Jídlo a stravováníPéče o tělo

10 známek intolerance na lepek

Nesnášenlivost na lepek je známá jako citlivost na gluten nebo taky celiakie. Může být v různých formách, různě silná. V té nejtěžší formě může mít příznaky, které se dají snadno zaměnit za běžné problémy. Tyto příznaky však mají vliv na vaše zdraví a mohou jej velmi často poškozovat.

Nesnášenlivost lepku

Nesnášenlivost na lepek se objevuje v mnoha příznacích. Většinou jsou to příznaky, které se u jednotlivých lidí liší. Proto je také testování a následná diagnostika tohoto onemocnění velmi těžká a obtížná. Podle Katriny Plyler, která píše v U.S. News and World Report, že existuje celkem osm obecných příznaků, které se mohou objevovat, když se u vás projevuje nesnášenlivost na lepek.

  • Kožní vyrážky
  • Malabsorpce (porucha vstřebávání) vitamínů
  • Gastrointestinální účinky
  • Fibromyalgie
  • Migrény
  • Bolesti kloubů
  • Chronická únava
  • Intolerance laktózy

Také doktorka Amy Myers přináší další dva příznaky, které se mohou objevovat, když se objevuje nesnášenlivost na lepek. Jaké to jsou?

  • Neurologické příznaky jako závratě nebo ztráta rovnováhy
  • Hormonální nerovnováhy jako PMS, PCOS nebo problémy s plodností

Některé příznaky jsou však natolik problematické a specifické, že si tento příznak nemusíte spojovat s intolerancí na lepek. Přinášíme vám pět ne tak úplně známých a zjevných příznaků, které mohou poukazovat na intoleranci lepku ve vašem těle.

Přetrvávající akné i v dospělosti

Lidská pokožka je největším orgánem těla a také se o ní dá říci, že je okno do vašeho vnitřního zdraví. Na ní se nejčastěji objevují varovné signály a příznaky. Tím se vám tělo snaží naznačovat, že je něco špatně. Vědci z University of Maryland’s Center for Celiac Research tvrdí, že přetrvávající akné v dospělosti může být známkou problémů s lepkem. To může ovlivňovat další orgány v lidském těle.

Cítíte se unavení, neodpočatí

Strava bohatá na lepek u někoho, kdo trpí zvýšenou citlivostí na lepek může způsobovat únavu. Podle různých studií se dokonce mohou přerušovat spánkové vzorce a můžete se cítit nemocní, i když nejste.

Změny nálad, úzkosti, deprese

Nesnášenlivost na lepek by neměla způsobovat úzkost nebo deprese jako takové, ale pokud jimi trpíte, může její příznaky zhoršovat. Studie z roku 2010, kterou provedl National Institute of Health (NIH) poukázala na to, že se může zvýšit míra psychických symptomů a duševních poruch u pacientů, kteří trpí celiakií.

Bolesti kloubů v rukou, kolenou

Bolesti kloubů mohou být příznakem hned několika různých autoimunitních onemocnění. Pokud pravidelně necvičíte, nenakládáte si velkou fyzickou zátěž nebo netrpíte artritidou, může být odpovědí na tyto bolesti nesnášenlivost lepku.

Časté migrény a bolesti hlavy

Příčiny migrény jsou různé a záhadné. Dodnes pořádně nevíme, co je vlastně způsobuje, co za nimi stojí. Některé studie spojily zvýšený výskyt bolesti hlavy a migrény u lidí, kteří trpí citlivostí na lepek ve srovnání s lidmi, kteří citlivostí netrpí. Ve studii z roku 2001 vědci z Royal Hallamshire Hospital in the UK zdokumentovali, že pacienti skutečně pomocí bezlepkové stravy snížili symptomy migrény.

Způsobuje další nemoci

A co je možná ještě horší, lepek je spojován s více než 55 dalšími nemocemi. Revizní dokument v New England Journal of Medicine se uvádí 55 stavů, které se mohou objevovat, když lidé konzumují stravu, která je bohatá na lepek. Mezi ně patří například také syndrom dráždivého střeva, zánětlivé onemocnění střev, osteoporóza, únava, revmatoidní artritida, anémie, roztroušená skleróza a ostatní autoimunitní onemocnění.

Lepek je také spojován s mnoha psychiatrickými a neurologickými onemocněními včetně úzkosti, deprese, demence, schizofrenie, epilepsie, migrény nebo neuropatie (poškození nervů). Také se může spojovat s autismem. Samozřejmě to neznamená, že všechny deprese nebo autoimunitní onemocnění jsou způsobeny právě konzumací lepku.

Je důležité hledat příčinu, proč se u vás objevuje určité chronické onemocnění. Zdravotní problémy způsobené citlivostí na lepek bohužel nelze léčit léky. Na toto onemocnění však existuje dieta, kterou budete dodržovat. Je nutno odstranit všechen lepe ze své stravy.

Jak zjistit citlivost na lepek?

Pozorujte své tělo, zda se objevují nějaké výše zmíněné příznaky. Pokud ano, ze všeho nejdřív je nutno zajít si k lékaři, který vám provede test. Díky tomu zjistíte, zda opravdu citlivostí na lepek trpíte či nikoliv. Pokud se potvrdí, že ano, musíte změnit svůj jídelníček. Věnovat pozornost nákupům v obchodě a kupovat jen ty potraviny, které jsou 100% bez lepku.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button