Péče o tělo

Několik důvodů, proč byste měli vypít sklenici mrkvové šťávy

Bob a Bobek milují mrkve a mnoho lidí je na tom stejně – mrkve jsou jeden z nejoblíbenějších a nejvíce všestranných druhů zeleniny existence. Ať už syrové, vařené, nebo ve formě šťávy. Pravděpodobně vám od malička říkali, že máte jíst co nejvíce mrkve, abyste měli bystré oči, přesto však mají mnohem větší škálu přínosných účinků a barev, než byste možná čekali.

Mrkve získávají svoji barvu z karotenoidů, což jsou antioxidanty, mezi které patří i beta karoten. Ten je známým předchůdcem vitamínu A, a je zodpovědný za mnoho benefitů mrkve. Byl prokázán, že podporuje zdravé oči a pokožku, imunitu a bojuje proti škodlivým volným radikálům. Ty jsou známou příčinou mnoha obtíží a onemocnění, jako je nemoc srdce nebo rakovina.

Mrkve jsou jednou z nejbohatších druhů zeleniny, co se týče vitamínu A, jsou však bohaté i na vitamíny C, D, E, a K, minerály – vápník, draslík a hořčík, a vlákninu. Mohou prospět každé části vašeho těla, a co je nejlepší, obsahují jen minimální množství kalorií.

Proč si dát sklenici mrkvové šťávy

Zdravé oči

Pravděpodobněji nejznámějším zdravotním přínosem, jsou zdravé oči a s tím spojený dobrý zrak. To je díky obsahu beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu. Bez beta-karotenu se může vyvinou mnoho očních onemocnění včetně svalové dystrofie nebo dokonce slepoty. Nedostatek vitamínu A, je hlavní světovou příčinou oslepnutí. Lutein a zeaxanthin pomáhají předejít riziku ztráty zraku zapříčiněného vysokým věkem.

Snížení rizika srdečního onemocnění

Pitím karotkové šťávy si můžete zajistit i zdravé srdce, díky řadě důvodů. Jedním z nich je vitamín A, který pomáhá předcházet propuknutí srdečního onemocnění a mrtvici, zejména u žen. Výzkum zjistil, že pomáhá snížit oxidativní stres a zároveň posiluje imunitní systém. Mrkve také přímo ovlivňují dobrý cholesterol, díky svému obsahu draslíku. Tím se ještě více snižuje riziko srdečních obtíží.

Aby toho nebylo málo, obsažený vitamín C též prospívá zdraví srdce, protože snižuje riziko propuknutí ischemické choroby srdeční. Vitamín K také přidává svůj kousek do soudku aktivací proteinu známého jako Gas6, který podporuje buněčnou signalizaci, zahrnující i srdeční buňky. Řídí též srážení krve, které může negativně ovlivnit srdce.

 Podpora imunity

Šťáva z mrkví poskytuje důležité živiny nutné pro zdravý imunitní systém. Nejen že bojuje proti volným radikálům v těle, ale chrání i proti nadměrné zánětlivosti, škodlivým bakteriím a virům.

A jaké tedy jsou tyto nezbytné živiny? Jednou z nich je například vitamín A. Kůže a sliznice dýchacích cest tvoří bariéry, které zabraňují vnikání mikroorganismů a virů do těla – je to právě vitamín A, který pomáhá udržovat tyto bariéry tím, že buňky udržuje zdravé a správně fungující. Navíc podporuje vznik bílých krvinek. Bez vitamínu A, bude imunitní systém oslabený a náchylný na vznik různých nemocí.

Zdravé kosti

Osteoporóza je vážný problém, především kvůli zvýšenému riziku zlomenin. Mrkvová šťáva obsahuje velké množství vitamínu K, který může v tomto případě pomoci. Je nejen nezbytný pro proces budování proteinů v těle, ale i pro vázání vápníku, který napomáhá rychlejšímu hojení zlomených kostí.

Čištění a detoxifikace jater

Pravidelná konzumace mrkvové šťávy pomáhá uvolňovat toxiny z jater. Krevní oběh nemůže eliminovat toxiny a žluč skrze ledviny – musí být vyplaveny přes kůži. A tehdy přicházejí na řadu mrkve. Napomáhají totiž tomuto procesu a zajišťují odstranění škodlivé žluči z těla. To zajišťuje správnou funkci jater a prevenci nahromadění tuku. Pomáhají i při trávení, což V dlouhodobém hledisku může také hrát důležitou úlohu v prevenci přírůstku hmotnosti a obezity.

Podpora metabolismu

Mrkvová šťáva obsahuje vysoký obsah komplexu vitaminu B, který pomáhá rozkládat glukózu, tuky a bílkoviny, stejně jako pomáhá budovat svaly a zrychlovat metabolismus. Navíc přispívá ke snižování stresu a deprese, které mohou vést k nárůstu hmotnosti. Fosfor v mrkvové šťávě slouží k podpoře metabolické rychlosti těla i k zajištění optimálního využití energie v těle a snižuje svalovou bolest po cvičení.

Urychlení hojení ran

Beta-karoten je složka nezbytná pro léčbu ran, což je důvod, proč byly mrkve po staletí používané ve formě obkladů. Pokud máte jakoukoli řeznou ránu, infekci nebo poranění, vypijte hodně mrkvové šťávy a zvýší se vaše schopnost se rychleji léčit. Vaše tělo se bude také líp bránit infekcím a sníží se zánětlivost a otoky.

Mrkvová šťáva pro krásu

  • Chcete, aby vaše pleť vypadala mladší? Pokud máte pleť sešlou léty a poškozenou sluncem a znečišťujícími látkami z životního prostředí, můžete použít mrkev na boj proti znakům stárnutí – ztráta elasticity, jemné vrásky, suchá pokožka, mdlý vzhled.

Jednoduše smíchejte tři bílky se třemi lžícemi mrkvové šťávy a poté směs naneste na pleť pomocí vatového tamponu. Vyhněte se oblasti očí a pusy. Nechte 15 minut působit a poté opláchněte teplou vodou.

  • Růst vlasů – pitím mrkvové šťávy podpoříte růst vlasů a krásnějších lesklejších loken. Můžete též zabránit vzniku lupů.
  • Zklidnění zarudnutí pleti – Pokud máte zarudlou pokožku kvůli užívání léků, kožním obtížím nebo kvůli vyrážce, můžete vyrobit zklidňující pleťovou masku. Smíchejte osminu hrnku mrkvové šťávy s vařeným vajíčkem, šťouchanými bramborami a jednou lžící mletých ovesných vloček. Před nanesením se ujistěte, že má maska pokojovou teplotu. Nechte působit okolo třiceti minut a poté opláchněte teplou vodou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button