Jídlo a stravování

Je vyhýbání se lepku škodlivé, když na něj nemáte alergii?

V posledních letech se vyhýbání se lepku stalo rozšířeným stravovacím trendem, který se často uvádí jako obecně zdraví prospěšnější řešení, které přináší zlepšení celkového zdraví a pohody. Je sice pravda, že osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek se musí lepku striktně vyhýbat, ale stále častěji panuje mylná představa, že vyřazení lepku je všeobecně prospěšné, a to i pro ty, kteří nemají žádné zdravotní problémy s lepkem. Jak to tedy je a dává smysl konzumovat bezlepkové potraviny, přestože vám běžné pečivo vůbec nevadí? Cílem tohoto článku je prozkoumat pravdivost této představy a osvětlit, jak to vlastně celé je a co je pro vaše zdraví lepší.

Jak funguje lepek?

Lepek je bílkovina, která se nachází v pšenici, ječmeni, žitu a jejich derivátech. Hraje klíčovou roli při dodávání pružnosti těstu, napomáhá jeho kynutí a dodává potravinám měkkou, až žvýkavou strukturu. U osob s celiakií, autoimunitní poruchou vyvolanou konzumací lepku, může i malé množství lepku poškodit tenké střevo a vést k různým zdravotním komplikacím – typicky je pak člověku těžko, nevolno, má problémy s trávením. Kromě toho se u některých lidí může vyskytnout neceliakální citlivost na lepek, kdy konzumace lepku může způsobit zažívací potíže, únavu nebo jiné příznaky, aniž by došlo k poškození střev, které je pozorováno u celiakie.

Trend bezlepkové diety

Bezlepková dieta je v posledních letech velmi populární, což je dáno různými faktory, jako jsou vnímané zdravotní výhody, podpora ze strany celebrit, ale i některých výživových poradců, a rozšíření bezlepkových výrobků na trhu. Mnoho osob bez diagnostikovaných poruch souvisejících s lepkem přijalo tento způsob stravování a věří, že je to zdravější volba – jednoduše, že díky konzumaci potravin bez lepku budou zdravější a možná jim to také snadněji pomůže udržet si požadovanou váhu. Vědecké důkazy podporující zdravotní přínosy bezlepkové diety pro jedince bez citlivosti na lepek jsou však omezené.

Potenciální rizika vyhýbání se lepku

V rozporu s obecným přesvědčením existují potenciální rizika spojená se zbytečným vyřazením lepku ze stravy, zejména bez řádného vedení ze strany výživového či zdravotnického odborníka. Některá z těchto rizik mohou být:

  • Nedostatky ve výživě: Mnoho potravin obsahujících lepek, jako jsou celozrnné obiloviny, je bohatým zdrojem základních živin, jako je vláknina, vitaminy skupiny B a minerální látky. Vyřazením obilovin obsahujících lepek bez vhodné náhrady může dojít k vynechání těchto životně důležitých živin, což může vést k jejich nedostatku – a samozřejmě dalším potížím.
  • Omezený výběr potravin: Bezlepková dieta může být omezující a může značně redukovat výběr potravin. To samozřejmě znamená snížení pestrosti stravy, ale také to může komplikovat zapojení do společnosti či socializaci. Toto omezení může vést k pocitu izolace, potížím s dlouhodobým dodržováním takové stravy a potenciální nerovnováze živin, pokud nejsou alternativní bezlepkové možnosti dostatečně pestré.
  • Náklady a dostupnost: Bezlepkové výrobky jsou často dražší než jejich protějšky obsahující lepek a v některých regionech mohou být hůře dostupné. To může představovat problém pro osoby s omezeným rozpočtem nebo pro ty, kteří žijí v oblastech s omezeným přístupem k bezlepkovým produktům. Dnes je situace již výrazně snazší, ale pořád platí, že bezlepkové jídlo bývá o několik desítek procent dražší – je tedy nutné počítat s tím, že za jídlo si prostě připlatíte.
  • Potenciální nárůst hmotnosti: Některé bezlepkové výrobky, jako je pečivo a svačiny, mohou obsahovat více kalorií, cukru a nezdravých tuků, aby se nahradila nepřítomnost lepku – je to nezbytné, aby se zachovala očekávaná struktura výrobku nebo jeho chuť. Nadměrná konzumace těchto výrobků by může proto snadno přispívat k nárůstu hmotnosti a nepříznivým zdravotním účinkům, zejména u osob, které se snaží udržet svou hmotnost.
  • Riziko zbytečného stresu: Přijetí bezlepkové diety bez lékařské nutnosti může vést ke zbytečnému stresu a úzkosti při výběru potravin. Neustálé obavy o skryté zdroje lepku nebo pocity viny za občasné poklesky mohou mít negativní dopad na duševní pohodu.

Vyhýbání se lepku je sice pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek nezbytné, ale neexistuje dostatek důkazů, které by podporovaly široké zavedení bezlepkové diety pro osoby bez zdravotních problémů souvisejících s lepkem. Dá s v podstatě říct, že přínosy pro zdravého člověka jsou takřka nulová. Bezlepková dieta sice může přispívat k tomu, že ze stravy vyřadíme některé nezdravé potraviny, jako například sladké pečivo, sušenky apod., ale může eliminovat i celou řadu vyloženě prospěšných potravin.

Zbytečné vyřazování lepku z jídelníčku totiž může představovat potenciální rizika, jako jsou nutriční nedostatky, omezený výběr potravin, zvýšené náklady a zbytečný stres. Stejně jako u každé změny stravy je nezbytné se před provedením významných změn ve stravě poradit se zdravotnickým pracovníkem nebo registrovaným výživovým specialistou, abyste se ujistili, že strava odpovídá vašim výživovým potřebám a podporuje celkové zdraví a pohodu. Místo toho, abyste se soustředili pouze na vyhýbání se lepku, je třeba klást důraz na konzumaci vyvážené stravy bohaté na plnohodnotné potraviny. Ta by měla především obsahovat různé druhy obilovin, ovoce, zeleniny, libových bílkovin a zdravých tuků, které podporují optimální zdraví.

ZDROJ: https://intermountainhealthcare.org/blogs/beware-of-avoiding-gluten-if-you-dont-have-celiac-disease
ZDRORJ obrázku: Autor/ka fotografie: Expect Best: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/251610/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button