Jídlo a stravováníKrásaNávod

Jídlo, které ničí vaši pleť. Pro příště se mu vyhněte

To, že vyvážená strava je pro naši pleť stejně důležitá jako správná péče s pomocí vhodných produktů, ví dnes snad už každý. Ale není to jen o tom, zda jíme dost zeleniny, ovoce a zdravých potravin s velkou výživovou hodnotou. Řada jídel je pro naši pleť toxických a i pokud se jinak budete stravovat vzorně, tyto potraviny vám budou vaši cestu k vysněné pleti kazit.

Důležité je tedy nejen vědět, co jíst, ale také, co nejíst. Vyhněte se pokrmům, které způsobují záněty a neumožňují správné vstřebávání vitamínů do těla. Dnes si na viníky špatné pleti pěkně posvítíme a vy už budete vědět, co ze svého jídelníčku nadobro vyloučit.

Mléčné výrobky

O mléce se v souvislosti s pletí hodně mluví. Stále více a více se tvrdí, že mléko není pro pleť dobré a mnoho lidí to ze své osobní zkušenosti potvrzuje. Odpověď nicméně není tak jednoznačná. Někomu mléko škodí, jinému ne, je to čistě individuální. Pokud ale nevíte, kde začít, pak je mléko určitě první potravinou, kterou byste měli zkusit na čas vyřadit. Uvidíte-li zlepšení, pak jste asi trefili hřebíček na hlavičku. Nemusí se rovnou jednat o alergii na mléko, ale jeho konzumace vašemu tělu jednoduše neprospívá a projeví se to právě na vaší pleti.

Cukr

Cukr, zdá se, je v současnosti veřejným přítelem číslo jedna. Pravdou je, že cukr skutečně není pro naše tělo příliš zdravý, alespoň určitě ne ten rafinovaný. A znovu se jeho účinky mohou neblaze podepsat na stavu naší pleti. Zkuste eliminovat konzumaci sladkých tyčinek a nápojů a jako dezert si dopřejte třeba jen kousek vysokoprocentní hořké čokolády. Uvidíte, že se po pár týdnech budete zničehonic cítit plní energie a dost možná se dá do pořádku i vaše pleť.

Alkohol

Alkohol je vlastně jed. Je to látka, která je pro náš organismus ze své podstaty toxická. Proto nás také po prohýřené noci bolí hlava, zvracíme, není nám dobře, to je obyčejný obranný mechanismus těla proti toxické látce. Samozřejmě od vás nežádáme, abyste se alkoholu zřekli úplně, občasná sklenička červeného vína může dokonce blahodárně působit na zdraví vašeho srdce. Ale pozor, pro pleť je alkohol vždy nepřítelem. Vysušuje ji a pleť vypadá starší, unavená, bez barvy i pružnosti. Kvůli alkohol budou roky vaší pleti přibývat mílovými kroky.

Balené džusy

Ovocné šťávy jsou zdravé, ale jen ty čerstvě vymačkané. Většina z nás však pod dojmem, že dělají něco dobrého pro své zdraví, kupuje balené džusy a klidně vypije i několik sklenic denně. Balené džusy se ale běžně vyrábí z koncentrátu, takže nejen že neobsahují už téměř žádné vitamíny, ale pro zlepšení chuti je do nich přidáván cukr a někdy i barviva a konzervanty. Takže už asi tušíte, že džusy vám mohou nadělat paseku nejen v těle, ale i na pleti. Pokud už si sem tam dopřejete trochu ovocné šťávy, vždy ji pijte ředěnou z vodou. Ledviny neumí samotnou ovocnou šťávu dobře zpracovat a příliš je to zatěžuje. Ideálnější je ale každopádně místo šťáv konzumovat čerstvé ovoce.

Kořeněná jídla

Řada lidí nedá na kořeněná jídla dopustit. Mají rádi hodně soli, chutí a intenzity. Čas od času není od věci dopřát si něco ostřejšího. Koneckonců chilli napomáhá zrychlení metabolismu a celkově zlepšuje cirkulaci krve a rozvod tepla po těle. Jenže kořeněná jídla často způsobují různé zánětlivé stavy na kůži. Výsledkem může být zhoršení akné nebo začervenání pokožky. Ostřejší pokrmy si tedy dopřejte jen „za odměnu“ a při nějaké speciální příležitosti. V běžné stravě preferujte dochucení bylinkami a minimem soli.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button