KrásaNávodNemoci a komplikace

Nenáviděné vši: Co na ně skutečně zabírá?

Noční můra všech rodičů, vši, se mohou v dětském kolektivu objevit velmi snadno. Pak vás čeká martyrium nekonečného vyčesávání, nakupování různých šamponů, olejů, ale také nutné zkracování vlasů. Existuje mnoho rad, jak se vší zbavit, ale ne všechny jsou skutečně efektivní. Co na ně skutečně platí a jak s nimi zatočit?

Nenáviděné breberky

Vši jsou parazitním onemocněním, které se zejména rychle šíří v dětských kolektivech, ale teoreticky se jimi může nakazit úplně kdokoliv. Zdaleka se nevyskytují jen v sociálně slabších rodinách nebo tam, kde se na hygienu příliš nedbá. Pokud máte malé děti, dřív nebo později se s těmito breberkami asi setkáte, takže je dobré být na ně připravený a vědět, jak včas zasáhnout. Skvělá zpráva je, že pokud budete postupovat podle daných metod, za dva týdny, maximálně měsíc, budete mít klid.

Svědění i boláky

Vši najdete ve vlasech pouhým pohledem, někdy je potřeba si na to vzít lupu, ale ve výsledku se nedá zmýlit. Zavšivení provází také nepříjemné pocity svědění a na pokožce hlavy se mohou objevovat štípance či boláky, nebo rozškrábaná místa. Některé děti mohou být kvůli nákaze i neklidné či nesoustředěné – jednoduše proto, že je pořád něco svědí a nemají chvíli klidu. Pokud si skutečně nevíte rady, je samozřejmě možné situaci konzultovat s pediatrem či kožním lékařem, který nákazu potvrdí nebo vyvrátí a doporučí další postup.

Jak se vši šíří?

Vši neumí skákat, byť se to o nich občas říká. Zůstávají ve vlasech hostitele a k přenosu dochází při přímém kontaktu vlasů nemocného a zdravého člověka. To se ale denně děje u dětí docela běžně. Stačí, že se spolu děti perou, nebo hrají nějaké hry. Přenos je také možný přes tkaniny (čepice, ručníky, ložní prádlo).

Co dělat?

Jakmile zjistíte, že vaše dítě má vši, je klíčové na nic nečekat a jednat. Situaci musíte nahlásit ve škole a dalších kolektivech, kam dítě dochází. Je to sice trapné a možná nepříjemné, ale i podle zákona si tuto povinnost musíte splnit. Následně je třeba nechat dítě doma, aby se vši dále nešířily. Následně je nutné postupovat tak, aby se vám podařilo vši co nejrychleji vymýtit.

Jak na efektivní odvšivení?

Základem je především pořídit si kvalitní přípravek a také pravidelně vši a hnidy vyčesávat. Klasické přípravky proti vším koupíte v lékárně a jsou k dostání bez lékařského předpisu. Dnes se nejvíce doporučují olejové přípravky, které parazitům ucpávají dýchací cesty a udusí je. Je možné zakoupit přípravky s různými druhy olejů (syntetické i přírodní, například olivový, slunečnicový apod.). Tyto obvykle nepůsobí škodlivě na pokožku hlavy a na vlasy a nevyvolávají ani alergické reakce. Pamatujte ale na to, že oleje nedovedou likvidovat hnidy, a proto je třeba proceduru provádět alespoň po dobu 14 dní, aby se zlikvidovaly skutečně všechny breberky.

Jen na přípravky nespoléhejte

Vši a hnidy se musí také manuálně odstranit. Pořídit byste si měli velmi husté hřebínky, tzv. všiváčky. Vždy je ale lepší používat je jen v kombinaci s dalšími metodami, samy o sobě většinou nezajistí dostatečnou účinnost. Vyčesané vši a hnidy odkládejte na bílý papír, kapesník nebo do umyvadla, abyste měli přehled, kolik jste jich našli, a následně je pečlivě zlikvidujte (nejlépe spláchnutím).

Opakování je nezbytné

Prohlédnout celou hlavu a nezanechat v ní jedinou hnidu je skoro nemožné, proto se kontrola vlasového porostu musí pravidelně opakovat. Jestliže jste po druhém mytí našli v hlavě dospělé vši, je jasné, že první mytí zcela nezabralo a bude potřeba opakovat zase za 8-10 dní, dokud nedosáhnete fáze, kdy nevyčešete ani jedinou veš. Někdy může být proces dlouhý a náročný, ale vyplatí se vytrvat, abyste měli skutečně klid.

Babské rady a postupy

Někteří rodiče věří, že na vši platí spíše babské rady. Pokud nechcete utrácet za šampony, je možné používat prakticky jakýkoliv olej a vlasy vyčesávat jemným hřebenem. Někteří věří také octovým zábalům. Pomocí je samozřejmě nechat si ostříhat vlasy nakrátko, ale to je málokdo ochotný udělat. Ne všechny domácí rady jsou ale bezpečné. Pokud jste například slyšeli, že můžete použít petrolej, pozor na to – hrozí poleptání pokožky i vážná alergická reakce. Nevěřte tedy všemu, co najdete na internetu. A pokud nevíte, poraďte se s lékařem nebo jiným odborníkem.

ZDROJ: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/lice-treatment
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button