KrásaPéče o těloPřírodní léčba

Domácí léčba ekzému: Vyzkoušejte tyto šetrné metody

Ekzém, známý také jako atopická dermatitida, je chronické onemocnění kůže charakterizované zánětem, svěděním a zarudnutím. Často se projevuje jako suché, svědivé skvrny na kůži, které mohou být oteklé, popraskané, a dokonce se na nich mohou tvořit puchýře. Každý, kdo ekzémem trpí, dobře ví, jak velmi nepříjemná to je záležitost a jak může komplikovat život. Pokud navíc nejste fanouškem přípravků z lékárny, může být pro vás péče o ekzém velmi náročná.

Výroba vlastních krémů na ekzém vám umožní vyhnout se toxickým chemikáliím a využít přírodní sílu rostlinných složek, jako je aloe vera, kokosový olej a bambucké máslo. Tyto účinné rostlinné látky jsou známé svými hydratačními a protizánětlivými vlastnostmi a poskytují účinnou úlevu od příznaků ekzému.

Fungují domácí krémy na ekzém?

Ano! Domácí krémy mohou být při ekzému prospěšné, protože obsahují přírodní složky se zvlhčujícími a protizánětlivými vlastnostmi. Složky jako aloe vera, kokosový olej, bambucké máslo a ovesné vločky mohou pomoci hydratovat a zklidnit pokožku, zmírnit zánět, zmírnit svědění a podpořit hojení.

Domácí krémy také umožňují přizpůsobit složky vašim specifickým potřebám a vyhnout se potenciálním dráždivým látkám nebo alergenům, které mohou být přítomny v komerčních výrobcích. Právě ty totiž mohou potíže ve výsledku zhoršovat a již tak podrážděnou pokožku ještě více iritovat.

Přírodní složky pomáhají

Výzkumy například ukazují, že bambucké máslo, které se získává z jader bambuckého stromu, obsahuje prospěšné složky, jako jsou triterpeny, tokoferol, fenoly a steroly. Tyto sloučeniny mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.

Pokud jsou však vaše příznaky závažné nebo přetrvávají, může být nutné použít krémy, které jsou volně prodejné nebo na předpis. Tyto krémy obsahují silnější koncentrace účinných látek, jako jsou kortikosteroidy nebo imunomodulátory, které mohou pomoci snížit zánět a účinněji kontrolovat příznaky. Vždy proto situaci konzultujte s lékařem a ověřte si, co vám skutečně pomáhá.

Zde je několik receptů na domácí krémy na ekzém:

Zklidňující krém z ovesných vloček

Ovesné vločky jsou známé svými zklidňujícími vlastnostmi a již po staletí se používají ke zmírnění různých kožních onemocnění, včetně ekzému. Obsahují sloučeniny, jako jsou beta-glukany, které mohou pomoci zklidnit zánět, snížit svědění a poskytnout úlevu suché a podrážděné pokožce.

Co si nachystat:

  • 1/2 šálku ovesných vloček (zklidňuje svědění a záněty)
  • 1/4 šálku kokosového oleje (hydratuje, obsahuje antimikrobiální vlastnosti a poskytuje ochrannou bariéru)
  • 2 polévkové lžíce medu (má antibakteriální a hojivé účinky)
  • 10 kapek levandulového esenciálního oleje (volitelně: zklidňuje podráždění a podporuje relaxaci)

Návod k přípravě:

V misce smíchejte ovesné vločky (v případě potřeby je můžete také rozemlít na prášek v mixéru). Přidejte kokosový olej a vmíchejte med. Přidejte levandulový olej a všechny ingredience smíchejte, dokud se dobře nespojí.

Malé množství domácího krému naneste na postižená místa na obličeji a jemně jej vmasírujte do pokožky. Nechte krém několik minut působit, aby složky pronikly do pokožky. Následně zbytky krému opláchněte vlažnou vodou a jemně osušte. Zbylý krém skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě.

Aloe-olivový balzám na ekzémy

Aloe vera má protizánětlivé účinky, snižuje zarudnutí a svědění a zároveň poskytuje příjemně chladivý pocit. Olivový olej je přírodní hydratační prostředek, který zvlhčuje pokožku a zlepšuje její bariérovou funkci. Obsahuje antioxidanty a mastné kyseliny, které vyživují a zklidňují suchou a svědící pokožku.

Co budete potřebovat:

  • 1/4 šálku gelu z aloe vera (zklidňuje a hydratuje)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (hydratuje a vyživuje)
  • 1 polévková lžíce kakaového másla (hydratuje a zvláčňuje)
  • 10 kapek šípkového oleje (volitelně: zklidňuje a zmírňuje zánět)

Jak postupovat:

Kakaové máslo rozpusťte v silnostěnné nádobě nebo v misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou. Jakmile se kakaové máslo rozpustí, přidejte do směsi olivový olej a dobře promíchejte. Odstavte směs z ohně a nechte ji mírně vychladnout. Do směsi přidejte gel z aloe vera a míchejte, dokud se dobře nespojí. V případě potřeby přidejte šípkový olej pro další zklidňující vlastnosti. Směs přelijte do čisté vzduchotěsné nádoby a nechte ji zcela vychladnout. Po vychladnutí je krém připraven k použití.

Dětský máslový balzám

Pokud jde o péči o citlivou pokožku dítěte s ekzémem, je důležité upřednostnit jemné a bezpečné složky. Nezapomeňte krém vyzkoušet na malém kousku pokožky, než jej nanesete na celé postižené místo. Ve vzácných případech se totiž může vyskytnout alergická reakce.

Nachystejte si:

  • 1/4 šálku bambuckého másla (hydratuje a zklidňuje suchou a svědivou pokožku)
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje (má protizánětlivé a antimikrobiální účinky)
  • 1 čajová lžička mletých ovesných vloček (zmírňuje svědění a záněty)

Jak na to:

V malé misce vhodné pro ohřev rozpusťte bambucké máslo a kokosový olej. Po rozpuštění nechte směs několik minut vychladnout. Do rozpuštěné směsi přidejte mleté ovesné vločky a dobře promíchejte. Přeneste směs do čisté vzduchotěsné nádoby a nechte ji při pokojové teplotě ztuhnout.

Bezpečnost esenciálních olejů

Při používání éterických a esenciálních olejů na pokožku nebo ekzém je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované a mohou způsobit podráždění pokožky nebo alergické reakce, zejména u osob s citlivou pokožkou.

Esenciální oleje vždy řádně nařeďte, před použitím proveďte test snášenlivosti na malém kousku kůže a v případě jakýchkoli obav nebo potíží se poraďte s odborníkem. Některé oleje, například skořicový a citrusový, by se nikdy neměly používat v přípravcích na pokožku. Esenciální oleje by se neměly používat u kojenců a batolat, a to ani po naředění.

Další domácí léčba ekzému

Ekzém je běžné kožní onemocnění a lidé našli mnoho způsobů, jak zmírnit jeho příznaky v domácích podmínkách bez nutnost využívat chemické přípravky z lékárny.

  • Pravidelně hydratujte: Používejte jemné hydratační krémy, abyste udrželi pokožku hydratovanou.
  • Používejte jemná mýdla bez parfemace: Vybírejte jemná, nedráždivá mýdla nebo čisticí prostředky speciálně vyvinuté pro citlivou pokožku.
  • Používejte chladivé obklady: Na svědící místa přikládejte chladné vlhké obklady, které pokožku zklidní a zmírní svědění.
  • Koupel z ovesných vloček: Ovesné vločky rozemelte na jemný prášek a nasypte je do teplé (ne horké) vody ve vaně. Namočte se do koupele na 10-15 minut a poté pokožku jemně osušte. Naneste hydratační krém, abyste zajistili zadržení vlhkosti v pokožce.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/eczema/homemade-cream-for-eczema#other-options
ZDROJ obrázku: Fotka od Silvia z Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button