Návod

Zvyšte svou efektivitu díky technice Pomodoro. Uděláte více práce a zabráníte prokrastinaci

Organizace práce a času je jednou ze zásadních dovedností, kterou potřebuje umět skutečně každý – od žáků ve škole, až po vrcholové manažery, kteří musí denně zvládat rozličné a komplikované úkoly. Existuje mnoho návodů, jak pracovat nebo se učit efektivně, a jeden z nich vám dnes představíme. Věříme totiž, že dává smysl podle něj postupovat, je jednoduchý a velmi snadno se dodržuje. Řeč je o tzv. technice Pomodoro.

Tato technika vychází z toho, že lidé dovedou být více produktivní, pokud pracují s kratšími intervaly a mají pravidelné přestávky. Vysvětlíme vám, jak přesně tato technika funguje, proč je efektivní a také vám sdělíme další triky, jak pracovat ještě lépe a stihnout toho víc.

Pracujte efektivně díky Pomodoro technice

Jak postupovat?

  • Připravte si seznam úkolů a časovač
  • Nastavte si časový limit 25 minut, kdy se budete plně soustředit na úkol.
  • Poté si udělejte 5minutovou přestávku (můžete se protáhnout, dojít si na toaletu nebo pro občerstvení).
  • Po čtyřech takovýchto pracovních úsecích si udělejte delší 15–30minutovou pauzu. V takový moment je ideální zvednout se také od stolu a trochu si protáhnout nohy.

Důležité je pamatovat také na to, že během jednoho pracovního úseku byste se měli soustředit vždy jen na jeden úkol. Díky tomu se vám také podaří dosáhnout větší systematičnosti a efektivity při plnění vašich povinností. Pokud už předem víte, že úkol splníte dřív než za 25 minut, zbylý čas “přeskočte”, udělejte si rovnou 5 minut pauzu a následně přejděte k dalšímu bodu na vašem seznamu.

Proč to funguje?

Tato metoda vám pomůže si pracovní čas jasně rozdělit a zorganizovat. Klíčové je to zejména tehdy, když máte spoustu různých úkolů a mnoho povinností. Právě tato technika vám pomůže čas řídit efektivněji a větší úkoly si efektivně rozdělit na menší.

  • Zaměřuje vaši pozornost na práci. Studium nebo práce jsou skutečně vyčerpávající. Právě Pomodoro technika vám usnadní po daný čas udržet vaši koncentraci. 25 minut soustředění zvládne hravě každý.
  • Podpoří efektivně vaší produktivitu. Pomodoro věří, že lze dosáhnout vyšší produktivity, pokud bude váš mozek mít pravidelné přestávky.
  • Prokrastinaci dá jednou pro vždy sbohem. Lenošení nebo odkládání úkolů je fenoménem moderní doby. To vše souvisí s nedostatkem sebekontroly, ale často také celkovou přepracovaností. Pomodoro ulehčuje vymanění se z cyklu prokrastinace – úkoly se zmenší a rozloží, takže se člověk na první pohled necítí tolik zahlcený.
  • Dává vám pořádnou dávku motivace. Pomodoro je přístupná metoda, protože jde více o konzistenci než o dokonalost, takže pozitivně působí na každého.

Komu pomůže?

Pomodoro techniku může využít skutečně každý. Je ale pravdou, že nejvíce populární je zejména mezi studenty, protože u nich může být náročné najít vůli soustředit se na studium a neprokrastinovat. Mnoho návodů, jak tuto techniku praktikovat, a ještě třeba i vylepšit lze třeba najít na YouTube. Zde najdete i různé úpravy, které zahrnují například také sérii práce a odpočinku po 45 x 15 minutách apod. a další varianty. Obecně se tato technika doporučuje, pokud máte problémy se soustředěním, schází vám motivace a produktivita a baví vás plnit krátkodobé cíle.

Jak se ještě lépe soustředit?

Klíčové je zbavit se všeho, co vás může potenciálně rozptylovat. Rušivých vlivů je celá řada, tak je potřeba pokusit se je aspoň eliminovat. Můžete si například ztlumit upozornění na telefonu nebo úplně vypnout telefon.

Podstatné je mít na práci také dostatek energie. Důležité je dopřát si vyváženou kombinaci bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Rychlé doplnění energie si dopřejte ideálně prostřednictvím ovoce, nikoliv rychlých cukrů, které mají sladké tyčinky. Nezapomeňte se také dostatečně hydratovat ideálně pitím přiměřeného množství čisté vody.

Stejně zásadní je i odpočinek, a to zejména spánek. Právě jeho nedostatek může zásadně ovlivnit vaši krátkodobou i dlouhodobou paměť. Ideální doba spánku pro dospělé ve věku 18 až 60 let je 7 nebo více hodin za noc. Jestliže je to pro vás problém, je prostě nutné začít chodit spát dřív, ale také se třeba vyhnout kofeinovým nápojům v odpoledních hodinách.

S efektivitou práce také pomůže prakticky jakýkoliv to-do list. Právě tyto „úkolníčky“, kde máte své úkoly dané černé na bílém dovedou raketově zvýšit vaši produktivitu. Důležité je umět si úkoly nejen sepsat, ale také je seřadit podle důležitosti. To vám umožní řešit naléhavé povinnosti jako první a neplýtvat drahocennou energií na nepodstatné úkoly.

ZDROJ: https://todoist.com/cs/productivity-methods/pomodoro-technique

ZDROJ obrázku: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button