Jídlo a stravováníKrása

Jak snížit množství kalorií? Takto to zvládnete snadněji a bez tvrdých restrikcí

Ačkoliv se většinou do hubnutí pouštíme před létem, ve skutečnosti může být snazší vrhnout se do režimu po létě. Na dovolené se hubne obtížně a v létě nás také více svádí sladké zmrzliny nebo alkohol. Jak jistě všichni víme, jedinou spolehlivou a zdravou cestou ke snížení váhy je kalorický deficit. Pokud si tuto cestu chcete usnadnit, jistě vám pomůže těchto pár triků.

Zaveďte si systém

Už jste určitě slyšeli, že pokud chcete hubnout, je nezbytně nutné jíst pětkrát denně, ideálně každé tři hodiny. Je na místě si znovu zopakovat, že toto rozhodně není pravda. Váš život by se rozhodně neměl točit jen kolem jídla. Jídlo by naopak mělo být prostředkem k našemu spokojenému a zdravému životu, ale nesmí představovat bič, který nás jen drží na malém dvorku, ze kterého se nemůžeme pohnout.

Jednoznačně však platí, že se vyplatí mít v jídelníčku systém. Musí vám ale vyhovovat a řídit se spíše podle živin než podle času. Pokud vám vyhovuje jíst třikrát denně, pak to udělejte, jen si porce nachystejte větší. Naopak jestliže si rádi pochutnáte na svačině, pak se zaměřte na to, aby porce byly menší.

Velkou dietní chybou bývá konstantní uzobávání. Může se tak velmi snadno stát, že budete pomalinku z čokolády ulamovat kousek po kousku, až nakonec zjistíte, že jste ji spořádali celou. Klíčem je stále jen a jen kalorický deficit, časy nebo počet jídel je nepodstatný.

Méně příloh neuškodí

Jíst vhodně sestavené jídlo vám může pomoci tzv. zdravý talíř. Představte si talíř a rozdělte jej na pomyslné čtvrtiny. Platí, že přibližně čtvrtinu z něj by měly tvořit bílkoviny, jednu čtvrtinu dobře zvolená sacharidová příloha a zbylou polovinu by měla zabrat zelenina.

Pokud se vám toto podaří dodržovat, půjdou kila velmi rychle dolů. Půlka talíře zeleniny sice může znít dost náročně, ale ve skutečnosti se to dá zařídit poměrně snadno. Stačí jen naučit se zeleninu vhodně opravovat a připravovat různými způsoby, aby nebyla mdlá a nudná. Zelenina je velmi bohatá na vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Navíc se pyšní vysokým obsahem vody. Denně bychom měli zkonzumovat až 400 g zeleniny. Tímto způsobem velmi snadno „ušetříte“ kalorie. Především se snažte limitovat množství příloh, které často obsahují zbytečné kalorie bez přidané hodnoty.

Dieta platí i o víkendu

Víkend bývá pro dietáře kamenem úrazu. V pracovní dny se zvládnete držet na uzdě, ale úderem osmé hodiny večerní v pátek se proměníte v monstrum, které spořádá, na co přijde, a do toho to zalijte spoustu nezdravých nápojů nebo alkoholu.

Je nezbytně nutné být v kalorickém deficitu dlouhodobě a nemít v příjmu velké výkyvy, které nás organismus zmatou. Víkendové hodování totiž může znamenat, že si zkazíte skvělou bilanci, kterou se vám za týden podařilo udržet, a to je velká škoda.

Pomůže vám, pokud zahodíte přístup “všechno nebo nic”. Pokud už zhřešíte, neznamená to, že je vaše úsilí ztraceno a vy už nemáte co zachraňovat. Naopak – po trošku volnějším dni, kdy jste překročili stanovené limity se o to více snažte vrátit zpět do režimu. Zkuste příjem snížit zeleninovým salátem s mozzarellou a pijte hodně vody.

Tučné mléčné výrobky

Při hubnutí je potřeba zaměřit se na mléčné výrobky se střední a nižší tučností. Mnoho z nich totiž sice nabízí množství bílkovin, ale také velmi vysokou tučnost, která s vaším kalorickým příjmem může pořádně zamávat.

Pokud se například chystáte dát si grilovaný hermelín, bude již podstatný rozdíl v tom, zda si koupíte méně tučnou variantu nebo klasiku. Ušetříte tak klidně 10 g tuku na 100 g výrobku, což je zásadní rozdíl. Obezřetní buďte také u termizovaných “mazacích” sýrů, kdy některé mohou mít až 30 % tuku. Tuky nejsou samy o sobě špatné a ve stravě je také potřebujeme, ale při hubnutí si jejich příjem musíme pečlivěji hlídat a zrovna u mléčných výrobků se to dá poměrně snadno.

Hýbejte se – kdykoliv je to možné

Jídelníček a pohyb jdou ruku v ruce. I bez pohybu se sice dá zhubnout, ale pravidelný pohyb je zdravý a pomůže vám dosáhnout vašich cílů snadněji. Proto se snažte hledat si jakoukoliv příležitost k pohybu. Stačí třeba vynechat výtahy a eskalátory a uvidíte, kolik kroků navíc uděláte. To samé platí i o cestování – zkuste vyrazit pěšky nebo třeba na kole. Tímto způsobem budete pálit více, a tak si i budete moci častěji dopřát jídla, která máte opravdu rádi. Pohyb a jídlo se tedy vzájemně skvěle vyvažují, tak toho využijte.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/35-ways-to-cut-calories

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button