Ostatní

Posilte svou kreativitu ještě dnes! Svět potřebuje vaše nápady a myšlenky

Ať už chcete posílit svou kreativitu v rámci umění, podnikání, nebo pro osobní účely, tyto techniky pomohou nakopnout vaši kreativitu společně s vaším projektem. Vyzkoušejte jednu, dvě, nebo rovnou všechny! Kouzlo kreativity spočívá v tom, že neexistuje žádná kniha pravidel ani daný průběh procesu – je hlavně o experimentování, osvojení si myšlení mimo standarty a vývoji úsilí vůbec začít. Nejkrásnější na tom je, že nikdo nesoudí, jak absurdní nebo špatné jsou vaše nápady. Kreativita je jen pro vás a můžete si s ní dělat co chcete.

Spojte protiklady

Nehledě na důvod, proč chcete posílit vaši kreativitu, spojování zdánlivě náhodných konceptů, nápadů, slov, a věcí dohromady často vytvoří něco zcela jedinečného. Pokud nemáte mnoho času na vymýšlení nových nápadů, a musíte být originální a inovativní, poté je možná kombinování protikladů přesně pro vás. Mnoho umělců skrze historii používalo tuto techniku, aby mohli vytvořit jedinečná díla. Jedním takovým příkladem je třeba Mona Hatoum.

Uvědomte si, že kreativita je proces

Na rozdíl od toho, co si mnoho lidí myslí, ten celý heuréka moment s žárovkou nad hlavou je často výsledkem dlouhého procesu než náhlým zjevením. Pokud chcete posílit svou kreativitu, nemůžete očekávat, že se vám ihned budou z hlavy rojit kreativní nápady. Sepište své nápady, hrajte si s nimi, objevujte je, a co je nejdůležitější, uvědomte si, že kreativita je proces, který může být neustále rozvíjen a rozšiřován.

Inspirujte se jinými lidmi v oboru

V tomto bodě je důležité si uvědomit, že nesledujete cizí díla, abyste je zkopírovali, ale naopak abyste se inspirovali. Můžete použít ve svých dílech prvky, které se vám líbí a čím více budete pokračovat, tím více si vyvinete vlastní jedinečný styl práce. Zeptejte se sami sebe: Co dělají dobře? Co se mi na tom líbí? Co mohu použít jako odrazový můstek, abych zhotovil své vlastní projekty? Staňte se expertem ve svém oboru a buďte si vědomi toho, co dělají ostatní – poté budete sami schopni najít nedostatky a vlastní možnosti řešení.

Používejte myšlenkové mapy

V dnešní době si můžete myšlenkovou mapu nakreslit na papír, nebo už existuje mnoho aplikací na internetu, které vám značně usnadní práci. Začněte se stěžejním tématem, které se bude nacházet v pravém středu; od něj veďte čtyři vedlejší větve s novými tématy spadající pod to stěžejní a tyto vedlejší témata dále rozšiřujte. Takto můžete rozšiřovat do nekonečna a napsat tam cokoli vás zrovna napadne. Tato metoda nefunguje pro každého, je to však dobrý způsob, jak vizualizovat své myšlenky a roztřídit je do adekvátních kategorií. Také si lépe všimnete, které oblasti ještě potřebují upravit, rozšířit, nebo zcela odstranit.

Mějte po ruce zápisník

Ať už se bude jednat o iPad, laptop, nebo útržky papíru, je to zcela na vás a vašich preferencích. Musíte sepsat nebo namalovat své myšlenky, nápady a koncepty, nehledě na to, jak absurdní nebo hloupé se mohou zdát. Možná zjistíte, že když se vrátíte k určitým nápadům, tak vás napadnou nové a poté budete schopni dále rozšířit existující obzory.

Omezte se

Občas může být kreativita potlačena, pokud máte příliš velký kruh, s kterým si můžete hrát. Zkuste se omezit; například si poskytněte určité téma. Občas, když se lidé snaží být více kreativní, dotknou se povrchově mnohých nápadů a konceptů, raději, než aby jeden vybrousili k dokonalosti.

Vytvořte si překážky

Tato technika se často používá ve filmovém průmyslu a ať už jste umělec nebo ne, můžete ji vyzkoušet i vy. Koncept spočívá v tom, že vykročíte z vaší pohodlné zóny a začnete věci dělat jiným způsobem, než je normálně děláte tím, že si vytvoříte překážky. To vás donutí, abyste nepracovali v zaběhnutém a ozkoušeném stylu. Pokud pracujete ve skupině, můžete sepsat pravidla nebo překážky na kousky papíru a nechat je losovat z klobouku.

Buďte svobodní

Zacvičte si a nechte endorfiny plout; usmívejte se z maličkostí; více se smějte…. Na rozdíl od populární domněnky, kreativita nespočívá v depresi a trápení. Když jste šťastní, cítíte se svobodnější a více vnímáte svět okolo sebe, což vám pomůže nakopnout kreativitu.

Nechte logickou mysl na chvíli odpočinout

Je těžké přesně ukázat na kreativitu; neexistuje žádná kniha pravidel „univerzální cesty“ na posílení kreativity. Až se tedy přistihnete, jak vyhazujete nápady oknem a vynadáváte ostatním, že jejich nápady nemohou vůbec fungovat, kousněte se do jazyka, protože kreativní nápady mají často absurdní, zcela nelogický začátek. Na čem hlavně záleží je, jak budete na nápad reagovat.

Začněte nyní!

Ničeho se nebojte a vrhněte se do toho po hlavě. Rozhodně sami sebe nezastavujte dříve, než vůbec začnete! Tento bod je pravděpodobně ten nejdůležitější. Každý den udělejte něco malého, abyste posílili svou kreativitu, i pokud to znamená jenom sepsat své myšlenky a nápady. Opravdu vám to pomůže v dlouhodobém hledisku. Kreativita je přeci jen cesta, která může mít mnoho zajímavých rozcestí a zatáček – musíte tuto cestu započít, abyste vůbec mohli sklidit výsledky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button