NávodNemoci a komplikace

Trpíte stresem na pracovišti? Poradíme, jak ho zvládat lépe a vyhnout se vyhoření

Pokud jste se někdy cítili stresovaní, napjatí nebo úzkostní kvůli své práci – rozhodně nejste sami. Stres na pracovišti se v posledních desetiletích neustále zvyšuje a po pandemii COVID-19 dosáhl rekordní úrovně. Bohužel výzkumy ukazují, že je stres běžnou součástí dne většiny pracovníků a je významným faktorem jejich celkové spokojenosti s kariérou.

V následujícím článku se budeme zabývat dopadem stresu spojeného s prací, včetně toho, jak nás stres a vyhoření mohou ovlivnit a co můžete udělat pro to, abyste stres na pracovišti lépe zvládali.

Jaké jsou běžné příčiny stresu na pracovišti?

Stres je přirozenou lidskou reakcí na věci, které naše mysl vnímá jako ohrožující nebo náročné – a čas od času ho pociťujeme všichni.

Stres související s prací je stres, který lidé pociťují kvůli své práci nebo povolání, a mohou ho zažívat pracovníci v jakémkoli odvětví nebo oboru. Nezáleží tolik na tom, jakou práci děláte, tímto problémem čas od času trpí skoro kdokoliv.

I když ke stresu na pracovišti mohou přispívat různé faktory, mezi nejčastější příčiny stresu souvisejícího s prací patří např:

  • mít povinnosti nad rámec své pracovní náplně
  • příliš mnoho povinností
  • zvýšená běžná pracovní zátěž
  • situace, které nemůžete ovlivnit
  • obtěžování nebo diskriminace v práci

Všechny tyto věci se občas dějí každému, ale problém je, když se začnou tyto faktory kombinovat, nebo trvají skutečně dlouho. Pak to může vyústit až v chronický stres, který má zásadní negativní dopad na vaše zdraví.

Jak vypadá vyhoření?

Stres není jen emocionální reakcí – může způsobit i fyzické příznaky. Mezi způsoby, kterými nás stres může fyzicky ovlivnit, patří:

  • časté bolesti hlavy
  • chronické bolesti
  • opakující se nemoci
  • zažívací potíže
  • změny chuti k jídlu
  • změny spánku
  • zvýšená únava
  • snížené libido

Dlouhodobý stres může také vést k řadě zdravotních potíží. Právě vyhoření je termín, který popisuje stav psychického a fyzického vyčerpání způsobený dlouhodobým působením vysoké úrovně stresu. Vyhoření může vzniknout v důsledku řady stresorů, ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je nejčastěji spojeno právě s vysokou úrovní pracovního stresu.

Pokud máte pocit, že už situaci přestáváte zvládat, je možné, že prožíváte právě vyhoření. Můžete si všimnout příznaků a symptomů, jako je emoční vyčerpání, zvýšená vznětlivost a podrážděnost, fyzické vyčerpání, zvýšená bolest, nechuť k aktivitám a mnohé další.

Jak zvládat stres na pracovišti

Zvládání stresu na pracovišti se může zdát jako úkol pouze pro zaměstnance, ale ve skutečnosti je potřeba ke snížení stresu spojeného s prací komplexní přístup, který zahrnuje jak zaměstnance, tak jejich zaměstnavatele a celý pracovní tým. Mezi možná opatření k prevenci stresu mohou patřit mimo jiné takové věci, jako je dostatečný počet zaměstnanců, přiměřená pracovní zátěž, časté přestávky a otevřená komunikace.

Někdy však není možné, aby se daly změny na pracovišti skutečně uskutečnit, a to zejména v odvětvích, která jsou náchylnější ke stresu, jako je zdravotnictví a služby zákazníkům. Zde je tedy několik možných nástrojů, které vám jako zaměstnanci mohou pomoci zvládat stres na pracovišti:

  • Všímavost (mindfulness): Výzkumy ukazují, že zapojení mindfulness aktivit, jako je meditace, může pomoci snížit stres a pracovní vypětí a zlepšit celkovou pohodu.
  • Pohyb: Jakýkoliv druh cvičení je prospěšný pro redukci stresu, ale výzkum naznačuje, že vědomá cvičení, jako je jóga, mohou pomoci výrazně snížit stres spojený s prací.
  • Terapie: Terapie s vyškoleným odborníkem na duševní zdraví vám může pomoci naučit se různé strategie zvládání stresu, abyste lépe zvládali napětí a tlak v práci.

V rámci firemní kultury mohou být také zřízeny služby zaměstnancům, jako je například bezplatná psychologická pomoc, která může pomoci snížit stres na pracovišti a přispět k celkově lepší a uvolněnější kultuře. Přestože existuje mnoho různých přístupů, které vám mohou pomoci snížit stres spojený s prací, není vždy snadné udělat první krok. Pokud se obáváte, že stres z práce má dopad na kvalitu vašeho života, obraťte se na svého lékaře a poraďte se o dalších krocích.

Dlouhodobý stres představuje závažné zdravotní riziko. Proto je nutné jej řešit a nenechat jej přerůst do chronických potíží, kterých se následně zbavuje dost obtížně.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/stress/workplace-stress#managing-stress
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-osoba-frustrace-emoce-3760137/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button