CvičeníJídlo a stravováníPéče o tělo

Jste pořád unavení? Na vině mohou být tyto zvyky, které vám berou energii

V dnešní době jsou všichni pořád unavení. Nikoho už to nepřekvapí a všichni tuto odpověď bereme jako samozřejmou. To ale rozhodně neznamená, že je to něco normálního. Cítit se unaveně by měla být spíše výjimka než náš trvalý stav. Tento stav je výsledkem našich každodenních zvyků – některé z nich jsou dobré, jiné nám ale naopak berou energii. Automatické chování je nebezpečné v tom, že jej už nehodnotíme a netušíme tedy, jestli nám prospívá, nebo naopak. Má ale smysl se čas od času zastavit a svoje návyky přehodnotit. Pokud děláte některé z těchto věcí, je možné, že jsme právě odhalili zdroj vaší únavy. Dobrou zprávou ale je, že se vše dá změnit.

Nedostatek spánku a relaxace

Pro mnoho lidí není spánek prioritou. Pokud je to tak i u vás, je jisté, že mu nevěnujete dost času a také se nestaráte o to, aby byl dostatečně kvalitní. Následkem toho je, že se budete cítit unavení. Unavený mozek je pomalý a nepracuje ani zdaleka tak efektivně – vy pak nestíháte, nemáte čas odpočívat a dostáváte se do bludného kruhu.

Je třeba být nekompromisní a udělat si na spánek čas. Každý den byste měli ulehnout ve stejný čas a ve stejný čas i vstát. A to samozřejmě platí i pro víkendy. Pokud si tento režim pečlivě nastavíte, je samozřejmě možné jej čas od času narušit. Je to možné však jen tehdy, když vaše tělo bude dlouhodobě dostatečně odpočaté. Spát byste měli 7–8 hodin denně. Kromě spánku si vyhraďte dostatek času i na aktivity, které jsou ryze relaxační, tedy nevyžadují od vás žádný duševní ani fyzický výkon.

Multitasking

Tato schopnost byla dříve ceněna, ale nyní se ukazuje, že ve skutečnosti nevede k ničemu dobrému. Pokud se vaše pozornost tříští na více úkolů, nikdy je nedovedete udělat tak dobře, jako byste se na ně plně soustředili. Myšlenky vám také budou neustále přeskakovat z jedné věci na druhou a dost možná vám práce zabere mnohem více času. Zapomeňte na to být za každou cenu efektivní. Soustřeďte se opravdu na jednu jedinou věc. Uvidíte, že vám práce půjde lépe a vy nebudete tolik vyčerpaní.

Chybí vám pohyb

Den má 24 hodin, i když se nám občas zdá, že je to pekelně málo, abychom do něj vměstnali všechno, co potřebujeme. Možná dáváte přednost práci, případně rodině a kamarádům před pohybem. Jenže to je z dlouhodobého hlediska určitě chyba. Sedavý životní styl vede jen k ještě větší únavě a vyčerpání. Stačí přitom trocha pohybu, který ani nemusí zabrat tolik času. Zkuste se třeba vyhnout ježdění výtahem a vždy si schody vyběhněte po svých. Sledujte počet kroků, které během dne uděláte a motivujte se jej každý den navyšovat. Během práce si dělejte krátké pauzy, kdy se zvednete ze židle a aspoň trochu se protáhnete.

Zůstali jste v minulosti

Pokud trávíte čas přemítáním o minulosti, je možné, že se jen utápíte ve vlastních chybách a promarněných příležitostech. To vás deprimuje, brzdí a nedovoluje vám to posunout se dál. Tento sklon nám bere energii, a čas, který bychom tolik potřebovali v současnosti. Je nemožné zcela přestat bádat nad tím, co se stalo nebo nestalo, ale měli bychom se spíše naučit soustředit se ještě o to více na to, co děláme právě tady a teď.

Vztahovačnost

Člověk má přirozenou tendenci hodnotit sám sebe dle toho, jak jej hodnotí jiní. Takže když se o sobě dozvíme něco negativního, máme pocit, že to definuje celou naši osobnost. Tímto způsobem sami sobě ukrajujeme energii tím, že se necháme deprimovat věcmi, které se nás dotkly. Je nutné přijmout skutečnost, že právo na vlastní názor má každý, ale vy se jím nijak nemusíte řídit ani se jím nechat ovlivnit. S takovými lidmi jednejte s klidným respektem, ale naučte se jejich slova pouštět jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Sociální sítě

Mohou být úžasným zdrojem inspirace a snadným nástrojem, jak komunikovat se svými kamarády či rodinou. Jenže velmi často nám také škodí a vyvolávají v nás řadu negativních pocitů. Srovnáváme se, závidíme, trápíme se, že nemáme to, co jiní… V takovém případě je načase se odpojit. Je dobré uvědomit si, že realita je často jinde, a jen zlomek toho, co vidíme, je skutečné. Zkuste odložit telefon a uvidíte, jak se hned budete cítit lépe.

Neustálé stěžování

Stěžování je někdy v žertu označováno jako oblíbený český sport. A do jisté míry to skutečně platí. Jenže negativita vždy byla a je zaručeným vysavačem energie. S člověkem, který si na vše jen stěžuje, rozhodně čas trávit nechcete. Přitom je docela normální, že nejste pořád se vším spokojení, ale vždycky je mnohem lepší přijít s konkrétním řešením problému než jen mluvit o tom, co je špatně. Na všem se snažte hledat pozitiva. Dobrou pomůckou je si vždy večer sepsat alespoň tři věci, za které jste vděčni, nebo které jsou pozitivní. Uvidíte, že se vám bude hned lépe usínat.

Špatná strava

Zdravé jídlo by mělo být naší prioritou za všech okolností. Nejde jen o to udržet se ve formě a fit, ale naše strava má zásadní vliv i na to, jak se cítíme. Unavení a bez energie se můžete cítit také tehdy, pokud dostatečně nepijete. I jen chybějící 1 % tělesných tekutin znamená zhoršenou schopnost se soustředit. Zdravá strava by měla být motorem pro všechny naše výkony. Dopřejte si vždy dostatek ovoce, zeleniny, libového masa, mléčných výrobků, vajec a zapomeňte na všechny umělé nákopávače jako jsou energetické nápoje nebo nadbytek kávy.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-you-are-tired

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button