Spolupráce

Čeká vás operace šedého zákalu?

Oční lékař vám sdělil, že máte šedý zákal? Možná si nyní říkáte, že přestáváte vidět, ale v žádném případě není důvod k obavám. Současná moderní medicína vám dokáže pomoci. Šedý zákal (katarakta) se odstraňuje několikaminutovým zákrokem, během něhož je vaše čočka nahrazena implantovanou čočkou. Ta pak zůstává v oku do konce života. Více informací naleznete zde nebo tady.

Projevy šedého zákalu

Toto oční onemocnění se objevuje ve vyšším věku a mezi nejčastější projevy patří zhoršené vidění, citlivost na ostré světlo, zkreslený obraz, odlišné vnímání barev. Díky čočce, která je zakalená, dochází k zamlžení barev a rozmazanému vidění, které nelze upravit pomocí brýlí.

Příčinou těchto obtíží je vnitřní změna oční čočky. Ta ztrácí průhlednost.

Šedý zákal se může objevit na jednom nebo obou očích a doba rozvoje je u každého jiná, může to být měsíc, ale také roky. Toto onemocnění nebolí, ale zhoršuje postiženému život. Pokud se zákal neléčí, může způsobit i slepotu.

Přesné příčiny vzniku šedého zákalu nejsou známy, ale souvisí s přirozeným procesem stárnutí. Objevují se však také další faktory, které se mohou podílet na jeho vzniku. Patří mezi ně opakované záněty očí, oční úrazy, nezdravý životní styl, špatná životospráva, konzumace alkoholu a dalších návykových látek, ale také dědičnost.

Výskyt nelze ovlivnit či mu zabránit, ale částečně lze ovlivnit jeho předčasný vznik a to díky zdravé stravě s dostatečným obsahem vitamínů A a E. Také je potřeba dávat pozor na UV záření, před kterým oči uchrání kvalitní sluneční brýle.

Operace šedého zákalu

Díky operačnímu zákroku, kterým se šedý zákal odstraňuje, se opět můžete naplno věnovat svým koníčkům, sportovat, pracovat na zahradě nebo podnikat zajímavé výlety. Také četba, vyšívání nebo sledování televize není žádným způsobem omezena.

Standardní metodu operace šedého zákalu plně hradí zdravotní pojišťovna. Můžete však využít dalších možností, které nabízí současná medicína, a zbavit se i dioptrií či astigmatismu. Mezi pozitiva patří rychlost zákroku, který je šetrný, bezbolestný a který provádějí profesionálové pomocí nejmodernějších medicínských postupů, metod a s využitím moderních druhů materiálů.

Možnosti zákroků

  • Základní varianta

Je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Jedná se o manuální operaci, během níž dochází k implantaci monofokální nitrooční čočky, jež nabízí vidění pouze na jednu vzdálenost – na dálku či na blízko a to dle výběru před zákrokem. Po zákroku jsou tedy potřeba brýle upravující vidění na opačnou vzdálenost.

  • Základní varianta s výběrem prémiových čoček

Jedná se opět o manuální operaci hrazenou zdravotní pojišťovnou, ale tady si můžete vybrat některou z prémiových čoček, jež umožňují vidění na obě vzdálenosti nebo redukují i další oční vady. Čočky jsou však již s doplatkem. Dle potřeby si můžete volit čočku bifokální či trifokální.

Bifokální čočka vám poskytne vidění na blízko i do dálky. Trifokální čočka umožní lepší vidění v celém spektru, což je vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky.

  • Laserová operace

Tento typ zákroku zdravotní pojišťovny nehradí a výběr prémiových čoček je také s doplatkem.

Zákrok však nabízí celou řadu výhod. Operace je přizpůsobena každému konkrétnímu pacientovi, je plánována chirurgem, který používá integrovaný oční tomograf, jež dokáže přesně zobrazit vnitřní strukturu oka. Zákrok je nejen bezpečný, ale i přesný, laserový paprsek působí na oko pouze po dobu 10 sekund. Velkou výhodou je i šetrnost této metody, dobré pooperační výsledky a velmi krátká doba rekonvalescence.

Zdroj informací:

https://www.neovize.cz/

https://www.duovize.cz/

https://www.neovizia.sk/

Podobné články

Back to top button