Péče o tělo

Jak se ochladit v parném létě? Vyrazte na běžky!

S příchodem léta většina sportovců usoudí, že běžkování na půl roku odzvonilo. Ale kdo říká, že to tak musí být? Stačí ujet pár set kilometrů a octnete se na alpských ledovcích, kde se můžete svému oblíbenému sportu oddávat i v létě.

Léto – to pro mnoho Evropanů znamená jezera, rybníky, moře, plavání a opalování. Jiní zase dávají přednost pěším výletům do lesa a do hor. Jen málokomu se při zmínce o letní dovolené vybaví zasněžené horské štíty a běžecké lyžování. V Alpách to ovšem není nic neobvyklého. V Rakousku, Itálii, Švýcarsku a Francii se dá běžkovat i teď.

Léto na běžkách

Běžecké lyžování je běh na lyžích, který má tři nejrozšířenější techniky – klasickou, turistickou a bruslařskou neboli „skate“. Klasický běh na lyžích, to je běh ve vyfrézované stopě. Podobná je i turistická technika – stejný styl totiž používají i turisté na běžkařských výletech do přírody, jen s tím rozdílem, že jezdí na tratích bez vyfrézované stopy. No a bruslařská technika spočívá v pravidelném střídání skluzu na jedné a druhé lyži na rovné, tedy upravené a hladké dráze. Ať už používáte jakoukoliv techniku, máme pro vás dobrou zprávu: běžkovat můžete i o letní dovolené! V horách si však nikdy nezapomeňte vzít kvalitní sportovní oblečení a obuv, abyste si mohli v klidu a bezpečí užít nezapomenutelných sportovních zážitků. Nejdříve se podíváme na oblečení na běžky. To se příliš neliší od oblečení na jiné druhy lyžování. Sestává ze spodního prádla a z vrchních oděvů: nepromokavých kalhot a nepromokavé bundy. Rukavice na běžky si vybírejte podle střihu a materiálu. Ideální je vícevrstvá konstrukce, která neomezuje pohyb rukou. U rukavic si pohlídejte prodyšnost, tepelnou izolaci a vodní sloupec. Nejlepší rukavice mívají i gumové prvky na dlaních a prstech, které změkčují a zpříjemňují úchop lyžařských holí.

Bezpečnost a základní výstroj

Při každé lyžařské disciplíně se používá jiný typ lyží. Běžky jsou oproti sjezdovým lyžím delší a užší, poměrně lehko se ovládají. Ty, které jsou určené na běžkařské trati do kopcovitého terénu, se dají opatřit i stoupacím pásem. Běžky i hůlky na běžky vždy vybírejte s ohledem na svou výšku a hmotnost. Hůlky by vám měly sahat do dvou třetin výšky těla. Do základní výbavy patří samozřejmě i dobré lyžařské brýle a lyžařská helma. Ta by měla být co nejlehčí a mít co nejměkčí výstelku. Při výběru helmy se také podívejte, zda má kvalitní zapínání, které vám vyhovuje. Lyžařské brýle pak chrání oči běžkaře před deštěm, sněhem a prudkým slunečním světlem. Zlepšují viditelnost i při špatném počasí. Tvar a velikost brýlí vybírejte tak, aby vám na obličeji dobře seděly. U brýlí je také důležité těsnění a v neposlední řadě odvětrávání. Odvětrávání neboli ventilace zajišťuje oběh vzduchu uvnitř brýlí, takže se v nich nesrážejí vodní páry.

Zdroj náhledového obrázku: Dreamstime

Podobné články

Back to top button