NávodNemoci a komplikace

Pomůže vám výplach nosu od rýmy? Při nesprávném použití hrozí i závažná infekce

Trpíte na častou rýmu? At už se jedná o rýmu způsobenou viru, nebo alergickou rýmu, která je hlavně nyní na jaře poměrně častá, je to rozhodně nepříjemné a nikdo nemá rád pocit plného nosu. Možná využíváte nosní kapky, nebo se to prostě snažíte nějak vydržet. Zkoušeli jste ale výplach nosu? Jde v podstatě o použití sterilizované vody k pročištění dutin. Je možné jej využívat při nachlazení, chřipce, infekci dutin, nebo při klasické alergické rýmě. Je to ale vůbec skutečně efektivní řešení a nemůžete si nějak ublížit?

Jak to funguje?

Výplach nosu je považován za bezpečný a účinný lék na ucpaný nos a podráždění dutin. Nejčastěji se k výplachu využívá tzv. fyziologický roztok, který si můžete navíc snadno vyrobit doma. Právě tato tekutina dovede zachytit alergeny, hlen a další nečistoty a následně také zvlhčuje a vyživuje nosní sliznici.

Nejčastěji se k výplachu využívá tzv. rhino horn a neti hrnec, ale pokud tyto pomůcky nemáte po ruce, dají se využít i různé stlačovací lahvičky, případně i injekční stříkačky. 

Má to nějaký efekt?

Podle odborných studí zatím nelze potvrdit, ani vyvrátit efektivitu takového řešení rýmy. Jednoduše řečeno neexistují spolehlivé důkazy, že by právě výplach nosu fungoval jako podpůrná léčba rýmy nebo dalších respiračních problémů. Nicméně existují výzkumy, které potvrzují, že u některých pacientů mohou pravidelné výplachy nosu zlepšit kvalitu života během onemocnění. To platí ale zejména pro respirační choroby, u alergií je spojitost s výplachem a zlepšením stavu výrazně nižší. U někoho to může fungovat, u někoho prostě ne.

Bohužel je tedy nutné říct, že kvalita důkazů je relativně nízká a je zapotřebí dalších studií. Dá se však uzavřít, že příležitostný výplach dutin bezpečný je a nepředstavuje riziko poškození výstelky dutin nebo jiných aspektů vašeho zdraví. Je však třeba dodržovat bezpečnostní pokyny.

Jak výplach správně provádět?

Prvním krokem je správné vytvoření solného fyziologického roztoku. Ve skutečnosti to není vůbec složité. Stačí smíchat teplou, nikoliv však horkou, sterilní nebo převařenou vodu s kuchyňskou solí. Ideální poměr je asi 9 g na 1 l vody), z čehož vznikne izotonický roztok. Pokud se s tím nechcete zdržovat, je samozřejmě možné si již hotový roztok pořídit v lékárně nebo drogerii.

Klíčové je mít k dispozici opravdu sterilní vodu. Jinak hrozí riziko možné infekce parazitickou amébou. Vyplatí se proto vodu pečlivě sterilizovat tak, že ji minutu povaříte a poté necháte vychladnout.

Jak postupovat při výplachu?

  • Postavte se nad umyvadlo nebo provádějte výplach ve sprše. Hlavu nakloňte na jednu stranu.
  • Pomocí stlačovací lahvičky nebo konvičky nalijte nebo vymačkejte fyziologický roztok pomalu do horní nosní dírky.
  • Nechte roztok vytéct do vaší druhé nosní dírky a následně pak nechte odtéct.
  • Opakujte obdobně i na opačnou stranu.
  • Snažte se, aby vám voda nestékala do zadní části krku. Sami si zkuste nakláněním hlavy, jak to nejlépe funguje vám, dokud nenajdete ideální úhel.
  • Až budete hotovi, vysmrkejte se, abyste dostali ven přebytečnou vodu i hlen.

Nezapomínejte si před i po výplachu pečlivě umýt ruce. Ujistěte se, že používáte skutečně sterilní vodu a fyziologický roztok připravený ve správném poměru. Konvičku nebo lahvičku po každém použití vždy pečlivě vyčistěte a nechte zcela vyschnout.

Co můžete očekávat?

Bez ohledu na to, zda vám výplach pomůže rýmu vyléčit, můžete očekávat hned několik benefitů:

  • odstranění hlenu
  • podpora řasinek v nosu
  • odstranění vzduchem přenášených dráždivých látek
  • menší otok
  • snížení zánětu
  • zvlhčení nosní sliznice

Existuje nějaké riziko?

Největší riziko představuje používání nesterilní vody. Můžete se nakazit některým z parazitů a příznaky jsou následující:

  • těžké bolesti hlavy
  • ztuhlý krk
  • horečka
  • psychické problémy

Proto se vždy vyplatí vodu pečlivě převařit, a to po dobu alespoň jedné minuty. Takový čas by měl spolehlivě stačit k usmrcení parazita a prevenci infekce.

Nelze s jistotou tvrdit, že vám tento způsob pomůže. Najdou se lidé, kteří na výplach nedají dopustit a nedovedou si bez něj léčbu rýmy představit. Je to však dost individuální záležitost. Ne každému to bude zabírat. Obecně je však třeba připomenout, že pokud tvrdá rýma déle než týden a stav se nezlepšuje, je vždy lepší navštívit lékaře a ověřit, že nejde o vážnější infekci, která by vyžadovala nasazení jiných léků.

ZDROJ: https://www.rhinohorn.cz
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button