Jídlo a stravování

Možná máte chronický zánět a ani o tom nevíte. Vyhněte se těmto potravinám a uvidíte zásadní změnu

Chronický systémový zánět je závažným zdravotním problémem, který lze zhoršit řadou věcí, včetně nesprávné stravy.  Existují však také potraviny, které zánět naopak potlačují, a mohou tedy fungovat jako jakýsi podpůrný léčebný prostředek.

Co je to zánět?

Pokud jste se někdy řízli do prstu, pohmoždili si palec u nohy nebo měli infekci v krku, pravděpodobně jste zažili alespoň některé ze čtyř příznaků zánětu: zarudnutí, otok, bolest a teplo. Akutní zánět je přirozenou reakcí vašeho těla na nemoc, zranění nebo infekci a obvykle sám po nějaké době odezní.

Existuje však i jiný druh zánětu – takový, který postihuje celé tělo – a kterému říkáme systémový. Systémový zánět se může stát chronickým; může přetrvávat měsíce, nebo dokonce roky.

Chronický, systémový zánět je typický u nemocí, jako je např:

  • obezita
  • metabolický syndrom
  • cukrovka 2. typu
  • srdeční onemocnění
  • zánětlivé onemocnění střev, včetně Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy
  • Alzheimerova choroba

Co způsobuje zánět?

Zánět může být důsledkem působení toxinů v životním prostředí, přetrvávajícího viru, stárnutí nebo chronického stresu. Přispívá k němu ale i to, co jíte.

Jaké potraviny způsobují zánět? Ve skutečnosti je jich bohužel hodně. Odborníci doporučují vyhýbat se těmto zánětlivým potravinám:

  • červené maso, jako jsou steaky a hamburgery
  • zpracované maso, jako je salám či slanina
  • komerční pečivo, jako jsou koláče, koláče, sušenky
  • chléb a těstoviny z bílé mouky
  • smažené výrobky
  • potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru
  • nápoje slazené cukrem

Čtěte etikety

Je důležité kontrolovat seznam složek hotových nebo zpracovaných potravin. Mnoho hotových potravin totiž obsahuje skrytý cukr. Může to být těžké zjistit, protože se může skrývat pod neznámými jmény. Podle některých odhadů existuje více než 50 názvů pro přidaný cukr v připravených komerčních potravinách. Přesto je čtení etiket velmi důležité, abyste měli představu o tom, co zpracované výrobky ve skutečnosti obsahují.

Protizánětlivé potraviny

I když neexistuje jedna konkrétní protizánětlivá dieta, platí, že celkově zdravé stravovací návyky vám mohou pomoci zbavit se zánětů a zůstat zdravější. Doporučuje zejména některé druhy potravin, které mohou pomoci zánět snížit:

Omega-3 mastné kyseliny

Jednu z forem těchto silných bojovníků proti zánětům najdeme v tučných rybách, jako je losos, sleď, makrela, sardinky, tuňák, okoun pruhovaný a ančovičky. Možnosti mají i vegetariáni a vegani. Konzumace ořechů a semínek a vaření na řepkovém oleji jim může dodat tyto živiny a vitamin E, další bojovník proti zánětům.

Vitamin C

Kyselina askorbová, známá také jako vitamin C, je silný antioxidant. Antioxidanty pomáhají řešit opotřebení buněk, které může vyvolat zánět. Vitamin C najdete v ovoci a zelenině, které jsou základem zdravé stravy. Kromě dobře známých zdrojů vitaminu C, jako jsou citrusové plody a džusy, jsou tímto vitaminem nabité také chutné papriky, které jsou navíc dietnější.

Polyfenoly

Existuje důvod, proč středomořská dieta klade důraz na barevné potraviny rostlinného původu, celozrnné obiloviny a olivový olej. Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny v těchto potravinách, které chrání tělo před záněty. Polyfenoly navíc můžete získat i ze svého oblíbeného nápoje: káva, čaj, a dokonce i hořká čokoláda jsou na tyto prospěšné látky bohaté.

Potraviny zdravé pro střeva

Zdravá populace prospěšných bakterií (flóry) ve střevech může pomoci udržet zánět na uzdě. Pro vypěstování zdravé střevní flóry se doporučuje užívat dostatek probiotik a prebiotik.

Je však nutné vědět, že ne všechny fermentované potraviny obsahují probiotika. Zkontrolujte etiketu a ujistěte se, že jsou ve složení uvedeny živé mikroorganismy. Jogurty a tvaroh budou mít na obalu vyznačeny živé aktivní kultury.

Jak snížit zánět?

Pokud jde o známé diety, středomořská dieta může být nejpřínosnější v tom, že pomáhá lidem dostat zánět pod kontrolu. Klade důraz na omega-3, vitamin C, polyfenoly, potraviny bohaté na vlákninu a další známé bojovníky proti zánětům. Dejte si čas na to zjistit, co vlastně ve vašem stravování není vhodné a může vést k zánětům, a tyto potraviny programově nahrazujte zdravějšími variantami. Namísto hranolek si dejte pečené brambory, namísto másla zkuste zařadit více rostlinných tuků. Ve skutečnosti to není tak těžké.

ZDROJ: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: PhotoMIX Company: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chleba-jidlo-parky-maso-96618/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button