DetoxikacePřírodní léčba

Mohou vám solné lampy pomoci s astma nebo jde jen o hezkou dekoraci?

Zvažujete, čím na Vánoce potěšit maminku nebo babičku a v obchodech jste narazili na tzv. solné lampy? Možná vás napadlo, že by to mohl být hezký dárek, ale je to vlastně jen dekorace, nebo má skutečně nějaké zdravotní účinky? Solné lampy se nezřídka vyskytují v lázních, relaxačních centrech, ale také domácnostech. Než ji pořídíte, vyplatí se vědět, k čemu skutečně je.

Himalájská solná lampa – to je hezká dekorace, která vydává slabé, uklidňující světlo, a to právě díky žárovce nebo třeba svíčce, která je umístěna uvnitř lampy. Jenže tato dekorační a relaxační funkce nemá být zdaleka jediným jejím benefitem. Někteří prodejci se zapřísahají, že vám vyléčí astma, nebo zařídí celkovou detoxikaci vaší domácnosti. Čtěte dál a dozvíte se, jaké jsou její skutečné přínosy, abyste se mohli rozhodnout, zda ji pořídit, nebo ne.

Jak to celé může fungovat?

Tyto lampy bývají obvykle tvořené růžovou himalájskou solí. Není však žádnou výjimkou, že levnější produkty bývají vytvořeny jen z klasické soli, která byla pro účely barevného efektu dobarvena. Do tohoto kusu soli jsou následně vydlabané drobné otvory uprostřed, kam lze umístit právě žárovku nebo jiný zdroj světla. Následně pak lampy vydávají velmi jedinečnou a uklidňující jantarovou záři.

Podle zastánců solných lamp dovedou uvolňovat záporné ionty, které pomáhají čistit a zlepšovat kvalitu vzduchu v místnosti. Tyto ionty však dovedou vzduch nejen čistit, ale také zvýší vaši energetickou hladinu, zlepšit spánek, náladu nebo zabránit alergii či astmatu.

A co na to říká věda?

Výhody negativní ionizace vzduchu byly objeveny již na konci 20. století. Některé studie následně prokázaly, že intenzivní léčba negativními ionty může snížit chronickou depresi a další psychické poruchy. Dosud ovšem neexistují žádné vědecké studie, která by spolehlivě potvrdila, že právě solné lampy dovedou tyto záporné ionty produkovat. Proběhla řada různých měření a testů, ale bohužel bez hmatatelného výsledku.

Jen stěží se tedy lze domnívat, že by solné lampy skutečně mohly měnit náladu nebo mít podobné psychologické účinky, jako se jim přisuzuje. Kromě toho neexistují ani studie, které by potvrdily vliv ionizace vzduchu právě na pocity pohody nebo relaxace. Podobně se nenašlo ani spolehlivé potvrzení o tom, že by ionizace vzduchu měla mít pozitivní vliv na spánek.

Dalším častým tvrzením pak je, že solné lampy pomáhají snižovat respirační příznaky u pacientů s astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Existují sice studie a výzkumy, které se tímto seriózně zabývají, ale nepodařilo se zatím prokázat skutečně spolehlivé výsledky. Tyto studie bohužel nepřinesly nějaké přesvědčivé důkazy a pokud by se něco podobného mělo prokázat, bude zapotřebí dalšího výzkumu, aby se nějaké vlivy mohly potvrdit, nebo vyvrátit. A obdobně to platí i s ohledem na zlepšením kvality vnitřního ovzduší. Solné lampy nejspíše nejsou schopné produkovat dostatek záporných iontů, takže logicky nemohou mít ani vliv na čištění vzduchu.

Jaké jsou tedy skutečné benefity solných lamp?

Je potřeba si uvědomit, že nemá cenu od nich čekat nějaké zázraky. Jsou především hezkou dekorací, ale žádné zásadní zdravotní dopady od nich nečekejte.

  • Vytvářejí příjemnou atmosféru – pomáhají navodit příjemné pocity a dodat vašemu bydlení relaxační atmosféru. I díky tomu může dojít ke snížení míry stresu či zlepšení spánku i nálady.
  • Jedná se o zajímavou a neotřelou dekoraci – může dodat vaší domácnosti zajímavý nádech.
  • Pomůže omezit ostré bílé světlo ve večerních hodinách – takové použití tlumenějšího světla z himalájské solné lampy vám pomůže mít správně nastavený váš cirkadiální rytmus. Pokud si ji pustíte zejména večer a nahradíte jím klasické zdroje světla, může vám to pomoci i ke snadnějšímu usínání.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/himalayan-salt-lamps, Aktin.cz

ZDROJ obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button