Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Pálení žáhy: Jak se mu vyhnout a kdy je načase jít k lékaři?

Bolest a pálení při pálení žáhy vznikají, když žaludeční kyselina vystoupí ze žaludku do jícnu. Pokud k tomu dochází každý den, může se jednat o závažný stav, který vyžaduje lékařskou péči. V žádném případě bychom neměli takovou situaci podceňovat.

Tento stav navíc může způsobovat nepříjemné pocity, reflux nebo jiné příznaky, jako je zápach z úst či kašel. Příznaky se mohou zhoršit večer, po jídle nebo když člověk leží, předkloní se nebo cvičí. Asi 20 % lidí v západních zemích se pravidelně potýká s pálením žáhy nebo souvisejícími problémy. Pokud se tyto příznaky vyskytují denně, mohou být součástí závažnějšího onemocnění zvaného gastroezofageální refluxní choroba (GER). Toto onemocnění pak není možné ignorovat, protože bez léčby může vést k závažným komplikacím. Zjistěte, zda i vy můžete mít tento problém a jak se dá řešit.

Zde se dozvíte více o tom, proč vás může pálit žáha každý den, co s tím dělat a kdy navštívit lékaře.

Co může způsobovat každodenní pálení žáhy?

Když jíte, jídlo se dostává do jícnu a do žaludku. Po vstupu do žaludku je potrava rozkládána žaludečními kyselinami, aby mohla projít zbytkem vašeho trávicího traktu. Když se vytvoří příliš mnoho kyseliny, může se samovolně vracet zpět do jícnu a způsobit pálení žáhy. Občasné pálení žáhy přitom nemusí značit nic vážného. Může se dostavit po určitých potravinách nebo při snědení příliš velkého množství jídla najednou.

Existují potraviny a nápoje, které mohou způsobovat pálení žáhy:

  • alkohol
  • čokoláda
  • káva
  • tučná jídla
  • kořeněná jídla
  • rajčata

Časté pálení žáhy je nejčastějším příznakem gastroezofageální refluxní choroby (GER). Aby bylo možné diagnostikovat GER, stačí pokud vás pálení žáhy trápí i jen párkrát do týdne. Pokud vás pálí žáha většinu dní, možná je čas navštívit lékaře. GER totiž může bez léčby vést k nepříjemným komplikacím.

Některé faktory mohou zvyšovat pravděpodobnost výskytu GER. Například pokud je váš dolní jícnový svěrač uvolněný nebo nějakým způsobem poškozený, mohou se kyseliny ze žaludku snadněji přesouvat zpět do jícnu. jde o různé genetické faktory i vlivy životního stylu.

Způsobuje žaludeční kyselina vždy pálení žáhy?

Ne nezbytně. Někteří lidé mohou mít tichý reflux, kdy sice k refluxu reálně dochází, ale postižení nemají nepříjemné pocity pálení žáhy ani jiné příznaky. Tento stav, nazývaný také laryngofaryngeální reflux, může způsobovat problémy, které napodobují onemocnění dýchacích cest.

Může každodenní pálení žáhy způsobit komplikace?

Léčba pálení žáhy zahrnuje změnu životního stylu, například výběr jiných potravin nebo konzumaci jídel v jinou dobu. Existují také léky, které vám lékař může předepsat ke zmírnění příznaků. Bez léčby může časté pálení žáhy způsobené GER vést k závažnějším problémům s jícnem a trávicím traktem.

Co dělat, když vás denně pálí žáha

Volně prodejná antacida mohou pomoci při pálení žáhy, ale neměla by být používána jako dlouhodobé řešení, pokud vás pálí žáha denně. Antacida jsou vyrobena z vápníku, hořčíku a hliníku. Tyto účinné látky inhibují proteolytický enzym zvaný pepsin a neutralizují žaludeční kyseliny, takže ty pak nezpůsobují pálení žáhy.

Existuje také řada opatření v oblasti životního stylu, kterými můžete pálení žáhy předcházet nebo které mohou zmírnit vaše příznaky i bez použití léků. K těmto patří:

  • častější konzumace menších jídel během dne
  • vyhýbání se jídlu v době před spaním
  • spolupráce s lékařem na dosažení nižší hmotnosti, pokud máte nadváhu
  • snížení úrovně stresu
  • přestat kouřit a pít nadměrné množství alkoholu
  • volba oblečení, které není těsné v oblasti břicha

Kdy navštívit lékaře

Pokud tyto domácí metody nezabírají a po 3 týdnech vás stále často pálí žáha, objednejte se k lékaři. Lékař může provést testy k vyloučení závažnějších stavů a nabídnout léčbu, která může pomoci zvládnout GER a zabránit dalšímu poškození jícnu. Řešením pak často bývají léky na předpis, které mohou pomoci snížit pálení žáhy a další příznaky GER tím, že snižují produkci žaludeční kyseliny. V nejzávažnějších případech je pak nutné přistoupit k operaci.

Každodenní pálení žáhy může, ale nemusí být důvodem k obavám. K tomuto stavu může přispívat konzumace některých potravin nebo jiné faktory životního stylu. Než tedy půjdete k lékaři, zkuste některé z výše zmíněných změn v životním stylu a sledujte, zda se potíže zlepší. Jestliže ne, je nezbytně nutné poradit se s lékařem.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/heartburn/daily-heartburn#see-your-doctor
ZDROJ obrázku: Fotka od Natural Herbs Clinic z Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button