CvičeníJídlo a stravováníNávodPřírodní léčbaZdravé tipy

Eliminujte riziko rakoviny. Stačí několik snadných změn životního stylu

Jedná se o zákeřnou nemoc, která může v mnoha případech končit až smrtí. Jenže dá se jí nějak předcházet? Co můžeme udělat proto, abychom se jí vyhnuli? Existuje nějaké řešení? Ano, existuje, i když samozřejmě není zaručené. To, zda onemocníte rakovinou, je dáno mnoha faktory. Velkou úlohu hraje dědičnost, a tak ani ten nejlepší životní styl nemusí riziko rakoviny zcela vyloučit. Ale několik málo změn může udělat velký rozdíl.

Pokud hledáte způsob, jak se před rakovinou chránit, zamyslete se nad svým životním stylem. Jak jíte, sportujete, pracujete a mnoho dalších. Stačí eliminovat několik nejhorších zlozvyků a vaše šance na zdravý život bez nemoci se mnohonásobně zvýší.

Konzumace soli

Sůl se může zdát jako neškodné ochucovadlo, ale dle odborníků je to právě ona, která nám způsobuje řadu zdravotních potíží. Od problémů s pletí, přes potíže s játry až po zvýšené riziko rakoviny. Je tedy vhodné příjem soli snížit na minimum. V řadě běžných potravin je jí totiž tolik, že když si odpustíte solení těstovin, uděláte svému tělu větší službu, než kdybyste si šli zaběhat.

Maximální dávka na člověka denně je jen něco okolo 1500 mg soli. A je prokázáno, že běžný člověk ji každodenně i několikanásobně překračuje. Zapomeňte tedy na hranolky, solené oříšky, chipsy a jiné slané pochutiny.

Konec s kouřením

Určitě to sami víte moc dobře. Kouřit se nemá, je to opravdu životu nebezpečné. Tak proč to pořád ještě děláte? Čekáte, až budete mít skutečný důvod přestat? Není důvod to odkládat, když neskončíte dnes, neskončíte ani zítra, ani jindy.

Takže si dnes dejte svou poslední cigaretu a vykročte vstříc lepšímu a zdravějšímu životu. Pokud to sami nezvládnete, nebojte se obrátit na kontaktní centra, kde vám rádi doporučí podpůrné prostředky nebo vás zařadí do terapeutické skupiny pro kuřáky. Není to žádná ostuda a vaše tělo i vaše okolí se vám poděkuje.

Jídlo bez chemie

Zaměřte se na to, aby vaše jídlo obsahovalo co nejméně chemických látek. A tím se myslí i všechny konzervanty a barviva. Zapomeňte tedy na polotovary, sladkosti s rafinovanými cukry a barevnými polevami či umělá dochucovadla.

Zaměřte se na čistou a jednoduchou stravu. Namísto oběda v restauraci si uvařte snadné a obyčejné jídlo, které bude obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů i tuků. Nebojte se ani dezertů, ale upečte si je sami doma a doslazujte stévií nebo medem. Ovoce či zeleninu kupujte na trhu od farmáře a nehleďte tolik na velikost nebo vzhled plodu. Důležité je především to, jak chutná a zda je hnojeno pesticidy nebo ne.

Deset tisíc kroků

Víme, že je v dnešní době těžké najít si čas na cvičení. Máte hodně práce, povinností a po náročném dni se vám úplně nechce vyrazit uběhnout 5 kilometrů. To je jasné. Jenže zdravý pohyb je pro eliminaci rizika onemocnění nezbytný úplně stejně jako zdravá strava. Jak tedy na to?

Pořiďte si krokoměr nebo chytré hodiny a každý den ujděte alespoň 10 tisíc kroků. Může se to ze začátku zdát hodně, ale stačí vystoupit o zastávku dřív při cestě z práce, nebo namísto výtahu použít schody a kroky se začnou střádat. Pokud budete opravdu chtít, deset tisíc kroků se dá i během pracovního dne zvládnout. A rozdíl poznáte i na své kondici. Dejte si to jako cíl a pamatujte, že i taková drobná změna může znamenat hodně při snaze o prevenci rakoviny.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button