Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčba

8 potravin, které mohou způsobovat dnu

Dna je forma zánětlivé artritidy, která se vyvine u některých lidí. Ti mají povětšinou vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Tato kyselina může tvořit jehlicovité krystaly v kloubech a to včetně kloubů u nohou, kolen, kotníků a především u kloubů špiček prstů. Způsobuje náhlé a těžké krátkodobé bolesti, zarudnutí a otoky.

Problémy s dnou

Jestliže jste někdy dnou trpěli, pak je pravděpodobné, že jí budete trpět opakovaně. Šance na to, že se dna opět u vás rozvine, se zvyšuje, jestliže se konzumují potraviny, které jsou známé pro to, že mají vliv na spuštění tohoto onemocnění. Přinášíme osm potravin, které mohou způsobovat dnu.

Mořské plody

Mořské plody mohou být velmi škodlivé pro zdraví těch, kteří trpí dnou. Je to způsobeno tím, že mořské plody obsahují velké množství látky nazývané purin. Tuto látku tělo metabolizuje a převádí na kyselinu močovou. Jestliže netrpíte dnou, můžete si čas od času dopřát určitý druhy mořských plodů, ovšem s mírou.

Sleď

Na rozdíl od různých druhů ryb, které je možno konzumovat v menším množství je sleď pro všechny, kteří trpí dnou přísně zakázán. Je nutno jej vyškrtnout ze svého jídelníčku. A podobně je třeba naložit také s ančovičkami a tuňákem. Na druhou stranu konzumace krabů, humrů a krevet je poměrně bezpečná.

Pivo

Bylo prokázáno, že pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění. A proč? Ze dvou důvodů. Ten první je, že zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a druhý důvod je, že zabraňuje tělu snadno vypláchnout purin ze systému. Existuje však mnoho alternativ, které můžete konzumovat a přitom nezpůsobují tolik problémů. Víno je jednou z nich, nezpůsobuje takové zvýšení hladiny kyseliny močové. Jde tedy o velmi dobrou alternativu. I když v některých případech mohou lékaři konzumaci alkoholu zakázat.

Červené maso

Červené maso obsahuje puriny, což jsou sloučeniny, které při oxidaci vytvářejí kyselinu močovou. To znamená, že byste měli toto maso konzumovat co možná nejméně. Je lepší konzumovat bílé maso (kuře či ryby) a jednou za čas si dopřát červené maso. Někteří odborníci doporučují konzumovat vepřové a hovězí maso dohromady. Je však přijatelné dát si jednou týdně menší množství červeného masa.

Krocan

Krocan je spolu s husou maso, které je bohaté na puriny. I proto je lepší se tomuto druhu vyhnout, pokud trpíte nebo aktuálně máte dnu. Lidé, kteří jsou náchylní k dně, musí snížit příjem krocaního masa a masa z volně žijící zvěře na minimum. Mnohem bezpečnější je maso kuřecí nebo kachní.

Sladké nápoje

Sladké nápoje nejsou pro lidské tělo vůbec dobré. Obsahují spoustu cukru a spoustu látek, které nejsou pro tělo vhodné. Jde také o jeden z nejhorších nápojů, které můžete pít, pokud trpíte dnou. Vyhněte se nápojům, které obsahují kukuřičný sirup nebo fruktózu, lahvové šťávy nebo dietní nápoje. Fruktózový kukuřičný sirup obsahuje mnoho sladkých potravin. Proto je dobré se vyhýbat sladkým nápojům a potravinám. Raději pijte čistou vodu, zelený čas nebo čerstvě vymačkanou šťávu.

Chřest

Chřest je také bohatý na purin, podobně jako květák, špenát nebo houby. Jestliže máte všechny tyto potraviny rádi a konzumujete je často, pak doporučujeme snížit spotřebu, popřípadě je ze své stravy úplně vyřadit.

Játra

V kategorii přísně zakázáno jsou také játra a to spolu s ledvinkami a brzlíkem. Jinými slovy, vyvarujte se konzumace hovězích, jehněčích a jiných vnitřností. Tyto potraviny nejsou dobré pro všechny, kteří mají problémy s dnou.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button