči, je to také snadná prevence proti ledvinovým kamenům. Řapíkatý celer obsahuje i látky eliminující toxiny, které často způsobují právě vznik ledvinových kamenů. Obsažené flavonoidy vedou k rychlejšímu rozkladu kamenů složených z vápníku.

Podporuje trávení

Díky obsahu minerálních látek zajišťuje efektivní neutraliazci žaludeční kyselosti, což může být obzvláště účinné v případě, že vás trápí nějaké trávicí obtíže, nebo třeba přímo žaludeční vředy.

Regeneruje orgány těla

Flavonoidy dovedou také snižovat riziko potíží s pamětí a srdcem, a kromě toho jsou známé i tím, že umí chránit před působením volných radikálů a napomáhat při léčbě cukrovky. Je to proto, že řapíkatý celer obsahuje inulin, což je zásobní látka, která ve střevech hraje roli potravy pro bakterie. Díky tomu společně s vlákninou působí jako ochrana před vysokou hladinou cholesterolu a před cukrovkou.

Kdy není šťáva úplně ideálním řešením

Celerová šťáva obsahuje látky, které brání vstřebávání vápníku. Dále se v ní nachází také apiin, flavonoid, který může při nadužívání způsobit potrat, takže zejména pro těhotné by to měl být spíše příležitostný nápoj než pravidelné zpestření stravy. A konečně je třeba myslet i na odvodňující účinky, které někdy sice mohou prospívat, ale také mohou vést k vyčerpání minerálů, proto je třeba hodně pít a občas zařadit i minerální vody.

Tato zelenina je typická také svým vysokým obsahem dusičnanů. Tyto látky se při trávení přeměňují na dusitany, které dále reagují s aminy v žaludku a vytvářejí potenciálně karcinogenní nitrosaminy.

Na šťávu by si měli dávat pozor i alergici, protože může způsobit alergickou reakci a také platí, že vysoké dávky draslíku mohou přetížit srdce nebo ledviny.

Pomůže s hubnutím?

Mnoho influencerů nebo celebrit nedá na šťávu z řapíkatého celeru dopustit a tvrdí, že právě ona stojí za tím, že se jím daří snadno udržovat nízkou váhu a perfektní kondici. Prý tato šťáva zázračně podporuje hubnutí.

Realitou ale je, že kvůli absenci vlákniny, která se odšťavněním ztratí, vás taková šťáva nedokáže ani z poloviny zasytit tak, jak by to dokázala jakákoliv jiná celá zelenina. Navíc, když se nebudete hýbat a k tomu hodně a nevhodně jíst, řapíkatý celer vás rozhodně nezachrání. Je dobré si uvědomit, že zázračné prostředky na hubnutí prostě neexistují a za každým shozeným kilem obvykle je nějaké úsilí. Je tedy třeba brát doporučení s rezervou a možná se jimi inspirovat, ale rozhodně je jen slepě nenásledovat. Reklama se koneckonců dělá za peníze, a ne vždy odráží realitu.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-celery-juice

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Anna Tarazevich ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button