Spolupráce

Jak zlepšit regeneraci po sportu?

Sport je skvělý, zdravý a pomáhá nám cítit se dobře a podporovat svou fyzickou i psychickou kondici. Pokud se mu ale věnujete pravidelně a přeci jen na vyšší úrovni, než je svižná procházka po parku, brzy zjistíte, že vaše tělo potřebuje také regenerovat, aby získalo zpět svou sílu na další výkon. Jestliže to tedy s jakýmkoliv sportem myslíte alespoň trochu vážně, měli byste se začít zajímat, jak svému tělu dopřát adekvátní regeneraci. Ta vám totiž dokáže spolehlivě zajistit, aby se vaše vložená energie promítala také do vašeho faktického výkonu. Jak tedy tělu dopřát zasloužený a efektivní odpočinek?

Nevynechávejte strečink

Většinou jej nikdo nemá rád, ale je přitom velmi důležitý a jen tak se vaše svaly dostanou do stavu, kdy mohou začít efektivně obnovovat narušení svalových vláken. Protažené tělo je daleko méně náchylné k úrazům. Jak tedy postupovat? Po zátěži je vhodné se nejprve vyklusat nebo vydýchat a poté využít některou z technik protažení. Oblíbená bývá například jóga na podložce, kdy se zaměříme na protažení hlavních svalových skupin a na zklidnění dechu.

Zkuste kompresi

Někteří sportovci nedají dopustit na kompresní podkolenky a návleky, které zajistí rychlejší oběh krve a lymfy v končetinách, a pomůžou tak efektivnějšímu rozvodu živin a odplavování toxických metabolitů. Dříve než se do toho ale pustíte, poraďte se s někým, kdo tomu skutečně rozumí.

Terapie chladem

Tzv. kryokomory jsou speciální místnosti s velmi nízkou teplotou (-110 °C až -150 °C), kde chlad a následné prohřátí velmi pozitivně působí na lidský organismus. Díky zchlazení a ohřátí se celé tělo rychle prokrví, a díky tomu může dojít k lepší a rychlejší regeneraci svalového aparátu. Není třeba se toho bát, i když zimu nemáte zrovna v lásce – v kryosauně je velmi nízká vlhkost, takže zima tam sice je, ale po stanovený časový limit to vydrží skoro každý. Vstup do kryokomory se doporučuje 1-2 hodiny po náročné fyzické aktivitě, aby tělo mezitím vychladlo a nebyl to pro něj takový šok.

Nechte se léčit světlem

Zajímavou možností je také terapie červeným světlem. Tento typ červeného světla dokáže působit přímo na buněčnou strukturu těla, čímž ji efektivně obnovuje a regeneruje. Jedná se o populární a moderní prostředek moderních sportovců, ale ukazuje se, že výsledky jsou skutečně skvělé. Poohlédněte se i vy ve svém okolí, kde terapii červeným světlem nabízí, případně si můžete světlo pořídit i sami domů.

Relaxujte na masáži

Masáže jsou jedním z nejpříjemnějších způsobů regenerace. Vyberte si vhodný typ masáže a nechte se rozmazlovat. Pokud chcete skutečně efektivně působit na ztuhlé svalstvo, je ideální vybrat si nějaký typ sportovní masáže. Klasická relaxační masáž je sice také příjemná, ale obvykle nedokáže tak efektivně podpořit regeneraci hlubšího svalstva.

Doplňte vitamíny a minerály

Při pravidelném sportovním tréninku bývá náš organismus vystaven dlouhodobému výraznému úbytku tekutin a minerálů. Je tedy vhodné je doplnit prostřednictvím vhodných doplňků stravy. Pomůže zejména iontový nápoj, který dodá vašemu tělu pořádnou injekci energie i iontů. Pravidelně se vyplatí brát některé vitaminové doplňky nebo BCAA aminokyseliny, které jsou pro sportovce zcela zásadní. Kromě toho je však potřeba zaměřit se hlavně na zdravou stravu, která dokáže většinu těchto užitečných látek poskytnout přímo.

Hydratujte

Samozřejmostí by mělo být doplnění tekutin. Ideální je čistá voda, zředěná ovocná šťáva nebo čaj. Sice je lákavé dopřát si třeba chlazené pivo, ale když už tak jedině bez alkoholu.  Ten totiž zpomaluje regeneraci, protože kvůli němu tělo nestíhá odbourávat toxiny vzniklé sportovní zátěží.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button