Jídlo a stravování

Ovoce a zelenina pětkrát denně?

Lékaři, odborníci na výživu nebo také nutriční poradci, ti všichni se mohou v jednotlivých názorech na to, co je dobré pro hubnutí a co ne rozcházet. Co však doporučuje drtivá většina z nich? Konzumaci ovoce a zeleniny. A to denně, ideálně pětkrát! Co si však máte představit pod pojmem jedna porce? Máte jíst ovoce a také zeleninu v jednom?

Důležité vitamíny pro lidské tělo

Ovoce a zelenina představují opravdu důležitý zdroj vitamínů a také spousty minerálů. Jde o látky, které mají antioxidační účinek. Látky jednotlivě podporují funkci lidského těla, včetně imunity. Jde také o dobrý zdroj vlákniny a tu tělo potřebuje pro správnou funkci trávicího ústrojí. Ovoce a zeleninu však lidé ne vždy konzumují v dostatečném množství. Právě nedostatečná konzumace může mít řadu negativních vlivů na lidské tělo.

Bohužel u většiny lidí se doporučuje navýšení konzumace, lidé zeleninu konzumují minimálně a jen občas. Mnohdy se také doporučuje začít konzumovat ovoce a zeleninu, protože jsou stále lidé, pro které je konzumace ovoce i zeleniny spíše sporadickou výjimkou. Zelenina doplní skladbu jídelníčku, zasytí, přinese do těla spoustu správných látek, které přispívají celkově k lepšímu zdraví. Pokud to jen trochu jde, ke každé porci jídla konzumujte zeleninu. Tedy na snídani, oběd, večeři a také jako drobné svačinky.

Jaká je jedna dávka ovoce a zeleniny?

Určitě jste už slyšeli, že je ideální konzumovat pět dávek denně, to tedy znamená ke každému jídlu. Jenže, co je vlastně jedna porce? To jako jedna mrkev? Jedno rajče? Velikost porce hodně záleží také na tom, kolikrát denně jíte, popřípadě kolikrát denně zeleninu konzumujete. Jestliže ke snídani sníte pár plátků okurky, vynahradíte si to u oběda. Pokud na oběd máte například svíčkovou, porci zeleniny je dobré vměstnat do svačiny nebo večeře.

Jedna porce ovoce a zeleniny znamená asi sto až sto dvacet gramů. Přijde vám to moc? Nemusíte se bát, je to obyčejně jeden pomeranč nebo jedno velké rajče a to třeba k rybě a bramborám v pohodě zvládnete sníst. Není však nutné pečlivě se řídit těmito čísly. Jestliže si připravujete zeleninový salát, asi se porce zeleniny zvětší a pokud zrovna v danou chvíli nemáte úplně chuť na zeleninu, nic se nestane, když si dáte o pár gramů méně.

Myslete na svůj metabolismus

Pozor také na to, jakou zeleninu konzumujete, ta syrová bývá hůře stravitelná a tím pádem může takové množství zeleniny způsobovat problémy. Je proto důležité poslouchat vlastní tělo a to, co se vám snaží naznačit. Další omezení mohou plynout ze zdravotního stavu, z onemocnění střev nebo z užívání několika léků. Pět porcí? Není to přeci jen trochu moc? Jde o jednoduché rozdělení a v konečném důsledku je jedno, jestli budete konzumovat třikrát dvě stě gramů nebo pětkrát výše uvedený počet.

Říká se, ovoce a zelenina. Co když budu víc jíst ovoce? Třeba tři porce ovoce a dvě zeleniny? Ani to není úplně šťastný nápad, poměr zeleniny a ovoce by měl být dva ku jedné, upřednostnit je dobré zeleninu. Ta totiž neobsahuje tolik cukrů jako ovoce. Pokud začínáte s konzumací ovoce a zeleniny, nepřežeňte to. Všeho s mírou. Začnete-li ihned konzumovat velké množství zeleniny a ovoce, pak se může objevovat těžkost, nadýmání a podobně.

Pestrost je základ

Neustálá konzumace ovoce a zeleniny se vám může za čas omrzet. Je proto nutno pravidelně konzumaci obměňovat a připravovat, zejména zeleninu, různými způsobit. Můžete si připravit salát, zeleninu, konzumovat syrovou, dusit, vařit, restovat, péct a podobně. Používejte zálivky, bylinky, koření a další pomocníky. Připravovat můžete také smoothie, do kterého dáte ovoce i zeleniny. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv formu nebo množství, je důležité, aby vám zelenina chutnala a vy jí nejedli jen z povinnosti!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button