Přírodní léčbaZdravé tipy

9 dobrých důvodů proč začít užívat konopný olej

Co je konopný olej?

Konopí je velmi silná bylina s velmi dlouhou historií léčivého použití. Podle historiků se po tisíce let pěstuje v různých částech světa.

Komplexní přehled publikovaný v roce 2007 na potenciální přínosy konopí pro zdraví ukázal, že navzdory možnému riziku mírné závislosti byla terapeutická hodnota této bylinky příliš hodnotná, aby se jednoduše ignorovala.

Stejný posudek říká, že konopí se používá po tisíciletí a má schopnost léčit širokou škálu nemocí, včetně rakoviny, anorexie, bolesti a zánětu.

Může se také použít pro řadu neurodegenerativních poruch, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonův syndrom a Tourettův syndrom. Vzhledem k tomu, že konopí má tak velkou lékařskou hodnotu, otázka je, proč vlády, včetně federální vlády USA, mají takový zájem zakázat ji i pro léčebné účely?

Odpovědí podle některých je, že mohou vidět obrovský tržní potenciál a že chtějí jeho část. Je samozřejmě také velmi reálnou konkurencí pro velké farmaceutické společnosti a ztráta na jejich zisku není něco, co farmaceutický průmysl považuje za atraktivní.

Existuje spoustu podvodů online, které slibují, že prodávají léčivé konopí, takže je velmi důležité, abyste provedli dobrý průzkum a koupili pouze olej vyrobený renomovanou společností, která testuje výrobek v laboratoři.

ZDRAVOTNÍ VÝHODY KONOPNÉHO OLEJE

1. Stres a úzkost

Stres a úzkost, a související emocionální poruchy jsou stále rostoucím moderním problémem a podívali jsme se na řadu potenciálních a přirozených alternativ konopí k často neúčinným a nebezpečným předepisovaným lékům pro tyto podmínky.

Olej z konopí rozhodně stojí za to zkoumat, protože může uvolnit rozrušenou mysl a stimulovat uvolňování potěšujících hormonů. Tato kombinace účinků může vést ke snížení stresu a urychlení cesty k pocitu klidu a obecného blahobytu.

Kanabinoidy nalezené v oleji jsou zodpovědné za tyto pozitivní emoční účinky na nervový systém těla. Několik nedávných studií ukázalo potenciální hodnotu konopného oleje při úlevě od stresu, stejně jako související otázky, jako je nespavost. Výzkumníci zjistili, že kanabinoidy jsou účinné při minimalizaci stresových receptorů v hipokampu, což je oblast mozku zodpovědná za emoční odpověď. Nedávná studie zveřejněná v roce 2015 zjistila, že léčba konopí byla účinná při snižování úzkosti a neklidu u vojenských veteránů trpících PTSD.

2. Příjem potravy a obezita

Konopí má známou schopnost zvyšovat chuť uživatele a je možné, že má potenciál pro lidi, kteří potřebují zvýšit svou váhu po onemocnění nebo z důvodu poruchy příjmu potravy, jako je anorexie nervosa. Olej z konopí může stimulovat trávicí systém těla a vyvolat hlad v těch, kteří nemají chuť k jídlu. A naopak, v závislosti na tom, který hormon se stimuluje, může být konopný olej účinný také při snižování chuti k jídlu a při regulaci obezity. K tomu je třeba manipulovat kanabinoidy, aby stimulovaly příslušné hormony.

3. Astma

Astma je časté respirační onemocnění postihující až 300 milionů lidí po celém světě. Je zodpovědné za početné úmrtí každý rok a hledání přírodního a účinného léčení probíhá po mnoho let. Konopí se skutečně používá již mnoho tisíc let k léčbě astmatu. Olej z konopí může být účinným přírodním léčivem na astma kvůli jeho přirozeným protizánětlivým schopnostem stejně jako jeho analgetickým účinkům a zejména jeho schopnosti dilatovat průduškové trubice, které dovolují tok kyslíku více.

Během počátku sedmdesátých lét existovalo několik studií, které zkoumaly bronchodilatační účinky konopí u lidí trpících astmatem, z nichž mnohé vykazovaly velmi pozitivní výsledky, i když tyto studie používaly spíše cigarety z kanabisu. Zatímco existuje jen málo důkazů o použití konopného oleje pro astmatiky, mnozí lidé přísahají, že jim pomohl zlepšit symptomy a je to oblíbená volba pro léčbu.

4. Zdraví srdce

Olej z konopí obsahuje antioxidační vlastnosti, které mohou být prospěšné pro srdce. Studie na zvířatech prokázaly, že léčba konopným olejem může zabránit mnoha kardiovaskulárním chorobám, včetně aterosklerózy, infarktu a mrtvice.

Britská studie zveřejněná v roce 2014 ukázala, že kanabinoidy mohou způsobit, že krevní cévy se uvolní a rozšiřují, čímž zlepšují oběh a snižují krevní tlak.

5. Zmírnění bolesti

Jedním z hlavních historických způsobů využití konopných rostlin bylo ke zmírnění bolesti a zánětu. Ve skutečnosti existují důkazy, že k těmto účelům byly používány již tisíce let. Existují moderní důkazy, že konopný olej je účinný při zmírnění bolesti tím, že brání přenosu nervů v cestách bolesti těla. Má potenciál zmírnit chronickou bolest i zánět, což je důvod, proč se mnoho rakovinových pacientů rozhodne užívat ho během chemoterapie. Nedávná kanadská studie zveřejněná v roce 2010 prokázala, že konopí může být použito k léčbě pacientů trpících chronickou bolestí. Studie zahrnovala 23 dospělých pacientů, kteří v důsledku chirurgického zákroku nebo traumatu trpěli neuropatickou bolestí. Během 2 týdnů trvání studie byli pacienti náhodně léčeni kanabisem ve 4 různých úrovních účinnosti. Výsledky ukázaly, že kanabis užívaný třikrát denně byl schopen významně snížit intenzitu a závažnost bolesti a také zlepšit spánek. Mnozí lidé užívají konopí, aby se vypořádali s těžkým revmatismem a artritidou, stejně jako s jinými chronickými bolestmi. Jiné studie prokázaly, že může být použit ke zmírnění neuropatické bolesti. Je považován za bezpečný, jestliže se užívá ve vhodných dávkách a studie zjistily, že je velmi dobře tolerován.

6. Rakovina

Existuje značné množství vzrušení, pokud jde o schopnost konopného oleje léčit rakovinu a často je to zcela srozumitelné. Bohužel tyto závěry jsou často příliš optimistické a mohou být zavádějící jak pro pacienty, tak pro jejich rodiny. Především je třeba zdůraznit, že drtivá většina vědeckého výzkumu vlivu konopného oleje na rakovinu byla provedena na zvířatech nebo v laboratoři. S ohledem na tuto skutečnost musíme vykonat určitou opatrnost při extrapolaci výsledků lidským subjektům. Po všech těchto skutečnostech byly důkazy od laboratoře zatím velmi pozitivní. Vědci zjistili, že mnoho různých kanabinoidů má řadu pozitivních účinků v laboratorních podmínkách.

Mezi tyto účinky patří:

Spouštění smrti rakovinných buněk v procesu známém jako apoptóza

Zamezení rozdělení buněk

Zabránit tomu, aby se nové krevní cévy staly nádory

Snížení rizika rakovinných buněk šířit se po celém těle a napadat zdravé sousední tkáně.

Dosud byly nejpozitívnější účinky při použití kombinace vyčištěného THC v kombinaci s kanabidiolem, což je kanabinoid, který působí proti psychoaktivnímu účinku THC. Ačkoli neexistují ještě dostatečné důkazy o tom, že konopný olej je zázračný lék, všechny počáteční znaky jsou velmi slibné a další výzkum nám brzy pomůže nalézt odpovědi, na které čeká tolik lidí.

7. Ochrana kůže

Olej z konopí může být aplikován lokálně na pokožku, aby se podpořila zdravá a zářící kůže. Když se topicky aplikuje, konopný olej může stimulovat uvolňování starších a mrtvých buněk pokožky a podporovat růst nových, které je mají nahradit.

Cannabinoidy mohou podpořit produkci lipidů, které pomáhají bojovat s chronickými onemocněními kůže, včetně akné a psoriázy. Je také možné, že konopný olej může zabránit známkám stárnutí, jako jsou vrásky a stařecké skvrny, protože má vysoký obsah přírodních antioxidantů, které pomáhají bojovat proti buněčnému poškození způsobenému volnými radikály.

8. Zdraví vlasů

Zní to zvláštně, ale konopný olej může být skvělé tonikum pro vaše vlasy. Stimuluje růst vlasů. Pokud jsou vaše vlasy slabé, konopí obsahuje důležité mastné kyseliny, které mohou pomoci stimulovat jejich růst. Tyto stejné mastné kyseliny mohou také přidat vašim vlasům lesk a budou vypadat zdravější. Živí pokožku. Olej z konopí obsahuje kyselinu gama-linolovou, která pomáhá vyživovat a zvlhčovat vlasy. Pro ty, kteří mají suché vlasy, konopný olej může být právě to, co potřebujete. Pomáhá také chránit pokožku hlavy a bojovat s kožními problémy, jako jsou lupy. Také posiluje vlasové folikuly a zlepšuje elasticitu. Jednoduše přidejte do šamponu nějaký konopný olej, který dodá vašim vlasům celkovou péči. Olej z konopí je bohatý na vitamín E, který může stimulovat růst a revitalizaci vlasů. Kvůli jeho bohatým mastným kyselinám můžete dokonce vynechat normální kondicionér.

9. Záchvaty

Existují důkazy vycházející z drobných studií, že obsah kanabisolu konopného oleje může být užitečný při prevenci záchvatů a může být novou léčbou epilepsie. Bohužel však neexistují dostatečné důkazy. Je však třeba poznamenat, že ze 48 osob zapojených do těchto studií, žádný z nich neprokázal žádné nežádoucí vedlejší účinky léčby a četnost záchvatů se výrazně snížila. Bohužel přístup ke kanabisu a kanabidiolům je omezen na výzkumné pracovníky kvůli přísným předpisům, ale můžeme doufat, že tato přísná nařízení budou v budoucnu povolena.

Jak používat konopný olej

Existuje několik způsobů, jak používat olej konopí pro léčebné účely. Mnoho lidí, kteří používají olej, ho přímo konzumuje formou perorální stříkačky. Příslušné dávkování a frekvence podání závisí na několika faktorech, včetně tolerance pacienta na konopí a stavu, který se snaží léčit. Obecně se doporučuje zahájit užívání velmi malých dávek a zvýšení dávky v průběhu času, kdy si vaše tělo více zvykne.

Olej z konopí může být také aplikován lokálně, což je oblíbená možnost, jak lidé léčí bolest v podmínkách, jako je artritida. Výhodou topické aplikace je to, že zažíváte snížení bolesti s mnohem menší pravděpodobností, že se dostanete k jakýmkoli psychotropním vedlejším účinkům.

Bezpečnostní opatření a upozornění

Navzdory všem možným přínosům konopného oleje existují stále předběžná opatření, která byste si měli být vědomi. Konopný olej může mít negativní vliv na vaše poznání. Může ovlivnit vaši schopnost soustředit se, zapamatovat si, uvažovat a učit se. Konopný olej může způsobit ospalost a obsluha strojů nebo řízení vozidla může být obtížné.

Kombinování konopného oleje s jinými léky, jako jsou léky proti bolesti, léky proti úzkosti, svalové relaxanci a antidepresiva, se nedoporučuje. Olej z konopí může být příčinou ospalosti. Ženy, které se snaží otěhotnět, by neměly používat konopný olej. Některé důkazy naznačují, že ženy, které užívaly konopí v době konání nebo během těhotenství, zvýšily riziko porodu dítěte s nízkou váhou nebo vrozenými vadami.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button