Jídlo a stravováníOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Vyhněte se cukrovce. S našimi tipy to zvládnete

Cukrovka je nemoc tohoto tisíciletí. Postihuje téměř každou třetí osobu v pokročilém věku a nevyhýbá se ani mladým lidem. Důvodem je samozřejmě náš životní styl a nadbytek cukru, který konzumujeme. Naše tělo neumí tyto přebytky dobře zpracovávat a vzniká pak cukrovka.

Neléčená cukrovka je velmi nebezpečná a každé podezření raději řešte s lékaře. Následující tipy využijte jako vhodnou cestu prevence. Nedokáží však cukrovku vyléčit. K tomu budete muset navštívit lékaře a řídit se jeho radami.

Dobře spěte

Vydatný, kvalitní a hlavně dostatečně dlouhý spánek je základem pevného zdraví. Pomůže vám vyhnout se řadě nemocí včetně tolik obávané cukrovky. Nedávné studie potvrdily, že dospělý člověk by měl spát 7 – 8 hodin denně. Takoví lidé údajně mají menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine cukrovka. Spánek pomáhá mozku správně pracovat tak, aby uvolňoval správné množství hormonů, což je při cukrovce naprosto zásadní.

Pijte více vody

Dostatečná hydratace úzce souvisí s udržováním správné hladiny cukru v krvi. Vypít byste měli 2 – 2,5 litrů vody denně. Snížíte tím nejen riziko cukrovky, ale také vás nebude bolet hlava, budete mít více energie a lépe se vám bude dařit soustředit a efektivně pracovat. Pijte čistou vodu nebo zelený či bylinkový čaj. Zapomeňte na slazené limonády nebo džusy. Pokud pijete kávu, měli byste si po ní vždy dát sklenici vody navíc, protože káva odvodňuje.

Jezte hodně bílkovin

Strava složená z bílkovinné stravy vám pomůže vyhnout se onemocnění cukrovkou. Jídlo bohaté na cukry a tuky naopak může váš stav zhoršit. Bílkoviny najdete především v mase, mléčných výrobcích, vejcích či luštěninách. Bílkoviny vám také pomohou s udržováním správné hmotnosti.

Vláknina

Vláknina má schopnost absorbovat cukr a usnadňuje produkci inzulinu. Dopřejte si zeleninu, ovoce a zdravé obiloviny. Dejte přednost celozrnným výrobkům a nízkosacharidovému pečivu.

Skoncujte s kouřením

Kouření je samozřejmě vysoce nebezpečný zlozvyk, kterého byste se měli zbavit tak jako tak. Kromě toho, že významně ohrožuje plíce a způsobuje rakovinu, zhoršuje také funkce kardiovaskulárního systému a hormonální sekreci. Už dnes byste tedy měli vykouřit svou poslední cigaretu v životě. Vaše tělo se vám odvděčí nejen tak, že se vyhnete cukrovce.

Jaké jsou rizikové faktory?

Na boj proti cukrovce se zaměřte zvláště tehdy, pokud máte nějaké z následujících faktorů, které rozvoj cukrovky podporují.

  • nadváha
  • nedostatek fyzické aktivity
  • vyšší věk
  • špatná strava (hodně cukrů a tuků)
  • genetická predispozice

Takoví lidé mají riziko cukrovky i desetinásobně vyšší než jiní jedinci. Pokud je to váš případ, je načase svůj stav začít sledovat, zaměřit se na zdravý životní styl a v případě podezření na cukrovku neprodleně navštívit lékaře. Neléčená cukrovka může vést k vážným zdravotním problémům.

Příznaky cukrovky

Mezi nejobvyklejší příznaky cukrovky patří:

  • abnormální žízeň
  • časté močení
  • extrémní únava a vyčerpání
  • neustálý hlad
  • brnění rukou
  • rozmazané vidění
  • opakující se infekce

Tyto příznaky jsou samozřejmě značně obecné a nelze tedy tvrdit, že v každém případě trpíte cukrovkou. Určitě byste ale takové symptomy neměli přehlížet a při nejbližší příležitosti kontaktujte svého lékaře a svůj stav mu popište.Pokud to uzná za vhodné, pozve vás na vyšetření, které jediné může odhalit, zda cukrovkou trpíte či nikoliv. V každém případě pak doporučí vhodný způsob léčby a případně nasadí léky, které musíte pravidelně brát.

Pamatujte, že vaše zdraví je na prvním místě. A bez pevného zdraví nemůžete prožít kvalitní život se všemi radostmi, které přináší. Buďte tedy k náznakům vašeho těla obezřetní a věnujte pozornost všemu, co se děje. Vaše tělo se vám pravděpodobně snaží něco říct.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button