Jídlo a stravováníZdravé tipy

7 oblíbených kombinací potravin, které pro zdraví nejsou úplně nejvhodnější

Máte pocit, že se stravujete poměrně dobře a zdravě? Vyhýbáte se sladkým potravinám, co to jen jde, snažíte se jíst pravidelně ovoce a zeleninu, netučné maso a podobně. K tomu navíc často sportujete. Prostě se snažíte být zdraví a v kondici. Chutnají vám rajčata spolu s okurkami v chutném salátu? A co když to není dobrá kombinace?

Kombinace, které chutnají

Smícháním banánu a mléka vznikne skvělý milkshake, který si určitě rádi dáte. Víte však, že existují různé kombinace potravin, které vám sice mohou chutnat, ale ne vždycky jsou úplně to pravé pro vaše zdraví? Přinášíme pár kombinací, které mohou mít negativní vliv na váš trávicí systém. Jaké to jsou?

Mléko a banán

Ano, bohužel tato chutná a dobrá kombinace nemusí být pro tělo nejlepší. Ke snídani je mléko a banán dobrý a rychlé. Dáte jej do mixéru, zapnete a za minutu máte hotovo. Navíc jsou to přeci dobré a zdravé ingredience, ne? Odborníci na výživu doporučují konzumovat ovoce samostatně, ne v kombinaci s jinými potravinami. Ovoce obsahuje cukr, proto trvá déle, než jej strávíte. Nejlepší je mléko vypít zvlášť a banány poté sníst také zvlášť.

Ananas a mléko

Kysané ovoce zpomaluje trávení a to zejména v ranních hodinách. Kromě toho ananas obsahuje bromelain, což je enzymový komplex, která může v kombinaci s mléčnými výrobky způsobovat až intoxikaci. A to není nic dobrého pro vaše tělo.

Pivo a ořechy

Takřka v každém baru dostanete vždycky pivo s hrstkou oříšků. Tyto oříšky bývají slané a to je možná pro vás dobře. Nicméně svému tělu a zejména žaludku způsobujete velkou paseku a zmatek. Sůl tělo dehydratuje a alkohol tomu moc nepomáhá, všichni vědí, že také tělo dehydratuje. Takže je to v podstatě dvojnásobná dehydratace.

Těstoviny a mleté maso

Těstoviny jsou naplněny škrobem, aby je žaludek strávil a přeměnil na jednoduché cukry musí produkovat amylázu a ptyalin. Tyto jednoduché cukry v kombinaci s proteinem z mletého masa tvoří chemické sloučeniny, které mohou vést v těch nejhorších případech až k cukrovce. Ujistěte se, že těstoviny mícháte pouze s bylinkovými omáčkami.

Brambory a maso

Takový dobře upečený steak se smaženými hranolkami, pečenými bramborami nebo bramborovou kaší jsou ideální. Tak výborné a chutné, no kdo by odolal? Pro trávicí systém nejde o až tak úplně dobrou kombinaci. Žaludek uvolňuje alkalotické trávicí tekutiny, aby škrob a kyselé tekutiny v bramborách pomáhaly strávit jídlo. Tyto kyseliny způsobují pálení žáhy, plynatost nebo také vředy. Místo brambor sáhněte raději po zelenině.

Rajčata a okurky

Rajčata a okurky nacházíte snad v každém salátu, jde o velmi dobrou kombinaci, kterou lidé milují. Věděli jste však, že právě tato kombinace ovlivňuje rychlost metabolismu těla? Mění se biochemické cesty a může to vést až k otokům, nadýmání.

Sendviče a káva

Pracujete-li v kanceláři a chcete ušetřit každou minutu, pak si k obědu dáváte jednoduchý sendvič. Káva a sýrový sendvič jsou častou obědovou kombinací. A právě tato kombinace není příliš dobrá pro vaše zdraví. Chléb obsahuje sacharidy, které mohou bránit trávení vápníku, který získáváte ze sýra. A navíc přidat kávu? To není vůbec dobrá kombinace, pozor na to!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button