KrásaPéče o tělo

Co je hyperpigmentace a jak se jí zbavit?

Pokud vás trápí tmavé skvrny způsobené hyperpigmentací na vaší pleti, jedno je jasné: dnes existuje celá řada možností, jak toto neškodné, ale nepříjemné zabarvení vymazat a přestat se jím trápit.

Co přesně je vlastně hyperpigmentace? Jedná se o jakoukoli skvrnu na kůži, která vypadá tmavší než váš přirozený tón pleti, protože zde dochází k nadměrné produkci hnědého pigmentu melaninu. Může se jednat o tzv. jaterní skvrny, ale také skvrny od slunce a další.

4 faktory, které mohou způsobit hyperpigmentaci

1. Zánět

Trauma kůže – jako je akné, ekzém, kousnutí hmyzem, řezné rány či škrábance mohou vyvolat zánět. Zánět zase může vyvolat zvýšenou aktivitu buněk produkujících pigment a ty po sobě mohou zanechat tmavou skvrnu poté, co se zranění zahojí. Pokud je příčinou změny barvy zánět, často se označuje jako pozánětlivá hyperpigmentace.

2. Vystavení slunci

Sluneční UV paprsky vyvolávají zvýšenou produkci melaninu, který chrání pokožku před poškozením. Díky tomuto melaninu se také opálíte. Při častém nebo nadměrném slunění se však mohou objevit tmavé sluneční skvrny, které nejsou hezké a ani po čase nezmizí. Přestože sluneční skvrny nejsou rakovinotvorné, není dobré jejich výskyt ignorovat. I z tohoto důvodu je důležité nechat si každoročně zkontrolovat pokožku dermatologem.

3. Melasma

Melasma se vyznačuje hnědými skvrnami, které se běžně tvoří u žen s kolísající hladinou hormonů, například během těhotenství. Tento typ hyperpigmentace se nejčastěji vyskytuje u žen, ale může se objevit i u mužů. Předpokládá se, že je vyvolána kombinací slunečního záření, genetiky a hormonálních změn, protože je také spojována s užíváním orální antikoncepce.

4. Zdravotní potíže nebo léky

Hyperpigmentace může být způsobena Addisonovou chorobou, poruchou nadledvinek, která může zvýšit produkci melaninu. Některé léky, včetně antibiotik, nesteroidních protizánětlivých léků a antimalarik, mohou zvyšovat riziko hyperpigmentace. Pokud se tedy skvrny objeví krátce poté, co jste nasadili nové léky, vyplatí se toto prodiskutovat s vaším lékařem.

Nejlepší způsoby léčby a prevence hyperpigmentace

V dnešní době je na výběr spousta přípravků na korekci tmavých skvrn – stejně důležité je však řešit je preventivně. Pomoci vám mohou následující vědecky ověřené kroky.

Udržujte pleť vlhkou, abyste podpořili buněčnou výměnu

I když je vaším hlavním cílem při hyperpigmentaci zesvětlení tmavých skvrn, účinný volně prodejný hydratační krém by měl obsahovat složky, které pleti prospívají i jinak. Zkuste do své rutiny zahrnout přípravky s kyselinou hyaluronovou i retinolem, který podpoří buněčnou výměnu. Dobrý hydratační krém může také obnovit lipidovou neboli tukovou bariéru pokožky, což pomáhá novým kožním buňkám zůstat zdravými, když vystupují na povrch místo starých.

Chraňte ruce před štípanci od hmyzu a dalšími poraněními

Jakkoli může být lákavé poškrábat si komáří štípanec nebo vymačkat úporný uher, vzpomeňte si na varování, že se to v žádném případě nemá dělat. Po poranění kůže může na povrchu zůstat jizvička nebo flíček, který se bude velmi dlouho hojit a přinese s sebou i obávané ztmavení pokožky.

Prozkoumejte možnosti volně prodejného bělení

Čím dříve hyperpigmentaci ošetříte, tím snáze ji vymažete. Pigment v se může časem posunout hlouběji do kůže, a proto je potřeba proti němu zasáhnout včas. Složky na odstranění skvrn, které je třeba hledat ve volně prodejných přípravcích, zahrnují kyselinu azelaovou a glykolovou, vitamin C a retinoidy. Tyto složky pomáhají redukovat hyperpigmentaci tím, že inhibují tyrosinázu, enzym zodpovědný za tvorbu melaninu, který způsobuje tmavnutí pokožky.

Přestože mnohé z těchto volně prodejných krémů mají „bělící“ účinky na tmavé skvrny, určitě na pokožku nepoužívejte bělidla. Některé z dovážených výrobků na zesvětlení pleti jsou kontaminovány rtutí, steroidy a dalšími škodlivými složkami.

Chraňte svou pokožku před sluncem

Nejúčinnějším způsobem, jak zabránit změnám barvy způsobeným sluncem, je pečlivě používat širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem (SPF) 30 nebo vyšším, a to každý den, i v zamračených nebo chladných dnech.

Zeptejte se dermatologa na možnosti využití špičkových technologií

Pokud lokální řešení problém neřeší, možná si budete chtít promluvit se svým dermatologem o agresivnějších způsobech, jak změnu barvy řešit, jako je chemický peeling, mikrodermabraze nebo dermabraze, případně laserový resurfacing. Jde ale již o poměrně invazivní zásahy za použití velmi specifických technologií. Ujistěte se proto, že dobře znáte všechna rizika a rozumíte jim, než se do něčeho takového pustíte.

Další kroky k prevenci nebo minimalizaci budoucích škod

Kromě léčby a ochrany před slunečním zářením existují i další preventivní opatření, kterými můžete minimalizovat vznik budoucích tmavých skvrn. Používejte jemné produkty péče o pleť, které neštípou ani nepálí, protože podráždění může hyperpigmentaci zhoršit nebo vyvolat. Chraňte se také před dalšími běžnými spouštěči tmavnutí pleti používáním léků proti akné, které potlačují vznik pupínků, a také sprejů proti hmyzu, které zabraňují kousnutí.

Hyperpigmentace je často jen dočasnou reakcí těla a obvykle se není třeba znepokojovat. Zároveň je ve většině případů problémem pouze kosmetickým, což je sice nepříjemné, ale zdaleka ne natolik závažné, abychom se tím nadměrně trápili. Obdobné „vady na kráse“ má každý a většinou nám ty vlastní přijdou daleko větší a viditelnější než vady druhých lidí.

ZDROJ: https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/tricks-to-treat-hyperpigmentation.aspx
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Chermiti Mohamed: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/struktura-vlasy-rasy-kuze-3064717/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button