Jídlo a stravováníPéče o tělo

„Okořeňte“ si svůj pitný režim. Zvládnete jej lépe a bez zapomínání

Je léto a s tím také souvisí zvýšená potřeba vody pro náš organismus. Dostatečný a pravidelný pitný režim by měl patřit k zásadním pilířům zdravého životního stylu. Pro mnoho osob se ale jedná o velmi těžkou, až nezdolatelnou překážku. Pokud totiž přirozeně nepociťujete žízeň a nemáte nacvičený zvyk si pravidelně dopřát pár loků z lahve nebo sklenice, může být dost těžké limit splnit.

Přesto je to ale cíl, na který je nutné se zaměřit hned z několika důvodů. Jedná se o nesmírně zdravý návyk, který vám pomůže udržovat si pevné zdraví, ale hydratace má vliv i na váš vzhled a také schopnost učit se, přemýšlet a mnoho dalšího. Zjistěte, kolik byste toho denně měli vypít a také jak svůj denní pitný režim obohatit tak, aby to bylo více než jen běžná a nezajímavá rutina.

Tekutiny jsou základ

Voda se z organismu ztrácí mnoha cestami. Jedná se především o dýchání, pocení nebo třeba vylučování. Jelikož jsme asi ze 60 % stvoření z vody, je potřeba tyto ztráty dostatečně a pravidelně kompenzovat. Pokud bychom to totiž nedělali, voda se z těla začne postupně ztrácet a začnou se velmi rychle ozývat následující potíže:

  • Snížení výkonu už při ztrátě asi 1 % tekutin
  • Bolesti hlavy, špatná nálada a snížená koncentrace při nedostatečném pitném režimu po sportovním výkonu
  • Únava a zhoršení kognitivních schopností po dni a půl bez vody.

Obecné doporučení říká, že bychom měli vypít asi 35-40 ml tekutin na každý kilogram naší váhy. Zdá se vám to jako moc? Ve skutečnosti by nemělo být složité tento limit dosáhnout – a my vám k tomu pomůžeme.

Velká konvice ovocného nebo bylinného čaje

Není třeba pít jen obyčejnou vodu. Také ovocné a bylinkové čaje mohou být plnohodnotnou součástí pitného režimu, kterými můžete alespoň částečně nahradit klasickou kohoutkovou vodu. Zkuste si rovnou ráno připravit konvici o objemu 1 litru a do poledne ji celou vypít. Tak splníte alespoň polovinu potřebného denního příjmu tekutin. Když budete mít konvici neustále na očích a budete mít jasný cíl, pak půjde pití samo.

Oblíbená lahev na každém kroku

Kamkoliv jdete, vyplatí s sebou vzít vaši oblíbenou lahev s vodou. I taková drobnost může hravě pomoci s tím, že toho za den vypijete o pár decilitrů více. Vyberte si láhev, která je skladná, lehká a skutečně se vám vejde do každé kabelky, i když třeba vyrážíte jen na nákupy.

Nebojte se minerálek

Mnoho lidí má problém s čistou kohoutkovou vodou. Nejsou na ni zvyklí a její chuť jim připadá fádní a nezajímavá. Nebojte se proto využívat k doplnění pitného režimu minerální vody. Při výběru preferujte minerálky s vysokým obsahem hořčíku a vápníku. Vyhýbejte se těm s vysokým obsahem sodíku a volte spíše neperlivé varianty.

Nechutná vám voda z kohoutku? Zkuste filtrovat

V České republice můžeme využívat toho, že nám v kohoutcích teče nekontaminovaná voda vhodná k přímé konzumaci. Ne všem ale chutná, a to bývá často způsobeno sloučeninami chloru, které se v kohoutkové vodě vyskytují. S tím mohou pomoci oblíbené filtrační konvice, které vodu zbaví těchto zbytkových látek a dodají jí lepší chuť i vlastnosti.

Džbánek s ochucenou vodou

I z fádní neochucené kohoutkové vody si můžete snadno vytvořit chutný nápoj, který můžete popíjet třeba celé dopoledne. Přidejte do vody oblíbené bylinky nebo ji dochuťte plátky citrusů či kousky jiného ovoce. Voda tak získá příjemnou ovocnou chuť, ale neztratí nic ze své schopnosti hydratovat. S citrusy ale opatrně, pravidelná konzumace vytváří v puse kyselé prostředí, které může vytvářet lepší podmínky pro vznik zubního kazu.

Na trénink bez vody určitě ne

Vzít si láhev s vodou na trénink by mělo být pro každého z nás naprostou samozřejmostí. Pokud i vy občas zapomenete, zkuste si navyknout, že nošení lahve je stejně zásadní jako to, že si vezmete boty do tělocvičny.

Dejte tomu systém

Jestli patříte mezi zapomnětlivce, je nutné vytvořit si funkční systém, díky kterému budete schopni vypít dostatek tekutin během celého dne. Princip je úplně jednoduchý – naučte se mít alespoň tři záchytné body, kdy se vždy napijete alespoň sklenice vody. Může to být třeba ráno hned po probuzení, poté před obědem a následně po návratu z práce domů. Tímto způsobem můžete bez potíží zvládnout vypití třeba třetinu svého denního pitného režimu.

Pomoci může i aplikace

Pokud máte pocit, že s vašimi návyky pitného režimu nepomůže už nic, je možné stáhnout si aplikaci, která vám s tím pomůže. Aplikace vám několikrát během dne zazvoní a připomene, že byste měli vypít sklenici s vodou. Díky tomu se už nemůžete vymlouvat na zapomětlivost – mobil přeci máte pořád po ruce.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-drink-more-water

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-voda-piti-drzeni-3794165/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button