CvičeníNemoci a komplikacePéče o tělo

Potíte se až moc? Tohle mohou být nejčastější důvody

Pocení je přirozené a zcela nezbytné, byť může být značně nepříjemné – zejména tehdy, pokud jej nedokážeme kontrolovat pomocí vhodného deodorantu. Je však třeba vnímat jej především pozitivně – právě díky němu dokáže naše tělo efektivně regulovat teplotu, když okolní teplota stoupá nebo se náš organismus zahřívá z jiných důvodů. Pocení však není ovlivňováno jen teplem, ale také různými hormonálními vlivy. Kdy je pocení přirozené a kdy může být znamením vážné nemoci?

Pocení nám pomáhá zajišťovat stabilní tělesnou teplotu. Je ovládáno a regulováno hormony a nervovým systémem. U každého je míra pocení do značné míry individuální. Platí ale, že ženy obvykle vyprodukují méně potu než muži. Také je dobré vědět, že pot sám o sobě nezapáchá – jde jen o čirou a slanou tekutinu. Zápach se začne vytvářet až ve chvíli, kdy se pot dostane do kontaktu s bakteriemi na naší kůži. A jelikož muži mají obvykle v podpaží více bakterií, zapáchá jejich pot intenzivněji.

Kdy je pocení již moc?

Někteří lidé trpí nadměrným pocením, které ale neznačí žádnou poruchu nebo onemocnění. Jedná se o tzv. hyperhidrózu, která podle odhadů postihuje asi každého desátého člověka.

Dá se ale proti nadměrnému pocení nějak bojovat? Zcela jej zastavit je samozřejmě nemožné, ale potíže, zejména pak zápach, se dá snížit pravidelným sprchováním, častou výměnou oblečení, používáním funkčních materiálů a vhodných antiperspirantů. V krajním případě je možné nechat si od lékaře také předepsat léky blokující tvorbu potu. Bohužel ty ale nezřídka mívají nepříjemné nežádoucí účinky.

Kliniky estetické medicíny zase nabízí řešení ve formě podkožní aplikace botulotoxinu. Tato látka se velmi malinkou jehličkou vpraví do podkoží v oblasti, kde se potíte nejvíce. To způsobí, že tyto potní žlázy přestanou být aktivní přibližně na rok, následně je ale třeba zákrok podstoupit znovu.

Mimo výše uvedené doporučení se vyplatí omezit kofein, nikotin, hodně kořeněná jídla a také pokrmy obsahující česnek, kmín, kari či cibuli, protože toto aroma pak může procházet přes kůži ven a nepříjemně zapáchat.

Vysoká teplota

Asi nejběžnějším důvodem nadměrného pocení je jednoduše vysoká teplota. Ta je vlastně obrannou reakcí organismu na setkání s viry nebo bakteriemi. Upozorňuje nás na to, že tělo se musí potýkat s nějakým problémem.

Stres, nadváha i užívání léků

Nadměrné pocení obvykle souvisí i se stresem nebo může doprovázet různé úzkostné stavy nebo deprese. Více se také potí lidé s nadváhou nebo obezitou, anebo se může jednat o vedlejší účinek některých léků.

Hormonální změny

Nadměrné pocení doprovází i období hormonálních změn, typicky ženy potrápí v přechodu. Jakmile se hormony zase dají do pořádku, nadměrné pocení přirozeně vymizí. Pomoci mohou různé pohybové aktivity, například hormonální jóga nebo také vhodně zvolená hormonální terapie či změna stravy.

Onemocnění

Zvýšeným pocením se ale mohou hlásit i některé nemoci. Nejčastěji se jedná o onemocnění spojené se štítnou žlázou, dále také leukémii nebo lymfom. Může se jednat také o příznak cukrovky, nebo projev abstinenčních stavů při vysazení alkoholu nebo nikotinu.

Noční pocení

Zvláštní kategorií je pocení, které se výrazně zvyšuje právě během spánku. Jedná se o příznak velmi typický pro klimakterium, ale také pro infekční choroby jako chřipka nebo angína. Noční pocení doprovází také braní antidepresiv nebo se tak může projevit i některé nádorové onemocnění. V takovém případě je určitě na místě vhodné vyšetření u lékaře. Především je třeba provést krevní testy, které odhalí případný zánět v těle. Poté může následovat rentgen plic a ultrazvuk břicha.

ZDROJ: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hyperhidrosis-causes-11

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele cottonbro ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button