DetoxikaceJídlo a stravování

Prospěje půst vašemu zdraví? Pro někoho může být zcela nevhodný

Půst může být zajímavou možností, jak dopřát svému tělu oddych a relax od jedné z nejnáročnějších činností, tedy trávení. Půsty v nejrůznějších podobách byly známé i v dějinách a lidé je hojně využívali nejen ze zdravotních, ale také ze spirituálních důvodů. Někdy byly půsty i zcela nedobrovolné, vyvolané například nízkou úrodou nebo válkami. Nicméně dnes se mnoho lidí rozhoduje hladovět zcela dobrovolně. Proč to dělají a může to prospět i vám?

Přerušované hladovění vs. půst

Dnes rozlišujeme dva základní typy dobrovolného hladovění:

Jde o tzv. přerušovaný půst, kdy se pravidelně střídají fáze jedení a hladovění v různých časových intervalech. Nejčastější je poměr 16 hodin hladovění, 8 hodin jedení, ale někteří lidé aplikují také poměr 20 hodin hladovění a 4 hodin jedení.

Oproti tomu existují i tzv. dlouhodobé půsty, kdy jde o delší období bez příjmu energeticky bohatých živin, která běžně trvají okolo 2–21 dnů. Je možné samozřejmě bez omezení doplňovat vodu a nízkoenergetické neslazené nápoje, jako je třeba čaj či káva, někdy se zařazují také vitaminové a minerální doplňky stravy. 

Co se v těle děje během půstu?

Je dobře známé, že bez vody se nedá vydržet déle než pár dní, ale u jídla to není tak striktní. Lidské tělo totiž obvykle má dostatek energetických zásob, takže je možné bez jídla vydržet klidně i několik týdnů. Dokonce jsou známy případy, kdy někdo vydržel nejíst více než jeden rok! Naše tělo se s hladověním umí vypořádat.

Po pár dnech bez jídla, začnou játra produkovat ketolátky, které z části přebírají energetickou úlohu sacharidů. Jsou tvořeny z tuků, kterých je v organismu dostatek prakticky vždy. Dochází také ke značné snížení přísunu energie do mozku, jehož aktivita se tak často redukuje až o neuvěřitelných 70 procent.

Tuky si tak tělo bere ze zásob a přetváří je na sacharidy. To je možné díky příjmu bílkovin, ale také díky metobolitům tvořeným červenými krvinkami nebo z glycerolu původem z rozpadu tuků.

Je půst zdravý?

Obvykle se říká, že půst má řadu benefitů. Mezi ty nejčastěji zmiňované patří:

  • pomalejší stárnutí
  • ochrana před cukrovkou
  • zlepšení ochrany před oxidačním stresem
  • snížení hmotnosti

Může se tedy zdát, že půst vyřeší celou řadu problémů, ale neplatí to vždy. Všechny benefity s sebou mohou nést i negativa, o kterých se ale už tak často nemluví. Půst tedy přispívá ke zdraví jen za některých podmínek.

Kdy je zpomalení stárnutí výhoda?

Vědci říkají, že jednou hlavních příčin stárnutí buněk je zvýšená aktivita proteinového komplexu mTOR. Delší půsty umí tento proces zpomalit, díky čemuž může docházez k celkovému zpomalení stárnutí. To však nemusí být vždy dobré – je totiž nutné vědět i to, že aktivita proteinu mTOR je nezbytná pro růst svalové hmoty a pro rychlou regeneraci po tréninku. Je tedy faktem, že zrovna pro aktivní sportovce nemusí být půsty zcela ideální.

Inzulínová sensitivita

Půsty prokazatelně podporují funkce glukózového metabolismu. To vede ke zvýšené citlivostí buněk na inzulín. Určitě to ale není pobídka pro nemocné cukrovkou, aby se pustili do půstu. Může to pro ně znamenat vážné zdravotní riziko. Pokud jsou totiž během půstu zároveň užívány léky na cukrovku, hrozí hypoglykémie.

Snížení oxidačního stresu

Při hladovění dochází ke snížení oxidačního stresu, což má na organismus a DNA ochranný efekt. Nicméně tento benefit může být na druhé straně negativně vyvážen tím, že kvůli zvýšené ochranné funkci může tělo zanedbávat regenerační procesy a negativně ovlivnit svalový růst. 

Redukce hmotnosti

Půsty podporují redukci hmotnosti, jelikož dochází k vytvoření nižšího příjmu než výdeje. Hubnutí tímto způsobem je sice jisté a efektivní, ale v podstatě není udržitelné. Daleko lepším způsobem je celková úprava stravy a dostatečná míra pohybu. Je nutné umět trvale aplikovat zdravé stravovací návyky i bez toho, aniž byste drželi dlouhodobé hladovky.

Kdy se půsty nehodí?

Půst se tedy nehodí držet kdykoliv. Naopak existují situace, kdy může dokonce přímo škodit. Je tedy třeba správně a objektivně posoudit svůj zdravotní stav a následně se rozhodnout, zda vám může půst přinést nějaké benefity. Určitě se nehodí tehdy, pokud chcete nabírat svalovou hmotu nebo se připravujete na důležité závody. V takovém případě by mohl půst váš progres výrazně zpomalit. Zcela nevhodný je také v době těhotenství a kojení, kdy jsou na tělo ženy kladeny zvýšené energetické nároky.

ZDROJ: https://www.webmd.com/diet/features/is_fasting_healthy

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button