Návod

Jste v toxickém vztahu? Poznejte jej včas a naučte se bránit

Trvalá žárlivost, nedostatek podpory a pocit, že musíte chodit kolem partnera po špičkách, mohou být příznaky nezdravého vztahu. Pokud potřebujete odejít, nebojte se a udělejte to. Ve zdravém vztahu všechno tak nějak funguje. Jistě, čas od času se můžete neshodnout nebo narazit na jiné překážky. Přesto většinou rozhodujete společně, otevřeně diskutujete o všech problémech, které se vyskytnou, a máte upřímnou radost ze společnosti toho druhého.

Toxické vztahy jsou něco úplně jiného. V nezdravém vztahu se můžete po čase stráveném s partnerem neustále cítit vyčerpaní nebo nešťastní. To může naznačovat, že je třeba některé věci změnit. Možná vám vztah přestal být příjemný, přestože svého partnera stále milujete. Z nějakého důvodu se zdá, že se vždycky vzájemně potíráte nebo se nemůžete přestat hádat kvůli drobným problémům. Možná se dokonce děsíte setkání s partnerem, místo abyste se na ně těšili jako v minulosti.

Jaké jsou příznaky toxického vztahu?

V závislosti na povaze vztahu mohou být příznaky toxicity nenápadné nebo i velmi zjevné.

Nedostatek podpory

Zdravé vztahy jsou založeny na vzájemné touze vidět toho druhého úspěšného ve všech oblastech života. Když se však situace změní v toxickou, každý úspěch se stává soutěží. Společně strávený čas už zkrátka není pozitivní. Necítíte se podporováni ani povzbuzováni a místo toho můžete nabýt dojmu, že na vašich potřebách a zájmech nezáleží; zajímá je jen to, co chtějí oni.

Toxická komunikace

Místo laskavosti a vzájemného respektu je většina vašich rozhovorů naplněna sarkasmem nebo kritikou a živena pohrdáním.

Závist nebo žárlivost

I když je naprosto v pořádku občas zažít trochu závisti či žárlivosti, pokud to překročí určitou hranici, může to být vážným problémem. Ano, je to naprosto přirozená lidská emoce. Pokud však vede k neustálému podezírání a nedůvěře, může rychle narušit váš vztah.

Kontrolující chování

Ptá se váš partner neustále, kde jste? Možná je otrávený nebo podrážděný, když okamžitě neodpovídáte na zprávy, nebo vám opakovaně píše, dokud neodpovíte. Toto chování může pramenit ze žárlivosti nebo nedostatku důvěry, ale může také naznačovat potřebu kontroly – obojí může přispívat k toxicitě vztahu.

Neupřímnost

Zjistili jste, že si neustále vymýšlíte lži o tom, kde se nacházíte nebo s kým se scházíte – ať už proto, že se chcete vyhnout trávení času s partnerem, nebo se obáváte, jak by reagoval, kdybyste mu řekli pravdu.

Vzorce neúcty

Manly říká, že chronické pozdní příchody, náhodné „zapomínání“ na události a další chování, které ukazuje na neúctu k vašemu času, jsou varovnými signálem.

Negativní finanční chování

Sdílení financí s partnerem často zahrnuje určitou úroveň dohody o tom, jak budete utrácet nebo šetřit peníze. Přesto nemusí být nutně nezdravé, pokud se jeden z partnerů rozhodne utrácet peníze za věci, které druhý partner neschvaluje. Může však být toxické, pokud jste se na financích dohodli a jeden z partnerů tuto dohodu soustavně nerespektuje, ať už nákupem velkých položek nebo vybíráním velkých částek peněz.

Nedostatek péče o sebe

V toxickém vztahu se můžete vzdát svých obvyklých návyků péče o sebe. Můžete se také vzdát koníčků, které jste dříve milovali, zanedbávat své zdraví a obětovat svůj volný čas. Může se to stát proto, že na tyto aktivity nemáte energii nebo že váš partner neschvaluje, když se věnujete svým vlastním věcem.

Je možné toxický vztah napravit?

Mnoho lidí předpokládá, že toxické vztahy jsou odsouzeny k zániku, ale není tomu tak vždy. Rozhodujícím faktorem je to, že oba partneři musí chtít změnu. Pokud do vytvoření zdravých vzorců investuje pouze jeden z partnerů, je – bohužel – malá pravděpodobnost, že ke změně dojde.

Jak se můžete posunout vpřed?

Náprava toxického vztahu bude vyžadovat čas, trpělivost a píli. To platí zejména vzhledem k tomu, že většina toxických vztahů často vzniká jako důsledek dlouhodobých problémů v současném vztahu nebo jako důsledek neřešených problémů z předchozích vztahů.

Tyto kroky vám mohou pomoci změnit situaci:

  • Nezabývejte se minulostí: Jistě, součástí nápravy vztahu bude pravděpodobně řešení minulých událostí. Nemělo by to však být jedinou náplní vašeho dalšího vztahu.
  • Dívejte se na svého partnera se soucitem: Když se přistihnete, že chcete partnera obviňovat ze všech problémů ve vztahu, zkuste udělat krok zpět a podívat se na možné motivy jeho chování.
  • Začněte s terapií: Otevřenost k terapii může být dobrým znamením, že náprava vztahu je možná. Abyste však pomohli vztahu posunout se kupředu, budete muset oslovit partnera a domluvit si
  • Najděte si podporu: Bez ohledu na to, zda vyzkoušíte terapii, hledejte další možnosti podpory. Podpora může zahrnovat rozhovor s blízkým přítelem nebo důvěryhodným rádcem. Mezi další možnosti může patřit zapojení do místní podpůrné skupiny pro páry nebo partnery, kteří se ve svém vztahu potýkají s konkrétními problémy.
  • Procvičujte zdravou komunikaci: Věnujte velkou pozornost tomu, jak spolu při nápravě vztahů mluvíte. Buďte k sobě laskaví a snažte se vyvarovat sarkasmu, a dokonce i mírných ústrků.
  • Ponechte si prostor pro změnu druhého: Pamatujte, že věci se nezmění ze dne na den. V nadcházejících měsících společně pracujte na tom, abyste byli flexibilní a trpěliví vůči tomu druhému, jak se vyvíjíte.

Rozdíl mezi zneužíváním a toxicitou

Toxicita ve vztahu může mít mnoho podob, včetně emocionálního nebo slovního zneužívání. Přesto není vždy možné stanovit jasnou hranici mezi toxicitou a zneužíváním.

Toxické vztahy jsou nezdravé, ale nemusí být nutně zneužívající. Někdy není škodlivé chování úmyslné – i když to neznamená, že je méně zraňující. Mějte také na paměti, že mnoho nezdravých vztahů zahrnuje toxické chování obou partnerů, i když se žádný z nich nechová zneužívajícím způsobem.

Pamatujte, že nikdy neexistuje omluva pro zneužívající chování. Ačkoli změna je možná u každého, svého partnera ke změně nepřinutíte. Tuto cestu si musí zvolit sám.

Proto pokud rozpoznáte některý z následujících příznaků fyzického nebo psychického týrání, je dobrým dalším krokem spolupráce s terapeutem a vytvoření plánu, jak ze vztahu bezpečně odejít.

Jak opustit toxický vztah

Pokud jste se rozhodli, že je čas odejít ze vztahu, tyto strategie vám mohou pomoci, abyste tak učinili bezpečně:

  • Získejte podporu terapeuta nebo jiné důvěryhodné osoby. Mohou vám pomoci sestavit bezpečnostní plán a získat přístup ke zdrojům další podpory.
  • Otevřete se svým blízkým. Nemusíte to dělat sami. Rodina a přátelé vám mohou nabídnout emocionální podporu, ale mohou vám nabídnout i hmatatelnější podporu, například místo k přespání nebo pomoc se stěhováním v době, kdy je váš partner mimo domov.
  • Vezměte si s sebou přítele. Necítíte se bezpečně, když vedete rozhovor o rozchodu s partnerem sami? Požádejte důvěryhodnou blízkou osobu, aby šla s vámi. Vědomí, že máte jeho podporu, vám může pomoci setrvat na svém rozhodnutí odejít, i když se vás partner bude snažit přesvědčit o opaku.
  • Změňte si telefonní číslo. Pokud to není možné, zablokujte partnerovo číslo a účty na sociálních sítích, abyste se necítili v pokušení reagovat, pokud vás osloví.
  • Postarejte se o sebe. Odchod z jakéhokoli vztahu může být bolestivý a stresující. Ctěte své potřeby a věnujte čas odpočinku, spánku a péči o sebe spolu s časem na uzdravení před navázáním nového vztahu.

ZDROJ: https://www.verywellmind.com/toxic-relationships-4174665
ZDROJ obrázku:Autor/ka fotografie: Alena Darmel: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-dvojice-smutek-ve-stresu-6642995/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button