Péče o tělo

10 nejčastějších spouštěčů migrény: Vyhněte se jim včas!

Náhlý nástup migrény pro většinu z nás znamená jediné – odebrat se do tmavé místnosti, zalézt si do postele a na hlavu si dát chladný ručník. I když se zdá, že přicházejí z ničeho nic, mnozí zjistí, že obvykle existují určité příznaky, že se záchvat migrény blíží. Tyto příznaky mohou odhalit vzorec vašich spouštěčů, a dokonce vám poskytnout preventivní nástroje pro zvládání migrény. Každý má jiné spouštěče, ale existuje několik společných viníků, kteří postihují velké množství lidí žijících s migrénou. Když dokážete identifikovat své spouštěče, jste o krok blíže k účinnému zvládání migrény a předcházení budoucím záchvatům.

1. Stres

Stres je pravděpodobně největším viníkem ze všech, je spouštěčem pro téměř 70 % lidí s migrénou a jedna studie odhalila, že u 50-70 % lidí existuje významná souvislost mezi jejich denní úrovní stresu a denní aktivitou migrény. Když se k tomu přidají neustálé obavy, kdy přijde další záchvat, může to začít vypadat jako nekonečný a vyčerpávající koloběh.

Jak se s tím vyrovnat: Začněte tím, že si vytvoříte seznam věcí, o kterých je známo, že ve vás vyvolávají nepřiměřený stres a napětí, a pak se snažte tyto spouštěče ve svém životě omezit. Při zvládání stresu může být velmi užitečná zpětná vazba, relaxační terapie, meditace, cvičení a udržování stálého spánkového režimu. Tyto strategie neodstraní z vašeho života veškerý stres, ale mohou změnit fyziologickou reakci vašeho těla na stres, a tím snížit schopnost stresu vyvolat záchvat migrény.

2. Změny nebo nepravidelný spánkový režim

Souvislost mezi migrénou a spánkem je nepopiratelná. Spánek obnovuje a opravuje všechny části těla – včetně mozku – takže je logické, že když je váš spánkový režim nepravidelný, jste náchylnější k záchvatům migrény.

Jak se s tím vyrovnat: Snažte se chodit spát každý večer ve stejnou dobu a spěte alespoň 7-8 hodin. Vylučte televizi, psaní SMS, čtení a poslech hudby v posteli a snažte se co nejméně podřimovat během dne.

3. Hormony

Ženy mají třikrát vyšší pravděpodobnost migrény než muži a až 75 % žen zjišťuje, že se u nich záchvaty objevují v době menstruace. Jedná se o takzvanou „menstruační migrénu“, která se vyskytuje pouze v období menstruace žen v důsledku změny hladiny estrogenu a progesteronu.

Jak se s tím vyrovnat: Kromě změny životního stylu a stravy existují některé metody antikoncepce, které mohou stabilizovat hladinu hormonů, a tím zabránit budoucím záchvatům migrény. Nezapomeňte se poradit s odborníkem na bolesti hlavy a/nebo se svým gynekologem, abyste mohli najít správný léčebný plán.

4. Kofein a alkohol

Mnoho lidí zjišťuje, že se jejich příznaky migrény zesilují po konzumaci kofeinu nebo alkoholu. Jiní lidé naopak tvrdí, že šálek kávy může jejich příznaky migrény zastavit, a některé léky určené proti migrenózní bolesti mohou obsahovat dávku kofeinu. Ačkoli pacienti s migrénou považují za hlavní alkoholový spouštěč migrény červené víno, studie ukazují, že stejně pravděpodobným – a někdy i častějším – viníkem jsou i jiné druhy alkoholu.

Jak se s tím vyrovnat: Omezte a poznejte své hranice, pokud jde o konzumaci alkoholu. Pokud se u vás po požití alkoholu objeví varovné příznaky a symptomy záchvatu migrény, okamžitě si vezměte léky (podle potřeby).

5. Změny počasí

Bouřky, nadměrné teplo a změny barometrického tlaku jsou běžnými spouštěči migrény souvisejícími s počasím, které mohou vést k záchvatu migrény. Vysoká vlhkost a horko mohou snadno vést k dehydrataci, což je další častý spouštěč.

Jak se s tím vyrovnat: Počasí nemůžeme ovlivnit, takže pokud aktuální podmínky nejsou pro vaši migrénu příznivé, zůstaňte uvnitř nebo podle toho upravte svůj program. Pokud potřebujete něco zařídit a je obrovské vedro, vyřiďte to ráno, než bude příliš horko!

6. Stravování

Existuje nepřeberný seznam potravin, o kterých je známo, že spouštějí záchvat migrény, přičemž mezi nejčastější patří potraviny obsahující histamin a glutaman sodný, čokoláda, sýry a další mléčné výrobky, umělá sladidla (např. aspartam), kofein, uzeniny a vše, co silně zapáchá.

Jak se s tím vyrovnat: Pokud dokážete identifikovat konkrétní spouštěče v podobě potravin, určitě se jim co nejvíce vyhýbejte. Mnoho lidí může také dodržovat migrenózní dietu, při které vyloučí potraviny a složky, o nichž je známo, že migrénu vyvolávají.

7. Dehydratace

Přibližně 1/3 lidí s migrénou uvádí, že spouštěčem je dehydratace, a pro některé může být i sebemenší náznak dehydratace rychlou cestou k vysilující bolesti hlavy. Dehydratace ovlivňuje organismus na všech úrovních a může způsobit závratě, zmatenost a může se stát i lékařskou pohotovostí.

Jak si poradit: Vždy s sebou noste láhev s vodou a sledujte příjem tekutin (denní doporučení jsou dva litry) a omezte užívání diuretik.

8. Světlo

Pro mnoho pacientů s migrénou je přirozené světlo nepřítelem. Tento stav se nazývá fotofobie a je vlastně jedním z kritérií používaných k diagnostice migrény. Problematické je jak přirozené, jasné světlo, tak zářivky nebo blikající žárovky, což ztěžuje pobyt venku nebo v kancelářském prostředí.

Jak se s tím vyrovnat: Při pobytu venku pomáhá nošení slunečních brýlí a je dobré mít je stále u sebe. Pokud se setkáte s umělým světlem, seďte blíže k oknům a vyhýbejte se blikajícím světlům nebo zdrojům oslnění. Zelené světlo je jediné světlo, u kterého bylo prokázáno, že nezhoršuje migrénu – užitečné by mohlo být zakoupení žárovek, které vyzařují zelené světlo, nebo slunečních brýlí, které odrážejí veškeré světlo kromě zeleného.

9. Vůně

Některé pachy mohou aktivovat určité nervové receptory v nosních průchodech, které mohou vyvolat záchvat migrény nebo zhoršit již započatý.

Jak se s ní vyrovnat: Vyhýbejte se parfémům, silným pachům jídla, chemikáliím nebo benzínu. Pokud pracujete v kancelářském prostředí, upozorněte na svůj stav své spolupracovníky a nebojte se je požádat, aby se zdrželi používání parfémů nebo kolínské vody.

10. Nadměrné užívání léků

Je ironií, že pokud trpíte pravidelnými migrenózními bolestmi hlavy a užíváte akutní léky předepsané lékařem více než 10 dní z měsíce, může to samo o sobě způsobit více migrenózních záchvatů.

Jak se s tím vyrovnat: Pokud trpíte migrénami z užívání léků, musíte nejprve přestat užívat léky a vyčistit je z těla, abyste mohli zastavit cyklus bolesti. Měli byste spolupracovat se svým lékařem a naučit se, jak bezpečně vysadit některé léky, například opioidy nebo léky obsahující butalbital.

Nezapomeňte, že každý má s migrénou a jejími spouštěči jiné zkušenosti. Necítíte se trapně, když o svých spouštěčích mluvíte s lékařem nebo specialistou na bolesti hlavy – pomůže jim to stanovit správnou diagnózu a zahájit nejlepší plán léčby vašich příznaků.

ZDROJ: https://magazine.medlineplus.gov/article/10-common-migraine-triggers-and-how-to-cope-with-them

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-zena-kava-pracovni-stul-3808016/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button