Jídlo a stravováníPéče o tělo

Nebojte se červeného masa. Na talíři bychom jej měli mít klidně i dvakrát týdně

Možná si také myslíte, že pokud chcete žít zdravě, měli byste snížit spotřebu masa a dopřávat si případně jen drůbeží nebo ryby. Naše tělo ale stejně tak potřebuje i červené maso. A pokud jej zcela vyřadíte ze svého jídelníčku, riskujete, že vám budou chybět některé důležité živiny. Pokud budete jíst správné množství červeného masa a vhodně jej upravíte, získá vaše tělo velké množství prospěšných látek, které podpoří vaše zdraví.

I když je červené maso často zatracováno a je považováno za nezdravé, opak je pravdou. Samo o sobě rozhodně neškodí. Nevhodné ale může být maso tučné, které podporuje vznik obezity, nemocí srdce a cév i různých typů nádorových onemocnění. Jestliže si ale v řeznictví vyberete pěkný libový kousek, můžete se těšit, že vám přinese řadu zdraví prospěšných látek. K nim bezpochyby patří bílkoviny, železo, vitamin B12, zinek i mastné kyseliny.

Pokud se podíváme na doporučení WHO, zjistíme, že si červené maso můžeme bez výčitek dopřát až dvakrát do týdne. Pro maximální doplnění živin je dobré druhy masa střídat – to znamená, že si kromě vepřového a hovězího občas dopřejete i telecí, jehněčí nebo skopové.

Jak maso připravovat?

Někdy zvolíme správný druh masa v dobré kvalitě, ale kamenem úrazu se stane jeho nevhodná příprava. Určitě není vhodné konzumovat jej po úpravě uzením nebo smažením, a i grilování může být problematické s ohledem na možný vznik karcinogenních látek. Místo toho, abyste tedy maso okořenili a osmažili na tuku, volte jiný způsob. Začněte tím, že maso zatáhnete na teflonové pánvi, pak jej okořeníte a následně dopečete nebo dodusíte do měkka. Můžete si také pořídit římský, pomalý nebo parní hrnec, které vám pomohou připravovat maso snadno a rychle.

Zdroj síly a energie

Jak již bylo řečeno, červené maso je významný zdroj bílkovin. Denně každý z nás potřebuje asi 0,8 gramu na kilogram své tělesné hmotnosti. Bez dostatečného přísunu bílkovin nebudou správně fungovat enzymatické a hormonální procesy v těle, které zajišťují efektivní využití energie a jsou nepostradatelné při fyzické zátěži a sportovním výkonu. Bílkoviny se tráví daleko déle než sacharidy, takže vám poskytnou pocit zasycení na delší dobu. Z nadbytku bílkovin se vám také nebudou tvořit tukové zásoby. 

Pro udržení zdravé hmotnosti je také důležitá rychlost metabolismu. Pokud nepřijímáte dostatek bílkovin, nutně to vede k úbytku svalů, které pak nepotřebují tolik energie a celkový chod metabolismu se zpomaluje.

Železo, které potřebují nejen ženy

Červené maso je významným zdrojem železa. Je přitom prokázané, že zejména dámská část populace trpí dlouhodobě nedostatkem železa. To se může projevovat fyzickou i mentální únavou. Z červeného masa ho má nejvíc hovězí a jehněčí, ale velkým zdrojem jsou také nepříliš oblíbené vnitřnosti. Zejména ženy během menstruace by se měly zaměřit na zvýšený příjem železa, třeba právě prostřednictvím hovězího nebo telecího steaku.

Vysokou spotřebu železa mají také těhotné a kojící maminky. Zvláště v těhotenství je třeba železo ohlídat a zajišťovat jeho stabilní přísun – ideálně přímo ze stravy, anebo alespoň vhodnými doplňky stravy. V těhotenství je však třeba o to více pamatovat na správnou úpravu masa – mělo by být řádně propečené, abyste neriskovaly mikrobiální nákazu.

Železo lze sice doplnit i jinak, ale to, které najdete v mase, je pro naše tělo jednoznačně nejlépe využitelné.

Pro silnou imunitu i krásu

Červené maso je významným zdrojem zinku. Tento prvek je mimořádně potřebný pro imunitní systém, ale také pro zdravý vzhled naší pokožky, vlasů i nehtů. Pomáhá nám, pokud bojujeme například s akné, ale také chrání buňky před volnými radikály a předčasným stárnutím.

Pro odolnou nervovou soustavu

V červeném mase se ukrývají i vitaminy skupiny B. Ty mohou pomoci při únavě a psychickém vypětí a svou roli hrají také v tvorbě červených krvinek. Nedostatek těchto vitamínů způsobuje únavu, zapomnětlivost nebo výkyvy nálad. Červené maso je bohaté právě na různé vitamíny z této skupiny. Pokud se tedy u vás objevují rozpraskané koutky úst, záněty v ústech a krku nebo záněty spojivek, je třeba urgentně doplnit tyto vitamíny – třeba právě z červeného masa.

Pro nastávající maminky

Pokud plánujete otěhotnět, je nutné si hlídat příjem vitamínů ze skupiny B. Zejména vitaminy B2, B6 a B12 mohou pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek a snížit riziko vzniku vrozené vady. Pokud se tedy chystáte pokoušet se s partnerem o miminko, je dobré dopřát si červené maso klidně i dvakrát týdně a stejně tak jej naservírovat na talíř i vašemu partnerovi.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button