Jídlo a stravováníNemoci a komplikace

Káva a ledvinové kameny: Pomáhá nebo zvyšuje riziko?

Ledvinový kámen je malý tvrdý produkt, který vzniká vlivem shromažďování odpadních produktů v moči, které nebyly dostatečně odplaveny. Přestože vědci stále zkoumají souvislost mezi pitím kávy a rizikem vzniku ledvinových kamenů, nejnovější studie ukazují, že konzumace kofeinu může pomoci předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Tento článek dále vysvětluje, co v současné době víme o souvislosti mezi kávou a ledvinovými kameny spolu se známými rizikovými faktory a strategiemi prevence ledvinových kamenů.

Co víme o souvislosti mezi kávou a ledvinovými kameny?

Vzhledem k tomu, že káva má diuretické vlastnosti (což znamená, že vede k častějšímu močení), lidé často předpokládají, že pití kávy může být dehydratační, což zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Údaje však naznačují opak. Nejnovější výzkumy týkající se ledvinových kamenů spíše naznačují, že užívání kofeinu může ve skutečnosti ledvinovým kamenům předcházet.

Některé studie skutečně potvrzují, že kofein, ať už v čaji, limonádě, kávě nebo alkoholu, může mít ochranný účinek a může snižovat riziko vzniku ledvinových kamenů. Dokonce i přechod z pití 1 šálku na 1,5 šálku denně může snížit pravděpodobnost vzniku potenciálních ledvinových kamenů až o 40 %. Ukázalo, se že u lidí, kteří pili kávu nebo čaj, byla pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů nižší než u těch, kteří kofeinové tekutiny nepili. V podstatě je to dáno tím, že káva zvyšuje průtok moči, což vede ke zvýšené ochraně před ledvinovými kameny.

Co způsobuje ledvinové kameny a kdo je jimi ohrožen?

Ledvinové kameny jsou vedlejším produktem toho, že vaše tělo nedovede dostatečně odplavovat odpadní látky močí. Když se některé minerály z moči nevyplavují, mohou se z nich tvořit krystaly. Tyto malé krystalky dále shromažďují další druhy odpadních látek, dokud nevznikne malý tvrdý útvar.

Ledvinové kameny postihují lidi všech věkových kategorií, ale existuje několik známých rizikových faktorů, mezi které patří:

  • věk
  • strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin, soli nebo cukrů
  • obezita
  • zdravotní potíže, jako je hypertenze, cukrovka a chronické onemocnění ledvin
  • sedavý způsob života
  • některé léky
  • vystavení škodlivým chemickým látkám

Jaké jsou příznaky ledvinových kamenů a kdy byste měli vyhledat lékařskou pomoc?

Při vzniku ledvinového kamene můžete zaznamenat několik nepříjemných nebo bolestivých příznaků. Tyto příznaky mohou zahrnovat:

  • bolest dolní části zad
  • bolest žaludku
  • krev v moči
  • nevolnost a zvracení
  • horečka a zimnice
  • nevolnost, zvracení
  • potíže s močením

V takovém případě neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc, protože se jedná o vážný stav, který může mít velký negativní vliv na vaše zdraví.

Jak nejlépe předcházet ledvinovým kamenům?

Zdá se, že největší vliv na riziko vzniku ledvinových kamenů má vaše strava. Výzkum ukázal, že to, co jíte a kolik toho vypijete, přímo souvisí s rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Studie z roku 2020 zjistila, že zvýšená konzumace tekutin, ovoce a vlákniny je spojena s nižším rizikem hospitalizace kvůli ledvinovým kamenům, což naznačuje, že úprava toho, co člověk jí a pije, může pomoci předcházet ledvinovým kamenům.

Zaměřte se na hydrataci

Platí, že tekutiny jsou základ, a to doslova v jakékoliv formě. Vyplatí se tedy pít také kávu, čaj nebo ovocné šťávy, byť samozřejmě čistá voda je základ. Pokud jste náchylní ke vzniku ledvinových kamenů, odborníci doporučují vždy pít velké množství vody. Voda a další tekutiny udržují vaše ledviny v činnosti tím, že pomáhají odplavovat odpadní látky, což je pro prevenci vzniku ledvinových kamenů zásadní.

Snižte množství sodíku a masa, které jíte

Bohužel se ukazuje, že lze stanovit přímou souvislost mezi konzumací sodíku (soli) a zvýšeným výskytem ledvinových kamenů. Studie také zjistila, že i vysoká konzumace masa vede k častějším problémům s ledvinovými kameny. Zkuste tedy svou dietu tomuto přizpůsobit a radost budou mít nejen vaše ledviny.

Jezte více ovoce a vlákniny

Konzumace většího množství vlákniny, ovoce a zeleniny snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů, zejména pak u žen po menopauze. Ochranné účinky této diety však neprospěly těm, které měly známé rizikové faktory vzniku ledvinových kamenů nebo ledvinové kameny v minulosti.

Co si z toho vzít?

Ledvinové kameny jsou bohužel stále častější. Pití většího množství tekutin může snížit riziko vzniku ledvinových kamenů. Pomoci může také, pokud se zaměříte na konzumaci většího množství ovoce a vlákniny a méně soli, cukru a živočišných bílkovin.

Pokud jde o kávu, občasná konzumace může být dobrou volbou pro ty, kteří chtějí snížit riziko vzniku ledvinových kamenů. Ačkoli je stále zapotřebí dalšího výzkumu, současné studie ukazují, že káva může pomoci předcházet vzniku ledvinových kamenů.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/coffee-and-kidney-stones#current-research
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button