Jídlo a stravováníKrásaNávodPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Máte šediny ve vlasech? Barva není jediné řešení, ukážeme vám skvělé a levné alternativy, které nepoškodí vaše vlasy

Na vašem narozeninovém dortu teprve nedávno zhaslo 30 svíček a vy už sledujete, jak vám vlasy proplétají první šediny? Šednutí vlasů není jen známkou vysokého věku. Na vině je i řada jiných faktorů – stres, genetika, nemoc, léky a další. Pokud i vás tento nepříjemný kosmetický problém postihl, jistě vás bude zajímat, že používání barev na vlasy není jedinou možností. Existuje i způsob, jak se šedi zbavit přírodně anebo jak alespoň zastavit jejich další vznik.

Indický angrešt

Vypadá podobně jako ten, který pěstujeme i u nás na zahradě, ale je obvykle větší a obsahuje ve svém středu pecku. Existují dvě cesty, jak vám tyto bobule mohou pomoci opět ke krásným vlasům bez šedin. První možností je samotná konzumace angreštu nebo pití džusu z něj. Zabraňuje totiž stárnutí buněk, a to zejména těch vlasových. Obsahuje i řadu důležitých vitamínů, které jsou zodpovědné za kvalitu vašich vlasů. Druhou možností je pak rozmačkat několik plodů a smíchat je s kokosovým olejem. Vznikne tak léčivá směs, kterou aplikujte na pokožku hlavy.

Cibule

Určitě ji ve spíži máte i vy, takže s léčebnou kúrou můžete začít prakticky okamžitě. Použití je jednoduché, byť ne úplně voňavé. Vymačkejte šťávu z cibule a tu pak aplikujte na pokožku hlavy i do délek vlasů. Cibule obsahuje enzym, který neutralizuje látky, které nesou za šedivění vlasů zodpovědnost.

Henna

Toto je takový malý podvod. Henna je sice přírodní produkt, ale působí tak, že vaše vlasy obarví velice neutrální a přírodně vypadající barvou. Šediny tedy zmizí, ale tak, že je přikryjete hennou. Po několika týdnech se zase vymyje a je potřeba hennu aplikovat opětovně. Nelze tedy říci, že by vás henna šedin zbavila nadobro, ale je to určitě lepší způsob, než používat kosmetické barvy plné amoniaku a jiných nebezpečných látek.

Rozmarýn

Voňavá bylinka, kterou možná používáte i ve vaší kuchyni, vám pomůže i v boji proti šedým vlasům. Hrstku rozmarýnu svařte s trochou šalvěje v hrnci vody a poté nechte směs vychladnout. Používejte jako bylinné vlasové toniku a pravidelně jej vmasírujte do pokožky hlavy. Šediny postupně úplně vymizí.

Akácie

Jedná se o stromy nebo keře s bobulovitými plody. Tyto obsahují semínka, které budeme potřebovat. Nechte 10 – 20 takových semen nasát vodou a poté je uvařte. Bokem uvařte i několik semen z indického angreštu. Poté semena společně rozmixujte a směs přepasírujte přes síto, aby vám vzniklo vlasové tonikum. To pak můžete použít při mytí jako kondicionér. Nejenže navrátí vašim vlasům ztracený lesk a sílu, ale pomůže vám zbavit se také šedivých pramenů.

Sezam

Sezamová semínka jsou skvělým doplňkem na pečivu, ale pomohou vám zbavit se i šedin ve vašich vlasech. Semínka rozmačkejte v hmoždíři a přidejte k nim několik kapek mandlového oleje, tak abys vznikla tuhá pasta. Tuto pastu poté naneste na vlasy, nechte působit 20 – 25 minut a poté umyjte tak, jak jste zvyklí. Zařaďte také sezamová semínka do vaší každodenní stravy a těšte se na pevné, lesklé a krásné vlasy.

Pískavice řecké seno

Že vám tento prapodivný název nic neříká? Jedná se totiž o novinku mezi léčivými rostlinami. Ne, že by ji léčitelé neznali už za dávných dob, ale do všeobecného povědomí proniká teprve poslední dobou. Je to ale velká škoda, protože má silné léčivé účinky a dokáže si poradit i šedivějícími vlasy. Podobně jako u sezamu, můžete si i ze semínek této rostlinky vytvořit léčivý balzám, který budete aplikovat přímo na vlasy. Anebo vyzkoušejte pravidelnou konzumaci výhonků ze semínek. Již po pár dnech zaznamenáte zlepšení.

Pokud nic nezabírá, zamyslete se také nad svou životosprávou a nad mírou stresu a napětí, které zažíváte. Ty jsou totiž nejčastější příčinnou předčasného šednutí vlasů. Jezte kvalitnější jídlo, více odpočívejte a předčasných šedin se bát nemusíte.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button