Jídlo a stravováníZdravé tipy

Bojíte se kuřecího kvůli hormonům či antibiotikům? Nenechte se zmást fámami

Možná už jste na internetu také zaznamenali nějaké informace o tom, že jíst kuřecí maso není zas tak úplně zdravé. A to především z toho důvodu, že kuřata jsou krmena různými hormony, aby rychleji a lépe rostla, a tyto látky jsou samozřejmě přítomné i v mase. Je to pravda nebo se jedná jen o fámu?

I přes všechny tyto zprávy se ale kuřecí nebo drůbeží maso těší u českých spotřebitelů poměrně vysoké oblibě. Podle statistik v roce 2017 průměrný Čech zkonzumoval 27,3 kg drůbežího masa, a to znamená, že jde o druhé nejčastěji konzumované maso v ČR. Na první příčce je poměrně nepřekvapivě vepřové maso, kterého za rok sníme takřka dvakrát tolik.

Jak to ale je s těmi hormony?

Život kuřete z běžného chovu je bohužel velmi krátký. Trvá asi jen 6 týdnů. Když si představíte, že za tuto dobu musí vyrůst z pouhých 45 g na jateční hmotnost 1,8–2,0 kg, je to docela rychlost. Právě tato astronomická rychlost samozřejmě vzbuzuje určité otazníky a pochyby. Mohou za rychlý růst hormony a nejrůznější umělé stimulanty růstu?

Na začátek je třeba říci, že podávání hormonů a jim podobných přípravků na podporu růstu je v celé EU přísně zakázáno. Rozhodně tedy nemůžeme souhlasit s názory, že právě kvůli konzumaci kuřecího masa rostou dívkám dříve prsa nebo děti obecně rychleji vyspívají. Pokud jde o dovoz kuřecího ze zemí mimo EU, kontroly jsou přísnější, jelikož legislativa se může v jednotlivých zemích hodně lišit. Ale stále platí, že třeba ani v USA používání hormonů pro tyto účely povoleno není.

Když to tedy není hormony, co za to může? Nezvykle rychlý růst je dán především šlechtěním. Je to dlouhodobý proces, kdy se u jedinců při rozmnožování vybírají takové znaky ve stavbě a osvalení celého těla, aby jejich potomci měli co nejvíce svaloviny a předpoklad pro velmi rychlý růst. Růstu samozřejmě prospívá i strava, která je složena z pšenice, ječmene, sóji, některých aminokyselin, vitaminů a minerálních látek.

Jsou v mase antibiotika?

I kuřata mohou během života onemocnět. To je samozřejmě velmi nežádoucí, neboť mohou nakazit celý chov a způsobit značné ekonomické ztráty. Proto se již preventivně používají některá veterinární léčiva, například i antibiotika. Obvykle se však k tomuto kroku přistupuje až v případě, kdy hrozí akutní riziko nějaké choroby či infekce.

Použití antibiotik však musí splňovat přísné ochranné lhůty. Pokud se kuřatům podává antibiotikum, hlídá se koncentrace antibiotik v mase a až poté, co je jeho koncentrace pro lidi zcela bezpečná, může být maso uvolněno k prodeji. Lze tedy bezpečně říct, že kuřecí maso, které si běžně koupíte v obchodě, antibiotika ani hormony neobsahuje.

Životní podmínky kuřat

Zajímat bychom se ale neměli pouze o kvalitu masa, ale také o životní podmínky zvířat. Dnes se již stále častěji hovoří o tzv. welfare, tedy celkovému stavu zvířete, který je charakterizován jeho zdravím, kondicí, stresem a přirozeným chováním. I kuřata by měla mít zajištěny základní podmínky pro život jako je dostatečný prostor, světlo, vzduch, teplota či vhodné zacházení. Všechny tyto aspekty chovu by se měly pozitivně odrazit i na kvalitě masa, které putuje na trh, a proto je i v zájmu spotřebitelů, aby měli zájem o podmínky, v jakých zvířata žijí.

Způsob chovu je přísně kontrolován Státní veterinární správou a podléhá celé řadě zákonů, vyhlášek a dalších opatření. Výsledky kontrol naznačuji, že k pochybení ze strany chovatelů dochází zřídka.

A co obsah vody v mase?

Vyšší obsah vody má tzv. křehčené maso. Do něj se záměrně píchají soli polyfosfátů, které v něm drží vodu navíc. Tato informace však musí být uvedena na etiketě, neměly byste tedy být nijak klamáni a takové maso by mělo být viditelně označeno. I když se křehčeného masa prodává stále méně, je lepší se mu samozřejmě vyhnout. Nemá žádná výhody a bývá ještě ke všemu dražší.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button