Spolupráce

Co nedělat po vytržení zubu?

Máte vážně poškozený zub, jste v pozdní fázi parodontitidy nebo čekáte na nasazení rovnátek a musíte podstoupit extrakci zubu? Zároveň nevíte, jak se správně zachovat po zákroku? Pokračujte ve čtení a zjistěte, co od trhání zubů očekávat, jak se starat o ústní dutinu po vytržení i jestli je k ochlazení rány vhodná zmrzlina. 

Jak probíhá trhání zubů? 

Trhání zubů neboli extrakci provádí zubní lékař z důvodu vážného poškození kazem, v pozdních fázích parodontitidy nebo z ortodontických důvodů (kvůli rovnátkům). Často se k extrakci přistupuje také u zubu moudrosti. 

Před trháním zubů vám zpravidla udělají rentgenový snímek a těsně před samotným zákrokem dostanete lokální anestezii. Samotná extrakce trvá jen několik minut, je nebolestivá a doprovází ji pouze pocit tlaku nebo tahu. Rány se sešívají vstřebatelnými stehy, které maximálně do tří týdnů vypadávají. 

Po vytažení zubu ještě chvíli trvá, než odezní účinky anestezie. Jakmile však opadne, objeví se větší bolestivost. Bolest po trhání zubů může přetrvávat po dobu několika dnů

V některých případech, kdy je zub špatně umístěný nebo blokovaný v čelisti, se musí přistoupit k chirurgické extrakci. U pacientů, kteří nejsou kvůli svému celkovému zdravotnímu stavu schopní spolupracovat (například mentální postižení) se využívá trhání zubů pod narkózou. 

Co (ne)dělat v prvních hodinách po trhání zubu? 

Po extrakci zubu byste měli ponechat sterilní tampón na ráně minimálně po dobu 15 minut. Podráždění zubního lůžka a většímu krvácení se vyhnete tím, že nebudete používat ústní vodu a ústa nebudete tak často vyplachovat. Dále se dané oblasti rozhodně nedotýkejte jazykem ani prsty.  

Jakmile vám odezní znecitlivění úst, můžete se najíst a napít. Omezte však žvýkání potravin na straně, kde vám zub vytrhli, a pokračujte s tím až do úplného zahojení rány. To trvá zpravidla 4 až 6 dnů. V opačném případě si zpomalíte proces hojení, budete pociťovat bolest, otok či menší krvácení. Vyhněte se také pití brčkem, sání totiž může uvolnit krevní sraženinu a narušit hojení. 

Otok po trhání zubu je možné během prvních 24 hodin tlumit ledovými obklady nebo léky proti bolesti. Přímo v ústech ránu ochladíte zmrzlinou (nesmí mít například kousky oříšků apod.). 

Co (ne)dělat další dny po vytržení zubu? 

V prvních dnech je nejlepší konzumovat kašovitou stravu nebo jíst měkčí potraviny, zároveň se minimálně jeden den po zákroku vyvarujte konzumace teplých jídel. A ústa si po každém jídle vypláchněte slanou vodou. 

Po dobu 48 hodin po zákroku si nečistěte zuby kartáčkem v oblasti rány. V době hojení nepoužívejte ani elektrický zubní kartáček, zvolte spíše dětský – malá hlava a měkká vlákna zajistí šetrné čistění. Na ústní hygienu poškozeného místa nezapomínejte, dělejte to ale velice opatrně. 

Několik dní nepijte alkohol a vyhněte se také kouření. Po náročné extrakci, například po trhání kořene zubu nebo více zubů najednou, několik dní nesportujte, nedoporučuje se ani saunování a plavání. Pokud se objeví problém, raději navštivte zubaře. 

Zdroj náhledové fotografie: Stasique / Shutterstock.com

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button