Jídlo a stravováníZdravé tipy

Longan-chutné bobule

Tropický strom longan roste na jihu Číny a v některých oblastech jihovýchodní Asie. Název je odvozen z vietnamštiny a ve volném překladu znamená dračí oko. O výstižnosti tohoto pojmenování se přesvědčíte, kdy rozloupnete slupku plodu longanu a objeví se bílá dužina a uprostřed ní černé jádro. Budete mít opravdu pocit, že na vás hledí oko nějakého tvora.

Charakteristika longanu

Jedná se o stále zelené stromy vysoké zhruba 10 m, jejichž koruna je široká téměř 15 m. Na větvičkách visí plody v trsech podobně, jak to známe u hroznového vína. Plody velké asi tři centimetry jsou potaženy tuhou slupkou, která je žlutě poskvrněná až červená. Slupku snadno rozloupnete stlačením mezi prsty. Uvnitř pak najdete bělavou dužinu, ze které prosvítá velké černé semeno. Konzumuje se pouze dužina, která je velice šťavnatá, kompaktní a nechá se dobře vyloupnout i vypeckovat.

longan

Jak longan použít

Především se jedná o konzumní exotické ovoce, které lze použít do sladkých i slaných jídel. Tato universálnost je dána zvláštní sladkokyselou chutí longanu. Do různých jídel se může přidávat i v sušeném stavu, jak je to obvyklé zejména v čínské kuchyni. Vyzkoušet jej můžete například jako přílohu do salátů, nebo můžete mít longan doma jako dekoraci. Pokud nemáte důvěru v neznámé ovoce, můžete si pro začátek koupit pár kuliček, které nestojí víc než dvě koruny. Stačí jemně stisknout kožovitou slupku a ochutnat vnitřek, samozřejmě kromě pecky. Ty však také nepřijdou nazmar, jelikož se z nich vyrábí šampón na vlasy.

Zdraví a vitamíny

Longan je hojně používán v tradiční čínské medicíně. Je ceněn pro poměrně velké množství vitamínu C a také obsahuje vitamíny řady B. Z minerálních látek je v dužině nejvíce draslíku, fosforu a hořčíku, ale významný je také podíl manganu, vápníku, železa a zinku. Vedle toho obsahuje longan také mnoho důležitých polyfenolů.

Čerstvá dužina má pozitivní účinek na činnost srdce a sleziny. Šťáva pomáhá při bolestech žaludku, při nespavosti a také zlepšuje paměť. Nezanedbatelná je také podpora zdravého vzhledu pokožky, růstu vlasů a nehtů, nebo prevence proti infekčním nemocem. Ověřeny jsou rovněž kladné účinky na nervový systém, klouby a svaly. Longan se také používá jako pomoc při otravách některými potravinami nebo při uštknutí hadem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button