Spolupráce

Co o vás prozradí vaše vlasy, oči nebo nehty? Odhalit můžete vážné potíže

Naše tělo je komplexní organismus, kde je vše vzájemně propojené a společně funguje a ovlivňuje se. Proto je běžné, že nemoc nebo problémy v jedné části těla ovlivní také jiné zdánlivě nesouvisející partie. Často bývají negativně zasaženy vlasy nebo třeba pleť. Co o vás prozradí zdánlivě běžné kosmetické potíže?

Vlasy

Nadměrné vypadávání vlasů je typickým doprovodným jevem celé řady nemocí. Jde například o vysokou horečku, problémy se štítnou žlázou, onemocnění kůže, ale také chudokrevnost neboli anémii. Pokud vás tedy vypadávání vlasů dlouhodobě trápí, je možná na místě svěřit se se svým problémem lékaři.

Oči

Bílé tečky v okolí očí, tzv. milia, se mohou nejčastěji objevovat u očí, dále na tvářích, nosu či bradě, ale nejde jen o kosmetické potíže – mohou být signálem, že něco není něco v pořádku s játry nebo žlučníkem.

Podobně varovné by měly být také kruhy pod očima. Sice bývá nejčastějším vysvětlením prostě jen nedostatek spánku, ale na vině může být také chronický stres nebo deprese. Potrápit vás může také vypadávání řas, které nejčastěji ukazuje na potíže se štítnou žlázou.

Kůže

Trápí vás akné a záněty hlavně v okolí brady? Pak se může jednat o problémy s trávicí soustavou. Další projevy jako jsou například ekzém, tvorba šupinek nebo podobná zánětlivá onemocnění kůže opět ukazují na potíže s trávicí soustavou, často jde třeba o alergie. Zvažte tedy zejména alergologické vyšetření a eliminační dietu.

Nehty

Zpozornět byste také měli v případě výskytu hrbolků na nehtech. Ukazují na nějaký zánět v těle, třeba chřipku, ale v horších případech mohou značit problémy ledvin, nedostatek železa nebo další potíže. Naopak nepříliš zásadním problémem bývají bílé skvrny na nehtech. Nejčastěji jde spíše o reakci na dřívější zranění nehtového lůžka, které si často ani nepamatujete, protože skvrny se objeví i týdny po zranění.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button