Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Přerušovaný půst slibuje řadu zdravotních benefitů. Proč byste jej měli zkusit i vy?

Přerušovaný půst byl v posledních letech hodně populární a řada lidí díky němu získala výsledky, kterých dříve nemohli dosáhnout. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet i vy, připravte se na to, že vás čeká více než půl dne hladovění a ve zbývajících hodinách poctivý přísun jídla. Zní to dost šíleně a možná by vám většina lidí řekla, že si akorát zahráváte se zdravím a hrozí vám rozhození metabolismu. Ve skutečnosti je to ale metoda, která může zejména už mužů přinášet skutečně dobré výsledky. Může dokonce přinést celou řadu zdravotních benefitů.

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví

Na našem kardiovaskulárním zdraví se podepisuje celá řada věcí. Je to především nedostatečná fyzická aktivita, nevhodný výběr potravin, ale i vyšší věk nebo naše tělesná kompozice. Ukazuje se ale, že právě přerušovaný půst může být dobrou cestou za zvýšením zdraví srdce i cév. Výzkumy potvrzují, že má pozitivní vliv na krevní tlak, optimalizuje hladinu HDL a LDL cholesterolu a snižuje též množství triglyceridů v krvi.

Ochrana před cukrovkou

Přerušovaný půst má skvělé účinky na hladinu cukru v krvi. Zlepšuje totiž citlivost tkání k inzulinu, což je klíč k prevenci před vznikem diabetu 2. typu, který bývá nejen u obézních osob velmi častým problémem s vážnými následky pro celý život.

Snadné hubnutí

Pokud chcete skutečně zhubnout, je samozřejmě nutné dostat se do kalorického deficitu, to platí vždy a u každé metody. Přerušovaný půst za vás nebude sám o sobě pálit nějaké extra kalorie, ale je dost možné, že vám pomůže dostat se do deficitu snadněji a bez tolika odpírání.Na jídlo máte jen omezený čas, o to víc času máte k dispozici na fyzickou aktivitu a pořádný trénink.

Snadněji se vám tedy bude hlídat váš příjem a je pravděpodobné, že budete hubnout snadněji a rychleji. Jenže ani přerušovaný půst není bez negativ. Během prvních dnů může být dost náročné překonat hlad a vydržet do doby, než můžete jíst, a řada lidí snadno podlehne a své předsevzetí poruší už ze začátku.

Prodlužuje život

Na lidech bohužel nemáme žádné studie, které by toto potvrzovaly, ale zkoumání na zvířatech přineslo jednoznačné výsledky. Při kalorické restrikci dochází k prodloužení střední doby života v průměru o 22 %. I u lidí se zdá pravděpodobné, že by to mohlo fungovat velmi podobně. Bylo totiž zjištěno, že při kalorické restrikci dochází k méně rozsáhlému poškozování DNA volnými radikály, tudíž by i lidé mohli žít díky přerušovanému půstu déle.

Prevence neurodegenerativních chorob

Přerušované hladovění může člověka lépe připravit na odolávání a zvládání stresu a následně také umí oddálit nástup Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Některé studie také naznačují, že takový systém stravování dokáže podpořit také kognitivní funkce. Když se z vašeho přerušovaného půstu stane skutečně životní styl, může vám pomoci celkově zlepšit mozkové funkce. Kalorické omezení totiž vede ke zvýšené tvorbě nervových buněk, což může pomoci se zlepšením kognitivních dovedností.

Nejsou to všechno jen dohady?

Do jisté míry ano – na každého funguje něco jiného a každý člověk si musí sám ověřit, co mu pomáhá. Mezi vědci určitě nepanuje jednoznačná shoda na tom, že by přerušovaný půst sám o sobě pomáhal s optimalizací zdravotního stavu. Nicméně existuje hned celá řada teorií, které pracují s různými daty, ale docházejí k velmi podobnému výsledku. Je jisté, že při delším hladovění dochází k buněčné aktivaci, během které se buňky brání oxidačnímu stresu. Během toho také dochází k opravám a odstranění poškozených molekul v buňce.

Začínejte pomalu

Do přerušovaného půstu byste určitě neměli skočit po hlavě. Postupně prodlužujte fáze hladovění a na požadovaných 16–18 hodin půstu denně se můžete dostat klidně až za několik měsíců. Není to soutěž, ale spíše se jedná o nalezení rovnováhy, která vám vyhovuje.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-health-benefits-of-intermittent-fasting

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button