Jídlo a stravováníZdravé tipy

Jak jíst při kojení? Většina žen se omezuje daleko více, než je nezbytné

Pokud kojíte, určitě už jste stačily zjistit, že doslova každá žena (dokonce i ta, co vůbec nemá děti) má na kojení nějaký názor a nebojí se vám jej sdělit. A nehovoří se jen o tom, zda vůbec, a případně jak dlouho je ideální kojit, ale hojně se diskutuje také strava kojících matek a její vliv na dítě. Existuje spousta více či méně oficiálních doporučení, která se předávají z generace na generaci, a spousta žen tato doporučení přijme, aniž by se nad nimi skutečně zamyslely nebo je nějak vyhodnotily. Přitom i v oblasti kojení panují výživové mýty, které ale často nemají reálné vědecké opodstatnění a zbytečně maminky ochuzují o pestrou stravu a živiny.

Které mýty jsou nejčastější?

Mateřské mléko je pro malé miminko bezpochyby tou nejlepší stravou, která nabízí nespočet benefitů. Proto se obecně doporučuje kojit, pokud tomu tedy nebrání nějaké vážné překážky na straně matky nebo kojence. Určitě to ale není období, kdy by se matka měla stresovat tím, co jí, a zcela zbytečně vylučovat skupiny potravin z obavy z možných vlivů na kojení. Taková opatření jsou nutná pouze ve chvíli, kdy dochází k negativní reakci jejího dítěte na určitou složku v jídelníčku. Které mýty se nás doteď zbytečně drží a je na místě je vyvrátit?

Mateřské mléko se vytváří rovnou z toho, co matka zkonzumuje

Jídlo, které kojící matka sní, nejde i ihned do mléka, ale čeká jej cesta jako u každého jiného člověka. Nejprve tedy projde trávicím traktem, tam se rozloží na jednoduché živiny a až ty putují tam, kde je jich potřeba. Některé se dostanou až do prsu, odkud pak mohou přecházet do mateřského mléka. Platí však, že i při nedostatečné výživě dovede tělo matky produkovat dostatečné množství mateřského mléka. Deficit některých živin se nicméně obvykle odrazí na kvalitě jejího mléka. To, jak se matka stravuje, tedy mléko ovlivňuje, ale rozhodně ne tak moc, jak se někdy říká.

Kojící matka by měla jíst dvojnásobně víc

Laktace je náročný proces a je třeba brát v úvahu, že denně vezme až 400–500 kcal navíc. To však rozhodně není důvod, proč by jakákoliv žena měla jíst dvakrát tolik, než co je běžné. Zvýšená energetická potřeba znamená, že například stačí přidat svačinu navíc, nebo si dopřát mírně větší porce. Ale například u žen, které v těhotenství zásadně přibraly, není navyšování příjmu nutné – postupně tak budou spalovat nadbytečné tuky a dostanou se na zdravou váhu. Více než na kvantitu by se maminky měly zaměřit na kvalitu stravy.

Speciální kojící dieta je nevyhnutelná

To rozhodně není pravda. Postačí, pokud si budete dopřávat pestrou stravu, která v každém jídle obsahuje zdroj bílkovin (maso, mléko a mléčné výrobky, ryby, tofu, tempeh…), zdroj tuků (převaha rostlinných zdrojů), každý den min. 300 g zeleniny a 200 g ovoce a samozřejmě také komplexní sacharidy. Stejně jako i u stravování každého jiného člověka platí, že je dobré vyvarovat se většímu příjmu sladkostí, jídlům z fast food restaurací a obecně potravinám, které obsahují vysoké množství soli, cukru nebo tuku.

Potraviny, které nadýmají

Na černé listině pro kojící matky bývá zařazeno zelí, květák nebo třeba luštěniny, které obsahují hodně vlákniny a při jejich trávení se tvoří plyny, které vyvolávají nadýmání ve střevě. Nicméně je to pouze mýtus, který nemá reálné vědecké podložení. Není prokázáno, že by se plyny mohly nějak dostat do mateřského mléka a trápit i kojence. Pokud tedy nepozorujete žádnou spojitost a miminko nic netrápí, není nutné tyto potraviny vyřazovat.

Žádná pikantní jídla

Ukázalo se, že jídlo, které obsahuje pikantní koření, dovede pozměnit chuť mateřského mléka. Není však prokázáno, že by tyto chutě byly pro kojence nepříjemné – někteří je dokonce preferují. Zvykání na různé chutě mléka navíc může následně ulehčit přechod na pevnou stravu, která je chuťově rozmanitější.

Pozor na alergeny

Jsou případy, kdy u dítěte vznikne alergická reakce kvůli určité složce matčiny potravy. Typicky se jedná o bílkovinu kravského mléka, vejce nebo třeba citrusy. V takovém případě se eliminační dietě nelze vyhnout – vysadí se určitá složka a sleduje se reakce dítěte. Preventivní vyřazení rizikových alergenů z jídelníčku ale obvykle nedává smysl. Ochudíte se tím o důležité látky, které vaše tělo potřebuje, a přitom ani netušíte, zda to má pro dítě nějaký benefit.

Stop syrovému masu, plísňovým sýrům nebo rybám

Ve spoustě příruček ohledně stravy pro kojící matky najdete, že tepelně nezpracované potraviny a zrající sýry jsou rizikové a kojící žena by se jich měla vyvarovat. Samozřejmě nelze podcenit, že tyto potraviny mohou být rizikovější z hlediska infekčního onemocnění, ale případná nákaza by byla hrozbou spíše pro zdraví matky než kojence. 

Při pití kávy riskujete nespavého kojence

Kofein z kávy se dostává do mateřského mléka. Pokud se však jedná o menší dávky kofeinu, například do 200 mg denně, neměly by dítěti uškodit. Je však nicméně na místě být v tomto ohledu obezřetní a s pitím kávy to nepřehánět. V případě, že zpozorujete, že je dítě neklidné, podrážděné a má potíže se spánkem, je možné, že je na příjem kofeinu citlivější a může být nezbytné se kávy vzdát, nebo její příjem snížit. Je totiž třeba pamatovat i na to, že kofein není zdaleka jen v kávě, ale může se nacházet také v čaji, colových nápojích nebo hořké čokoládě.

ZDROJ: https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/14-myths-about-breastfeeding
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jonathan Borba: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/kojeni-roztomily-novorozenec-kojenec-3279208/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button